Zöldség

Fóliák hasznosítása, III. – Tavaszi fejes saláta hajtatása

Agrofórum Online

Nálunk – más európai országokhoz képest - a levélzöldségek fogyasztása (fejes saláta, jégsaláta, endívia saláta, spenót, sóska stb.) meglehetősen szerény. Csúcsidőszaknak számít a kora tavasz és húsvét környéke, még kisebb csúcsnak mondható a késő őszi kereslet, de télen és nyáron minimális az igény a levélzöldségfélék iránt.

Ugyan az utóbbi években megfigyelhető némi emelkedés, ennek ellenére az egy főre eső fogyasztás mindösszesen 2-3 fej. (Nyugat-Európában ez átlagosan 2,5-5 kg/fő/év, de a franciáknál ezt is meghaladja, a teljes zöldségfogyasztásuknak, ami 140-145 kg/fő/év, a levélzöldségek 10-15%-át teszik ki.)

A fejes salátát, mint a hónapos retket a melegigényes paprika, paradicsom vagy uborka előnövényeként hajtatják, ügyelve a betakarítás időre történő befejezésére, hogy a nagyobb értéket képviselő primőrnek, azaz a főnövények ültetését ne késleltesse. Felvetődik a kérdés: Mitől függ az időben történő saláta szedés?

  • Fajtától, amit mindig a termesztési időszaknak megfelelően kell megválasztani. A nyári fajták tavasszal nem fejesednek, az őszi és téli hajtatásra nemesítettek fejesedés nélkül magszárat képezhetnek. Ezért nem elég, ha csak azt vesszük alapul, hogy „hajtató fajta”, léteznek őszi, téli, kora és késő tavaszi hajtatási, illetve nyári szabadföldi, sőt áttelelő fajták is.
  • Jó palánta, ami 3-4 cm-es tápkockában nevelődött, egészséges, élénkzöld, nincsenek megnyúlt levelei, kb. 6-8 cm hosszúak, tovább a palántanevelő földet fehér gyökérrel dúsan átszőtték.
  • Időben történő kirakás, azaz legkésőbb március első napjaiban legyen kiültetve fólia alá.

Követelmény és elvárás a hajtató fajtákkal szemben

Gyenge napsütés, borús időjárás és viszonylag rövid nappalok esetén is jól kitapintható, kemény fejet képezzenek. A fogyasztók inkább a világosabb (szőke), vékony levelű fajtákat kedvelik, míg a kereskedők a vastagabb levelűeket helyezik előnybe, amelyek egy-két napig, minőség veszteség nélkül pulton tarthatók, és a szállítást is jobban bírják.

Fejnagyság tekintetében nemcsak ősszel, de a tél végi – tavaszi időszakban is az egyre nagyobb fejeket keresi a piac (300-400 g). Fontos követelmény a hazai vevőknél a fej zártsága és tömöttsége – bár az ilyen fajták érzékenyebbek az élettani betegségekre (belső levélbarnulás). A jól záródók a botritiszes, szklerotíniás fertőző betegségeknek is jobban ellenállnak. A széles alap az ún. ládatöltő fajták sajátossága, amely fajtákat mind a kereskedők, mind a termelők igen kedvelik. 

A felálló levelűek – mivel fonáki oldaluk nem vagy kevésbé érintkezik a talajjal – kevésbé fertőződnek a gombás betegségtől. Az új nemesítésűek legtöbbje jelentős peronoszpóra rezisztenciával rendelkezik, és ellenállóak a salátamozaik vírussal szemben. 

Ültetés

A fejes saláta szedésének egyszerre kell történnie (tarra vágás), aminek feltétele az egyöntetű, azonos fejlettségű palánták ültetése (1. kép). Vegyes növésű állomány esetén célszerű, ha felszedéskor a palántákat fejlettségük alapján átválogatjuk, és a gyengébbeket külön ültetjük.

1. kép: Kiültetésre alkalmas palánták

Tavasszal a salátát, enyhén fűtött hajtatáshoz, már február második felében, fűtés nélküli termesztő berendezésekbe március elején ültetjük. A hazai termesztési gyakorlatban jól bevált növényszám a 20–25 db/m2.

A nagyobb fejet képező fajtákat 22,5×22,5 vagy 25×30 cm-re, a kisebb termést fejlesztőket 20×20 cm-re rakjuk. A sűrűbb ültetés következtében kisebb fejeket terem a saláta és csökken a koraiság is, ugyanakkor egy határon túl a nagyobb térállásban a jövedelmezőség romlik. Ültetés alkalmával a következőkre ügyeljünk:

  • ültetőágy és a tápkocka nedves legyen,
  • azonos mélységre, legfeljebb ½-ig kerüljenek a palánták földbe,
  • az ültetést követően, a talajnedvesség tartalomtól függetlenül, a kirakott palántákat 4–5 mm-es vízadaggal öntözzük be.

Ápolás

Gyomosodásra hajlamos talajon legfeljebb csak az első két hétben nyílik lehetőség a terület gyomlálására és átkapálására, később, miután a levelek szétterülnek az ilyen jellegű munkák csak nagy taposási kár mellett végezhetők el. 

Az öntözést legjobb a reggeli és déli órákban végezni, amikor a növények gyorsabban felszáradnak, ezáltal kisebb a gombás és baktériumos betegségek fellépésének a veszélye. A sekélyebb gyökeresedés miatt vízpótlásra a 10-20 mm-es adagok elegendőek.  A vízpótló öntözések mellett, áprilistól fontos a párásítás is, amire a déli napsütéses órákban van szükség, ebből adódóan napjában 1–3 alkalommal 1–2 mm-es, úgynevezett párásító öntözést is kell alkalmazni. 

Egy, esetleg két alkalommal szükségessé válhat a fejtrágyázás, amivel elsősorban a felhasznált nitrogént pótoljuk. Alkalmanként 5 gramm/m2-nek megfelelő mennyiségű nitrogén (N), alacsony talaj-káliumtartalom esetén egyszer 10 gramm/m2 káliumoxid hatóanyagnak megfelelő káliumnitrát vagy kénsavas káli műtrágyát használjunk. A levélzet színétől függően (világos levelek) magnéziumot és vasat tartalmazó lombtrágyázás sokat javíthat a minőségen.

Klímaszabályozás

A fejes saláta esetében a termesztés sikerének alapvető feltétele a pontos klímaszabályozás, a klimatikus tényezők (fény, hő, szén-dioxid és páratartalom) összhangjának megteremtése. 

Az optimálisnál alacsonyabb hőmérsékleten lelassul a növekedés, elhúzódik a tenyészidő, súlyos esetben, hideg hatására a levél fonáki oldalán lilás elszíneződés is megfigyelhető. Optimálisnál magasabb hőmérsékleten nagyobb levelek, lazább fejek képződnek, romlik a minőség. A fényviszonyoktól függően, a lehetőségekhez képest az 1-es táblázatban foglalt hőmérsékleti értékek tartására kell törekedni.


Hónap
Napos idő eseténBorús idő esetén
NappalÉjjelNappalÉjjel
Február18 – 206 – 812 – 144 – 6
Március20 – 228 – 1014 – 165 – 8
Április22 – 258 – 1216 – 186 – 10
1. táblázat:  A fejes saláta hőigénye a fényviszonyoktól függően

A nagyon magas páratartalom kedvez a gombás és baktériumos betegségek terjedésének, rontja a tápanyagok felvehetőségét, a fejes saláta hajtatásához a 70-75 % körüli relatív páratartalom mondható ideálisnak.

A levegő szén-dioxid koncentrációja jelentős mértékben befolyásolja a fejek növekedését. Szellőztetés hiányában, a fólia sátorban az oxigén felgyülemlik, a széndioxid elfogy, ebből adódóan az asszimiláció előbb lelassul, majd fokozatosan leáll. Az elfogyott szén-dioxidot pótolhatjuk a levegő rendszeres cseréjével, azaz szellőztetéssel.

Szedés

Ha fejek keménysége kézzel jól kitapintható, és elérték a 300-350 grammot, a szedés elkezdhető. A kifejlett termések szedésével nem lehet sokat várni, mert májusban a hosszabb nappalok hatására gyorsan megindulhat a magszárképződés.

2. kép: Saláta betakarítása

Vágáskor a fejet az egyik kezünkkel kismértékben megdöntjük, a másikkal a talaj (tápkocka) felett kb.1 cm magasan elvágjuk. A levágott és lepucolt fejeket azonnal torzsával felfelé műanyag ládába rakjuk, és gyenge vízsugárral lemossuk, aminek kettős célja van. A víz a földet eltávolítja a levelekről, és lemossa a vágási felületen megjelenő tejnedvet, ami az oxigén hatására gyorsan megfeketedik, és kellemetlen, öreg, piszkos termés benyomását kelti.

(Vezérkép: EM80/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A cékla helyes tárolása: így marad sokáig friss

2024. november 12. 16:10

Az optimális tároláshoz helyezzük a céklát fából készült ládákba, nedves homokkal vagy fűrészporral, ügyelve arra, hogy a gumók ne érjenek egymáshoz.

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.

Egyéves vöröshagyma talaj- és tápanyagigénye, valamint trágyázása

2024. november 6. 09:40

A termesztés visszaesésének okait kutatva első helyen kell megemlíteni az öntözés hiányát, és az alacsony színvonalú tápanyagellátást.

Hogyan tároljuk helyesen a hagymát?

2024. november 5. 06:40

A hagymát nem elegendő bármilyen módon tárolni. Idővel büdösséget érezhetünk. A helyiség felforgatása után rájövünk, hogy a hagyma okozza azt.

Versenyfutás az idővel – rövid távon az amerikaik a nyerők

2019. október 30. 15:38

Az árakra elsősorban az volt hatással, hogy a kínai-amerikai feszültség tovább enyhülhet és bár áttörő új hír nem volt, felmerült további 10 millió tonnás nagyságrendű kínai szójabab vétel lehetősége az USA-ból.

Ukrajnában eddig 17,5 millió tonna gabonát takarítottak be

2022. augusztus 7. 06:03

A közlemény szerint Ukrajna déli odesszai és mikolajivi régióiban majdnem befejezték a 2022-es búza betakarítását.

Maximalizálja a betakarítás teljesítményét! - J&M átrakókocsik

2023. május 25. 08:28

A hatékony betakarítás nemcsak nagy teljesítményű kombájnokat, de megfelelően szervezett logisztikát is igényel. A menet közbeni magtartályürítéssel a betakarítógépek napi teljesítménye terménytől függően akár 10-30%-kal is növekedhet.

Jól halad az argentin szója betakarítása

2020. május 4. 08:47

Az adatok szerint a szójabetakarítás elsősorban az ország északi részén található termőterületeken, azon belül is főként Córdoba és Santa Fé vidékén haladt előre.