Zöldség

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

Agrofórum Online

A hagyma az egyik leggyakrabban használt alapanyag a magyar konyhában, mégis kevesen ússzák meg könnyek nélkül a szeletelését. A könnyezést okozó vegyületek természetes védelmi mechanizmus részei, de a konyhában sokszor inkább bosszúságot jelentenek. Szerencsére léteznek bevált, tudományosan is alátámasztott módszerek, amelyekkel a hagymavágás kellemetlen mellékhatásai jelentősen csökkenthetők.

A hagyma (Allium cepa) sejtjeiben kénvegyületek találhatók, amelyek a vágáskor felszabaduló enzimek hatására szin-propántiol-S-oxid nevű gázra bomlanak. Ez a gáz a szem nyálkahártyájával érintkezve kénsavat képez, ami csípi a szemet, reflexként könnytermelést váltva ki. Minél frissebb és lédúsabb a hagyma, annál erőteljesebb ez a reakció.

Hogyan csökkenthetjük a könnyezést?

1. Hűtés vágás előtt

A hagyma 10-15 perces hűtése (hűtőszekrényben vagy rövid ideig fagyasztóban) lassítja az enzimek működését, így kevesebb irritáló gáz képződik.

2. Éles kés használata

A tompa penge roncsolja a sejteket, több kénvegyület szabadul fel. Az éles kés kisebb sejtsérülést okoz, így mérséklődik a könnyezés.

3. Víz alatti vagy nedves vágás

A víz leoldja az irritáló vegyületeket, mielőtt a levegőbe jutnának. A hagyma víz alatti szeletelése vagy a vágódeszka időnkénti nedvesítése segíthet.

Minél frissebb és lédúsabb a hagyma, annál erőteljesebb irritálja a szemet

4. Szellőztetés és légáramlás

A páraelszívó, ventilátor vagy nyitott ablak elsodorja a képződő gázokat, mielőtt a szemünket elérnék.

5. A gyökér rész utoljára

A legtöbb kénvegyület a gyökérközeli sejtekben található, ezért célszerű ezt a részt csak a szeletelés végén eltávolítani.

Konyhai technológiák és ipari megoldások

A professzionális konyhákban gyakran alkalmaznak védőszemüveget vagy átlátszó arcvédőt a hagymavágásnál. Egyes nagyüzemi feldolgozók kontrollált hőmérsékletű, légáramú környezetben dolgozzák fel a hagymát, minimalizálva a dolgozók irritációját. Léteznek könnymentes hagymafajták is – például a ’Sunion’ –, amelyek nem termelnek jelentős mennyiségű irritáló vegyületet.

Mítoszok és tévhitek

Sokan esküsznek a rágógumizásra, a kenyérdarab szájban tartására vagy a gyertyaégetésre hagymavágás közben. Ezek hatékonysága tudományosan nem bizonyított, de egyeseknél pszichológiai előnyként működhet.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A zeller betakarítása: mikor, mit és hogyan érdemes szedni?

2025. október 31. 11:10

Akár gumójáért, akár száráért termesztjük, a zeller bőséges termést ad, ha tudjuk, mikor és hogyan érdemes szedni.

Hobbiból vállalkozás - chili termesztése a kezdetektől

2025. október 30. 04:51

Oravecz Kristóf századosnál jártunk, aki chili termesztésével és paprikaszósz készítéssel foglalkozik. Hogyan lett a hobbiból vállalkozás?

Zöldség Videó

Tartható-e az édesburgonya tél végéig? Igen!

2025. október 29. 08:10

Tárolási hőmérséklet, szellőzés, sérülések – ezek döntik el, hogy hónapok múlva is ehető lesz-e az édesburgonya.

Meddig hagyhatjuk a sárgarépát a földben?

2025. október 25. 07:10

Ősszel sok kertben még mindig a földben marad a répa – de vajon jól tesszük? Megnéztük, meddig bírja tényleg a talajban.

Kétszeresére nőtt a vöröshagyma ára, 3450 forint egy kilogramm dióbél - Zöldségpiaci jelentés

2018. november 16. 11:25

A hazai termesztésű kanadai/orange típusú sütőtök mellett a 45. héten a nagydobosi sütőtök is bekerült a felhozatalba 155 forint/kilogramm áron.

Szakszerűbb tápanyagellátással is javítható az étkezési hagymatermesztés eredményessége

2023. november 14. 12:40

A vöröshagyma a világon az egyik legfontosabb ízesítő növény, jelenleg 3 millió hektáron termesztik, közel kétszer akkora felületen, mint 15 évvel ezelőtt. Az évi 50-60 millió tonna közel felét Kína állítja elő, de jelentős termesztő még az évi 1-2 millió tonna termésével India, az USA és több arab ország is (Egyiptom, Irán, Líbia).

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.