Zöldség

Az intenzív szellőztetés veszélyes!

Agrofórum Online

A fejes salátáról kevesen tudják, hogy érzékenyen reagál a levegő alacsony vagy magas páratartalmára, aminek súlyos fejlődési rendellenességek kialakulása, és ebből adódó értékesítési nehézségek lehetnek a következményei. A száraz levegőből adódó levélszél barnulás betegség főleg áprilisban–májusban, a már szedés előtti hajtatott salátát veszélyezteti.

A fejes saláta optimális hőigénye a fényviszonyoktól függően 16-18 oC. Áprilisban a hirtelen kisütő nap hatására, a fólia alatt percek alatt a léghőmérséklet eléri a 25-30 oC értéket, ami azonnali szellőztetést tesz szükségessé. A termesztő létesítmény gyors átszellőztetése, ablakok és ajtók nyitása, különösen szeles időben, pillanatok alatt a páratartalom csökkenését, zuhanását eredményezi.

A 30-40%-ra visszaeső nedvességtartalomban az idősebb leveleken apró, tűszúrásnyi barna pontok, később foltok jelennek meg, amelyek idővel növekednek, összeolvadnak, és egy karimát, egy barna szegélyt képeznek a levél szélén. Főleg szellőzők, ajtók közelében jelennek meg először, ha hirtelen nyitunk. A megbarnult levélszél száraz, könnyen letöredezik a levélről. Fokozatos szellőztetéssel, a szellőzők lassú nyitásával a betegség megelőzhető. Ha idejében észleltük a betegséget, és csak a legkülső leveleken jelentkeztek a foltok, úgy a külső levelek eltávolítása után a saláta értékesíthető.

A száraz levélszél-barnulásnak ellentétje a belső vagy lágy levélbarnulás, ami a károsan magas, 90% körüli páratartalomnak a következménye. Nehezebb észrevenni, mivel a belső leveleken alakul ki, és ha már fejesedő állapotban van a saláta, csak a fej szétvágásakor észlelhető. Áprilisban már csak ritkán, tartósan borús időben alakul ki a szellőzőktől és az ajtóktól távol eső helyeken. Ellene értelemszerűen szellőztetéssel védekezhetünk.

Hajtatásban a hőmérők mellett elengedhetetlen a műszeres páratartalom-mérés, és az annak alapján történő szellőztetés. Az alábbi értékek tartását javasoljuk, ami a növény fejlettségétől és a fényviszonyoktól függően változik:
– fejes saláta: 70-80%
– paradicsom: fejlődés kezdetén 60-65%, terméséréskor, intenzív napsütésben 85-90%
– paprika: 70-80%
– uborka: 90-95% (télen lényegesen kevesebb, 70-75%)

(Terbe István – Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért gyengül a rebarbara? Itt a megoldás!

2025. november 3. 15:10

Az őszi rebarbaraátültetés nemcsak a termést növeli, hanem a tő megfiatalítására is tökéletes alkalom.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

A növények visszajelzései alapján folyik a termesztés Hollandiában

2024. január 23. 07:10

A jövő víziója egy olyan mezőgazdaságot tár elénk, amelyben a termesztők közvetlen kapcsolatba léphetnek a növényeikkel és reagálhatnak rájuk, folyamatosan finomítva a termesztési stratégiáikat a növények visszajelzései alapján.

Kevésbé ismert, ritkán fogyasztott levélzöldségek: a madársaláta és termesztése

2022. június 27. 05:36

A madársaláta honos egész Európában, így a Kárpát-medencében is, a háborút követő években fejes saláta hiányában sokan fogyasztották.

Elődeink tudása I. – ízelítő a népi gyógyászatból

2025. január 29. 05:40

Általában nem könnyű kikeveredni mostanság a vírusos megbetegedésekből, emiatt is kezdtem el utánanézni a régi, növényi alapú recepteknek, amik talán segíthetnek.

Zöldség-palántanevelés és buktatói (I.)

2019. október 21. 04:36

Az elvetett mag csírázáshoz, majd a kikelt növény jó fejlődéséhez, egyidejűleg több környezeti tényező optimális jelenléte szükséges. Ami még bonyolultabbá teszi a termesztést, hogy a palánta fejlődése során a környezeti igénye jelentősen változik.