Növénytermesztés

A mákfogyasztás teljesen biztonságos? Akkor miért korlátozzák a növény termesztését?

Agrofórum Online

A mák körüli tévhitek gyakran abból erednek, hogy a növényből kábítószert, például heroint is előállítanak, ugyanakkor a mindennapi élelmiszerként történő mákfogyasztás biztonságos.

Sokan félnek attól, hogy túlzott fogyasztás esetén egészségügyi problémákat okozhat, vagy hogy gyerekek számára nem ajánlott. Emellett egyes országokban a mákfogyasztást szigorúan szabályozzák, mivel opiátokat tartalmazhat, ez pedig a legtöbb emberben kétségeket ébreszt fogyasztásával kapcsolatban.

Amiért korlátozzák a termeszthetőséget

A mák ópiáttartalma köztudott a mindennapokban, azonban ez nem ennyire egyszerű, mint azt sokan gondolják. Az ópium szárított, porított formájához a növény éretlen máktokjából való kivonás után lehet hozzájutni. Éppen ezért termesztése világszerte szigorú szabályozás alatt áll és engedélyköteles!

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a mák magjai alkaloidmentesek, nem tartalmaznak kábító hatású anyagokat, és mértékkel fogyasztva teljesen ártalmatlanok. Kisebb körökben a másik vitatott téma a mákkal kapcsolatban a farmakológiai hatása, amely közé tartozik a morfin mint fájdalomcsillapító és euforizáló hatása.

Éppen ezért termesztése és árusítása világszerte szigorú szabályozások alatt áll, hiszen tagadhatatlan, hogy a kábítószergyártás egyik alapanyaga lehet. Emiatt termesztését engedélykötelessé tették, míg máshol teljesen betiltották és szigorúan ellenőrzik a termesztési folyamatokat.

Tévhit: a mák fogyasztása drogteszteken pozitív eredményt adhat

Gyakori tévhit, hogy a mákfogyasztás befolyásolhatja a drogtesztek eredményét. Bár tartalmazhat minimális mennyiségű ópiumalkaloidot, ezek a mennyiségek nem elegendőek ahhoz, hogy a drogteszt pozitív eredményt mutasson.

Az emberek gyakran hajlamosak a mákot a droghasználattal és annak kockázataival összekapcsolni, ami félreértéseket szül. Ahhoz, hogy tisztán lássunk, fontos megkülönböztetni a mákszemek mindennapi fogyasztását a mákból előállított opiátoktól.

Termesztése és fogyasztása otthon

A megfelelő tájékoztatás és szabályozások betartása mellett a mák biztonságosan fogyasztható, és kifejezetten ajánlott a változatos étrend részeként. Tekintve, hogy az ópium alapanyagát a növény éretlen máktokjából vonják ki, otthoni termesztés esetén körültekintően érdemes eljárni, nehogy gyermekeink vagy háziállataink bánják.

Fogyasztása ugyan teljesen biztonságos mind gyermekek, mind pedig terhes nők számára, azonban több dologra is érdemes odafigyelni. Mindenképpen csak érett magokat használjunk fel, amennyiben érettségében kételkedünk, érdemes szakember segítségét kikérni.

Ugyan kifejezetten egészséges a fogyasztása, hiszen többet között olyan jótékony dolgokat is tartalmaz, mint az omega 3- zsírsav, illetve ásványi anyagok, mint például a mangán és kalcium, fogyasztása során azonban érdemes észben tartania, hogy nem feltétlen tartozik a kifejezetten diétás opciók közé.

Fontos továbbá tudni, hogy az OGYÉI – Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől mindenki köteles engedélyt kérni a termesztésre, amennyiben az meghaladja az 500 m² területet. Emellett ugyan nem kötelező, de erősen ajánlott bejelenteni, amennyiben ennél kisebb mennyiségben adná termesztésre a fejét.

Ez azért is fontos, mert a mák termesztése még kis mennyiségben is figyelemmel kísérendő, hogy elkerüljük az illegális felhasználást, és biztosítsuk, hogy a növény kizárólag élelmiszeripari célokat szolgál. A bejelentés nemcsak a termesztőt védi, hanem segít a hatóságoknak nyomon követni a termesztési tevékenységet, így megakadályozva a mák illegális célú felhasználását.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

20 érdekesség a burgonyáról

2024. október 7. 16:10

Magyarországra német közvetítéssel került a krumpli, így lett Grundbirnéből (földikörte) krumpel, majd krumpli. De mi mást tudunk még a burgonyáról?

Lézerfénnyel riasztják a madarakat, meggyőzőek az eredmények

2024. október 3. 08:10

A lézerpályák összetettsége miatt a madarak a program mintáját nem tudják könnyen megszokni, így a fenyegetés dinamikus jellege hosszú távon fennmarad.

Megfejtették az aszálytűrő kukoricák titkát: a talajban rejtőzik

2024. október 2. 16:10

Bebizonyosodott, hogy egy bizonyos gyökértípus sokkal több tápanyagot és vizet tud felvenni, mint mások, a fejlődése pedig genetikailag kódolt.

A nem borsóízű borsó válthatja ki a szóját

2024. október 1. 15:10

Viszolyog a szójáról, de nem szívesen enne borsóízű vegán hamburgert sem? Mit szólna ugyanehhez borsóíz nélkül?

A növény, ami jelentős extra profitot hozhat - Megdupláznák a mák magyarországi vetésterületét

2019. március 8. 20:31

Az időjárásnak köszönhetően rendkívül korán a földbe kerültek a mák vetőmagok, március első hetére vélhetően az ország egész területén végeznek a munkával a gazdálkodók

Az alkaloidtartalmú mák termesztési és növénykórtani kérdései

2016. február 8. 17:01

Valós alternatíva a kedvezőtlen adottságú területek hasznosítására.