Növénytermesztés
Növénytermesztés

Esős aratást, lisztharmat-fertőzést és 6-8 tonnás búzát várnak a gazdálkodók

Esős aratást, lisztharmat-fertőzést és 6-8 tonnás búzát várnak a gazdálkodók

Agrofórum Online

Kucskár Tibor szerint esős aratást jósolnak a meteorológusok, Dávid Dániel pedig 6-8 tonnás termésátlagot vár a búzában. Révész László a lisztharmat elleni védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrofórum legújabb videójában.

Milyen aratásra számíthatunk idén? Ezt a kérdést tettük fel gazdálkodóknak a május 23-án és 24-én megrendezett mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon.

VIDEÓ:

Dávid Dániel
gazdálkodó, Sorokpolány, Vas megye
“A búza és az őszi árpa is megfelelő fejlettséggel ment bele a télbe, a tavasz viszont egy kicsit megviselte az állományt. Látható volt, hogy nem úgy bokrosodott, ahogy az előző években. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk, mert még éppen időben kaptuk a csapadékot Vas megyében, és nálunk közben is voltak életmentő 5-10 milliméterek. Én azt mondom, hogy a 6-7-8 tonnás átlagok talán meglesznek a jobb táblákon. Az okszerű gazdálkodás, a vízmegőrzés talán meghozza a várva várt gyümölcsét. Területeink többségén próbálunk forgatásnélküli talajművelést alkalmazni, de kukoricatarló után mindenhol szántottunk. Ezeken a táblákon is bizakodó vagyok.”

Révész László
gazdálkodó, Dunaföldvár, Tolna megye
“A jó területen álló búza véleményem szerint elég jó átlagokat fog hozni, de általánosságban lesz kiesés. Lombtrágyázni viszont még lehet, illetve oda kell figyelni arra, hogy a sok csapadék miatt nagyon fog támadni a lisztharmat, ami ellen védekezni kell.”

Kucskár Tibor
gazdálkodó, Felsőzsolca, Borsod-Abaúj-Zemplén megye
“Úgy néz ki, hogy egy kicsit helyrejöttek az őszi vetemények, de rekord termés sem búzában, sem árpában nem várható idén. Ráadásul ezt a kisebb mennyiségű termést is nehéz lesz betakarítanunk, gyorsnak kell lennünk, mert ha lehet hinni a meteorológusoknak, akkor esős, csapadékos lesz az aratási időszak is. Még az is elképzelhető, hogy hosszú évek után megint igénybe kell venni a kombájnok hátsó hajtását. Régebben olyan is előfordult, hogy húzgálni kellett a betakarítógépeket, lehet, hogy ez most is így lesz. Ha tényleg ez várható, akkor a munkaszervezésben nagy kihívást jelent majd az időjárás. De azt szokták mondani, hogy ha megragad a búza, akkor jó lesz a kukoricatermés.”

Ehhez ugyanakkor a májusban megérkezett csapadék mellett némi melegre is szükség lenne, hiszen mind a napraforgó, mind pedig a kukorica fázik, lassan fejlődik.

“Időben elvetettük a kukoricát, mert jónak ígérkezett a tavasz, és utána kaptunk rá 10 napos szélvihart, nagy hidegeket, úgyhogy a növények most alig akarják elhagyni a földet. Négyleveles állapotban vannak, és gondolkodnak, hogy most mégis melyik évszakban vagyunk” – mondta el az Agrofórum kérdésére Dávid Dániel.

A 2019-es NAK Szántódölfi Napok programjaira rengeteg gazdálkodó volt kíváncsi május végén. A gépbemutatók, fajtabemutatók és a szakmai konferenciák 2020-ban is Mezőfalván várják a látogatókat.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Itt van a lista: ilyen kukoricát vegyen, ha nagy termést akar!

2019. december 6. 15:01

A kukorica posztregisztrációs fajtakísérletet ebben az évben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával együttműködésben szervezte meg a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Második alkalommal állítják össze a kukorica ajánlati fajtalistáját

2019. november 29. 15:03

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Gabonatermesztők Országos Szövetségével (GOSZ) és a Vetőmag Terméktanáccsal (VSZT) együttműködve immáron második alkalommal állít össze ajánlati fajtalistát kukoricára, amelynek az a célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

A tavalyinál magasabb hozamot értek el a paradicsom és a fűszerpaprika termelők

2019. november 28. 10:17

A napraforgó betakarítása novemberre befejeződött, a vetésterület 100 százalékát learatták, összesen 561,7 ezer hektárról 1,7 millió tonna napraforgót takarítottak be.

Vessen és szüreteljen párhuzamosan augusztusban

2019. július 16. 05:36

A hagymafélék mellett sok más zöldségnövényt lehet betakarítani augusztusban, például a paradicsom, a paprika, a cukkini is ebben az időszakban érik a legintenzívebben

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26. 08:03

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Magas terméshozamokat produkált idén az angol mezőgazdaság

2019. december 7. 06:41

A terméshozamok egyértelműen mutatják, mennyivel jobb időjárási körülmények között dolgozhattak idén az angol mezőgazdaságban.

Batátát a kertekbe! II. rész

2019. január 17. 05:38

A batátát nagy sor- és tőtávolságra ültetik, a kezdeti felgyomosodása igen jelentős lehet. Bár később, a hatalmas lombtömegének köszönhetően jó gyomelnyomó, a gyomprobléma megoldására érdemes agroszövetet használni. Homokos talajon termelt batátáról tövenként 1,5-2,5 kg termést takarítanak be, ahol az átlag gumóméret 200-600 g.