Zöldség

Az étkezési paprika ökológiai igényei

Agrofórum Online

A termesztést tekintve a legfontosabb környezeti tényező a fény. A paprika esetében a napi megvilágítás jobban befolyásolja a növények fejlődésének idejét, mint a fény intenzitása. A paprika úgynevezett hosszúnappalos növény, terméskötődéséhez minimum 13-14 óra megvilágítás és 5000 lux fényerősség szükséges. Hazai viszonyok között termelése ott eredményes, ahol a tenyészidőszak alatt a napfényes órák száma eléri, illetve meghaladja az 1500 órát. Olyan évjáratokban, amikor a napos órák száma magasabb, általánosan a termés minősége is jobb, gazdagabb a festéktartalom és kedvezőbb a szárazanyag aránya.

A fajták különböző fényküszöb értékkel rendelkeznek, ami alatt terméskötés nem jön létre. Az 5000 luxnál lényegesen erősebb megvilágítás a nyári túl erős besugárzáshoz hasonlóan korlátozza a termést, emiatt erre sincs szükség. Ebben az esetben a nóduszok rövidülnek, csökken a levélfelület, a növények lerúgják a kis terméseket, lassul a bogyók növekedése, rövidebb és néha szabálytalan alakú termések alakulnak ki.

Az egyes fajták tenyészideje a megfelelő megvilágítási körülmények között is eltérő. A fajták fényigénye a nettó és a bruttó tenyészidővel jellemezhető. A nettó tenyészidő az optimális fényiszonyok esetén április 1-i vetéssel a keléstől az első termések kötődéséig eltelt napok számát, a bruttó tenyészidő pedig az október 1-i vetéssel nevelt növényeknél a keléstől az első terméskötésig eltelt napok számát adja meg.

A gyakorlatban a nettó és a bruttó tenyészidő fogalmát használják. A nettó tenyészidő a várható koraiságról ad viszonyítási alapot abban az esetben, ha az egyes fajtákat szabadföldön optimális fényviszonyok között termesztjük. A bruttó tenyészidőt pedig korai hajtatásban a fajtakiválasztáskor érdemes figyelembe venni.

Téli termesztés esetén a növények a rövid nappalok, illetve az alacsony besugárzás miatt csak kevés asszimiláta előállítására képesek. Ennek hiányában a növény először a nagy, 3-4 hetes kifejlett termésekhez juttatja el a már meglévő anyagokat, ezután törekszik csak a fennmaradásra. A termések után a gyökérrendszer, majd a virágbimbók következnek, végül pedig a kicsi bekötött termésekhez jutnak el az asszimiláták. Mivel Magyarországon a fényviszonyokat nem tudjuk jelentős mértékben és gazdaságosan befolyásolni, a többi környezeti tényezőt ehhez viszonyítva kell biztosítani a növény számára.

Hazai viszonyok között tehát a paprika termelése ott eredményes, ahol a tenyészidőszak alatt a napfényes órák száma eléri, illetve meghaladja az 1500 órát.

Hőigény

A paprika a zöldségnövények között a melegigényesebb fajok közé tartozik, Markov-Haev szerint a 22±7 ℃-os hőmérsékletet igénylő zöldségfajok közé sorolható. A növény anyagcseréjét, fejlődését legfőképpen befolyásoló tényező a hőmérséklet. A paprika fejlődéséhez szükséges optimális hőmérséklet fenológiai szakaszonként változik. A csírázáshoz 30-32 ℃-os hőmérséklet szükséges, szikleveles korban 18-20 ℃ az ideális, a szár- és levélképződés idején pedig 25 ℃.

(Forrás: dr. Csapó-Birkás Zita)

Három esetben célszerű 5-7 ℃-kal csökkenteni a hőmérsékletet (Balázs 2000):

  • szikleveles korban;
  • első kötések segítésére;
  • kifejlett növény éjszakai levegő hőmérsékletét.

A fagypont alatti hőmérsékletet rövid ideig sem tolerálja a növény és a 10 ℃ alatti tartós hőmérséklet is helyrehozhatatlan károkat okoz.

Az optimális növekedéséhez nappal 25-30 ℃-ra, éjszaka pedig 18 ℃ körüli hőmérsékletre van szüksége. A hőmérséklet 10 ℃ alá csökkenése esetén már nem fejlődik a növény, 35 ℃ felett pedig gátolt a virágok kötődése. A növény hőigényét a borús, páradús időszak oly módon befolyásolja, hogy a légzés lelassításához alacsonyabb hőmérsékletre van szükség.

Vízigény

A paprika vízigénye jelentős, amennyiben a többi biológiai szükséglete optimálisan ki van elégítve. A szükséges vízmennyiség legkönnyebben a transzspirációs együtthatóval jellemezhető, ami az egységnyi szárazanyag előállításához felhasznált víz mennyiségét adja meg. Ennek átlagos értéke 330 a paprika esetében. A gyakorlatban a vízfogyasztási együttható is nagy jelentőséggel bír, ami az egységnyi termés előállításához felhasznált vízmennyiséget határozza meg. A paprikánál ez az érték 100 körüli.

A növény vízigényét a hőigénye is jelentősen befolyásolja. Magasabb páratartalom esetében csökken a növény vízszükséglete. A páratartalomnak azonban a paprika esetében nincs akkora hatása a növekedésre, mint a hőmérsékletnek vagy a fénynek. Páratartalom tekintetében a növényeknek ideális lenne a 90-95%, de növény-egészségügyi szempontból alacsonyabb páratartalom indokolt. Az optimális páratartalom az egész termesztési folyamat alatt 70-80%.

A tápanyag-ellátottság, a hőmérséklet és a fényerősség is szoros kapcsolatban van a paprika vízigényével. Az egymást követő fenológiai fázisok figyelembevételével elmondható, hogy a termések kötődésétől kezdve a paprikának egyre több vízre van szüksége és a bogyó tömegének növekedése után egyre jobban nő a növény által felhasznált víz mennyisége is. Megfigyelések szerint a paprikatermés vízigénye a kezdeti kötődési fázistól a bogyó növekedésével egyre emelkedik, tehát a nagyobb bogyótömeg nagyobb felhasznált vízmennyiséget kíván meg.

A paprika számára tenyészidőben 650-700 mm víz elegendő, amelyből átlagos évben 300-350 mm érkezik csapadék formájában szabadföldi termesztés esetén. A legtöbb termés akkor képződik, ha a talaj vízkapacitása eléri a 60-70%-os telítettséget, valamint a levegő relatív páratartalma 90-95% körüli.

A paprika sóérzékeny növényfaj. A tápoldat, az öntözővíz vagy a termesztőközeg magas sótartalma a gyökerek perzselését, tápanyaghiány-tüneteket, stresszt, esetleg nekrózist okozhat. Ezért a tápoldatok EC-értéke ne haladja meg 1,7-2 mS/cm értéket.

Talaj- és tápanyagigény

A paprika sóérzékenysége miatt kerülendő a túlságosan nagy mennyiségű műtrágyával ellátott és/vagy a szikesedésre hajlamos talajokra való ültetése. A legmegfelelőbb talaj a paprika termesztésére a gyorsan melegedő középkötött, semleges, vagy inkább enyhén savanyú talajok. Korai termesztés esetén viszont ideálisabb a vályogos homok- és homokos vályogtalajok választása. A magas mésztartalmú talajokat nem tűri. A pangóvízre, valamint a magas talajvízszintre érzékeny. Paprika termesztésére alkalmatlan a hideg és a mélyrétegű talaj, továbbá a területen a toxikus szermaradványok jelenléte is káros számára.

A felhasznált szakirodalmi források a szerzőnél érhetők el.

dr. Csapó-Birkás Zita kertészmérnök

A cikk teljes terjedelmében az Agrofórum újság 2025. májusi számában jelent meg.

További szakmai tartalmakért: KATTINTSON!

A képek a szerző felvételei.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Vajon tényleg teleltethető a paradicsom?

2025. november 6. 11:10

Megmenthető a paradicsom a hideg hónapokra? Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes kísérletezni a teleltetéssel.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Rózsapaprika napot rendeznek Röszkén a hétvégén

2023. október 13. 12:10

A fűszerpaprika termesztésének és feldolgozásának hagyományait is megismerhetik a látogatók a szombati röszkei rózsapaprika napon, melyet a 150 éve született első szegedi paprikamárkára emlékezve rendeznek meg.

Mitől kezd el rothadni a paprika csúcsa?

2020. július 16. 14:36

Paradicsom növénykéimen szinte évek óta nyáron megtalálom ugyanezt a tünetet: mielőtt érni kezdene a bogyó, már barnul, rothad. Idén először a paprikán is ezt a tünetet látom. Mi lehet ez, ami mindkét növényt fertőzi és hogyan tudok ellene védekezni?

Így érleljük be az ősszel még zöld paradicsomokat, paprikákat!

2022. szeptember 26. 05:37

A paradicsom és a paprika is utóérő, de az igazán finom ízekhez és színekhez érdemes a növényen beérlelni mindent még időben.

Csokoládé színű paprika, rózsaszín alma a polcokra?

2024. január 14. 08:10

Bár feltűnő, nagy csinnadrattával történő beharangozás nincs, ahogy gigabefektetők vagy sztárvezérigazgatók sem, ennek ellenére egyes startupok elképesztően innovatívak az újabb és újabb élelmiszerek megalkotása terén.