Növénytermesztés
Növénytermesztés

Esős aratást, lisztharmat-fertőzést és 6-8 tonnás búzát várnak a gazdálkodók

Esős aratást, lisztharmat-fertőzést és 6-8 tonnás búzát várnak a gazdálkodók

Agrofórum Online

Kucskár Tibor szerint esős aratást jósolnak a meteorológusok, Dávid Dániel pedig 6-8 tonnás termésátlagot vár a búzában. Révész László a lisztharmat elleni védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrofórum legújabb videójában.

Milyen aratásra számíthatunk idén? Ezt a kérdést tettük fel gazdálkodóknak a május 23-án és 24-én megrendezett mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon.

VIDEÓ:

Dávid Dániel
gazdálkodó, Sorokpolány, Vas megye
“A búza és az őszi árpa is megfelelő fejlettséggel ment bele a télbe, a tavasz viszont egy kicsit megviselte az állományt. Látható volt, hogy nem úgy bokrosodott, ahogy az előző években. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk, mert még éppen időben kaptuk a csapadékot Vas megyében, és nálunk közben is voltak életmentő 5-10 milliméterek. Én azt mondom, hogy a 6-7-8 tonnás átlagok talán meglesznek a jobb táblákon. Az okszerű gazdálkodás, a vízmegőrzés talán meghozza a várva várt gyümölcsét. Területeink többségén próbálunk forgatásnélküli talajművelést alkalmazni, de kukoricatarló után mindenhol szántottunk. Ezeken a táblákon is bizakodó vagyok.”

Révész László
gazdálkodó, Dunaföldvár, Tolna megye
“A jó területen álló búza véleményem szerint elég jó átlagokat fog hozni, de általánosságban lesz kiesés. Lombtrágyázni viszont még lehet, illetve oda kell figyelni arra, hogy a sok csapadék miatt nagyon fog támadni a lisztharmat, ami ellen védekezni kell.”

Kucskár Tibor
gazdálkodó, Felsőzsolca, Borsod-Abaúj-Zemplén megye
“Úgy néz ki, hogy egy kicsit helyrejöttek az őszi vetemények, de rekord termés sem búzában, sem árpában nem várható idén. Ráadásul ezt a kisebb mennyiségű termést is nehéz lesz betakarítanunk, gyorsnak kell lennünk, mert ha lehet hinni a meteorológusoknak, akkor esős, csapadékos lesz az aratási időszak is. Még az is elképzelhető, hogy hosszú évek után megint igénybe kell venni a kombájnok hátsó hajtását. Régebben olyan is előfordult, hogy húzgálni kellett a betakarítógépeket, lehet, hogy ez most is így lesz. Ha tényleg ez várható, akkor a munkaszervezésben nagy kihívást jelent majd az időjárás. De azt szokták mondani, hogy ha megragad a búza, akkor jó lesz a kukoricatermés.”

Ehhez ugyanakkor a májusban megérkezett csapadék mellett némi melegre is szükség lenne, hiszen mind a napraforgó, mind pedig a kukorica fázik, lassan fejlődik.

“Időben elvetettük a kukoricát, mert jónak ígérkezett a tavasz, és utána kaptunk rá 10 napos szélvihart, nagy hidegeket, úgyhogy a növények most alig akarják elhagyni a földet. Négyleveles állapotban vannak, és gondolkodnak, hogy most mégis melyik évszakban vagyunk” – mondta el az Agrofórum kérdésére Dávid Dániel.

A 2019-es NAK Szántódölfi Napok programjaira rengeteg gazdálkodó volt kíváncsi május végén. A gépbemutatók, fajtabemutatók és a szakmai konferenciák 2020-ban is Mezőfalván várják a látogatókat.

Új piacokat keresnek a német búzának

2019. augusztus 17. 08:10

Szaúd-Arábia az utóbbi években a német búza legnagyobb vásárlója volt, de a német cégekre sokkal keményebb versenyfeltételek várnak, miután a szaudiak enyhítik a búza behozatalára vonatkozó minőségi előírásokat.

Agrárminiszter: a tegnap módszereivel nem lehet eredményesen megküzdeni a ma kihívásaival

2019. augusztus 16. 09:32

Háromszáz kiállító részvételével megnyílt Kelet-Magyarország legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása, a Farmer Expo csütörtökön Debrecenben.

Csak közepes a termés őszi búzából

2019. augusztus 15. 13:37

Az idei aratási idény véget ért, befejeződött az összes nyári aratású szántóföldi növény betakarítása. Az idei nyár első felét jellemző, viharokkal tűzdelt időjárás ellenére a gazdálkodóknak sikerült tartani az aratás átlagos ütemtervét.

Kicsit drágulhat a vetőmag

2019. augusztus 13. 09:11

Az elmúlt évhez képest kissé magasabb, nettó 101 ezer forintos tájékoztató árat tett közzé a tagságtól kapott adatok feldolgozását követően a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A szervezet előrejelzése szerint az előállítási költségek növekedése miatt idén enyhén emelkedhet az őszi kalászosok ára.

A tavalyinál több lesz az idei kukoricatermés

2018. szeptember 21. 13:06

Kukoricából a majdnem 900 ezer hektárnyi terület 13 százalékát takarították be. Az eddigi eredmények alapján hektáronként 7,6 tonna a termésátlag, a tavalyi átlag 6,8 tonna volt.

A jó minőségű szálastakarmányokhoz éles kések kellenek!

2019. március 14. 09:13

Az AQUA NON STOP COMFORT késélezőben a 2019-es évtől integrált LED-es belső világítás is található. Így a gép kezelője a köszörülés folyamatát mindig jól láthatja és felügyelheti.

Idén is mintegy 1600-1800 tonna zöldséget takaríthatnak be a termesztők

2019. július 26. 08:03

A legtöbb zöldséget augusztus és október között takarítják be, egyelőre a zöldborsó és a spárga betakarítása fejeződött be.

Nem mindegy, hogyan mászik fára – biztonságban a gyümölcsösben

2019. január 31. 05:47

Legyen szó metszésről, sebkezelésről vagy éppen gyümölcs betakarításról, fontos szabály a 16/2001. (III. 3.) FVM rendelet a Mezőgazdasági Biztonsági Szabályzat szerint is, hogy amennyiben 2 méteres magasság felett végezzük a munkát, azt kizárólag megfelelően stabil, biztonságos segédeszközről tegyük.