Növénytermesztés
Növénytermesztés

Esős aratást, lisztharmat-fertőzést és 6-8 tonnás búzát várnak a gazdálkodók

Esős aratást, lisztharmat-fertőzést és 6-8 tonnás búzát várnak a gazdálkodók

Agrofórum Online

Kucskár Tibor szerint esős aratást jósolnak a meteorológusok, Dávid Dániel pedig 6-8 tonnás termésátlagot vár a búzában. Révész László a lisztharmat elleni védekezés fontosságára hívta fel a figyelmet az Agrofórum legújabb videójában.

Milyen aratásra számíthatunk idén? Ezt a kérdést tettük fel gazdálkodóknak a május 23-án és 24-én megrendezett mezőfalvai NAK Szántóföldi Napokon.

VIDEÓ:

Dávid Dániel
gazdálkodó, Sorokpolány, Vas megye
“A búza és az őszi árpa is megfelelő fejlettséggel ment bele a télbe, a tavasz viszont egy kicsit megviselte az állományt. Látható volt, hogy nem úgy bokrosodott, ahogy az előző években. Ennek ellenére bizakodóak vagyunk, mert még éppen időben kaptuk a csapadékot Vas megyében, és nálunk közben is voltak életmentő 5-10 milliméterek. Én azt mondom, hogy a 6-7-8 tonnás átlagok talán meglesznek a jobb táblákon. Az okszerű gazdálkodás, a vízmegőrzés talán meghozza a várva várt gyümölcsét. Területeink többségén próbálunk forgatásnélküli talajművelést alkalmazni, de kukoricatarló után mindenhol szántottunk. Ezeken a táblákon is bizakodó vagyok.”

Révész László
gazdálkodó, Dunaföldvár, Tolna megye
“A jó területen álló búza véleményem szerint elég jó átlagokat fog hozni, de általánosságban lesz kiesés. Lombtrágyázni viszont még lehet, illetve oda kell figyelni arra, hogy a sok csapadék miatt nagyon fog támadni a lisztharmat, ami ellen védekezni kell.”

Kucskár Tibor
gazdálkodó, Felsőzsolca, Borsod-Abaúj-Zemplén megye
“Úgy néz ki, hogy egy kicsit helyrejöttek az őszi vetemények, de rekord termés sem búzában, sem árpában nem várható idén. Ráadásul ezt a kisebb mennyiségű termést is nehéz lesz betakarítanunk, gyorsnak kell lennünk, mert ha lehet hinni a meteorológusoknak, akkor esős, csapadékos lesz az aratási időszak is. Még az is elképzelhető, hogy hosszú évek után megint igénybe kell venni a kombájnok hátsó hajtását. Régebben olyan is előfordult, hogy húzgálni kellett a betakarítógépeket, lehet, hogy ez most is így lesz. Ha tényleg ez várható, akkor a munkaszervezésben nagy kihívást jelent majd az időjárás. De azt szokták mondani, hogy ha megragad a búza, akkor jó lesz a kukoricatermés.”

Ehhez ugyanakkor a májusban megérkezett csapadék mellett némi melegre is szükség lenne, hiszen mind a napraforgó, mind pedig a kukorica fázik, lassan fejlődik.

“Időben elvetettük a kukoricát, mert jónak ígérkezett a tavasz, és utána kaptunk rá 10 napos szélvihart, nagy hidegeket, úgyhogy a növények most alig akarják elhagyni a földet. Négyleveles állapotban vannak, és gondolkodnak, hogy most mégis melyik évszakban vagyunk” – mondta el az Agrofórum kérdésére Dávid Dániel.

A 2019-es NAK Szántódölfi Napok programjaira rengeteg gazdálkodó volt kíváncsi május végén. A gépbemutatók, fajtabemutatók és a szakmai konferenciák 2020-ban is Mezőfalván várják a látogatókat.

Csökken az unió őszi káposztarepce termése

2019. június 19. 12:18

A repce az EU fő olajnövénye: ehető olajként, bioüzemanyagként, valamint állati takarmányhoz használják fel.

Kevés repce teremhet az idén Franciaországban

2019. június 16. 04:47

Az előrejelzés szerint 2,94 tonnás hektáronkénti hozam várható, ami nem csupán a tavalyi 3,06 tonnától marad el, hanem ez a legalacsonyabb érték 2007 óta.

Idén is június végén kezdődhet az aratás

2019. június 14. 08:33

Tavaly a rendkívül meleg időjárás miatt több mint egy héttel korábban kezdődött az aratás, idén ez nem valószínű.

KITE technológiával a kimagasló hozamokért

2019. június 11. 15:35

A KITE Zrt. a nyár végi és az őszi vetésű kultúrákban nagy termést garantáló korszerű talajművelési és vetési technológiákat dolgozott ki az elmúlt években, és ehhez az agrotechnikához a legjobban illeszkedő hibrideket ajánlja.

Így aratják az őszi búzát Tabajd határában (VIDEÓK)

2018. július 4. 09:07

Zsár Ernő Tamás tabajdi fiatal gazdálkodót látogattuk meg, ahonnan élőben jelentkeztünk a fülkéből, valamint drónvideót is készítettünk.

Bizakodóak a nagy európai uniós búzatermelő országok

2019. június 10. 10:39

A négy legnagyobb európai uniós búzatermelő bizakodó jelentéseket adott azt követően, hogy a tavaly nyári és az idei kora tavaszi aszály után megjött az eső – tudósított a Reuters.

Indul az aratás, használjuk a hozammérőt!

2018. június 19. 12:45

A betakarítás egy kiváló alkalom a tábláink különbségeinek felmérésére, ha rendelkezésre áll, használjuk pontosan a hozammérő rendszerünket.

Nemesgörzsönyi aratás Versatile kombájnnal (+VIDEÓK)

2018. július 30. 13:33

A Versatile Vector 425 kombájn 6000 literes magtartállyal rendelkezik, ami alapfelszereltségként rendelkezik a hidropulzátor rendszerrel.

Gépészet Videó