Zöldség

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

Agrofórum Online

A hagyma az egyik leggyakrabban használt alapanyag a magyar konyhában, mégis kevesen ússzák meg könnyek nélkül a szeletelését. A könnyezést okozó vegyületek természetes védelmi mechanizmus részei, de a konyhában sokszor inkább bosszúságot jelentenek. Szerencsére léteznek bevált, tudományosan is alátámasztott módszerek, amelyekkel a hagymavágás kellemetlen mellékhatásai jelentősen csökkenthetők.

A hagyma (Allium cepa) sejtjeiben kénvegyületek találhatók, amelyek a vágáskor felszabaduló enzimek hatására szin-propántiol-S-oxid nevű gázra bomlanak. Ez a gáz a szem nyálkahártyájával érintkezve kénsavat képez, ami csípi a szemet, reflexként könnytermelést váltva ki. Minél frissebb és lédúsabb a hagyma, annál erőteljesebb ez a reakció.

Hogyan csökkenthetjük a könnyezést?

1. Hűtés vágás előtt

A hagyma 10-15 perces hűtése (hűtőszekrényben vagy rövid ideig fagyasztóban) lassítja az enzimek működését, így kevesebb irritáló gáz képződik.

2. Éles kés használata

A tompa penge roncsolja a sejteket, több kénvegyület szabadul fel. Az éles kés kisebb sejtsérülést okoz, így mérséklődik a könnyezés.

3. Víz alatti vagy nedves vágás

A víz leoldja az irritáló vegyületeket, mielőtt a levegőbe jutnának. A hagyma víz alatti szeletelése vagy a vágódeszka időnkénti nedvesítése segíthet.

Minél frissebb és lédúsabb a hagyma, annál erőteljesebb irritálja a szemet

4. Szellőztetés és légáramlás

A páraelszívó, ventilátor vagy nyitott ablak elsodorja a képződő gázokat, mielőtt a szemünket elérnék.

5. A gyökér rész utoljára

A legtöbb kénvegyület a gyökérközeli sejtekben található, ezért célszerű ezt a részt csak a szeletelés végén eltávolítani.

Konyhai technológiák és ipari megoldások

A professzionális konyhákban gyakran alkalmaznak védőszemüveget vagy átlátszó arcvédőt a hagymavágásnál. Egyes nagyüzemi feldolgozók kontrollált hőmérsékletű, légáramú környezetben dolgozzák fel a hagymát, minimalizálva a dolgozók irritációját. Léteznek könnymentes hagymafajták is – például a ’Sunion’ –, amelyek nem termelnek jelentős mennyiségű irritáló vegyületet.

Mítoszok és tévhitek

Sokan esküsznek a rágógumizásra, a kenyérdarab szájban tartására vagy a gyertyaégetésre hagymavágás közben. Ezek hatékonysága tudományosan nem bizonyított, de egyeseknél pszichológiai előnyként működhet.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Így lesz ízletes a paradicsom – szakértők tippjei kezdőknek

2025. július 31. 11:10

Ne hagyja, hogy a paradicsom ízetlen és puha legyen! Íme a szakértők szerinti legfontosabb hibák, amelyeket jobb elkerülni!

Túl korai? Túl öreg? Zöldbab betakarítása okosan

2025. július 27. 11:10

A zöldbab akkor a legfinomabb, ha jókor szedi le. Mutatjuk, mikor és hogyan érdemes betakarítani, hogy íze, állaga is tökéletes legyen!

Miért sárgul a cukkini csúcsa? Ezek lehetnek az okok

2025. július 26. 16:10

A cukkini termésének sárgulása mögött nem egyetlen ok, hanem számos stresszhatás állhat. Mutatjuk, hogyan tudja megmenteni a termést.

Melyik paprikát mire használjuk? Segítünk választani!

2025. július 22. 11:10

A paprikafajták rendkívül sokfélék, megjelenésükben, ízükben és csípősségükben is jelentősen eltérhetnek egymástól.

Miért rothad a vöröshagyma közepe?

2022. december 19. 04:36

Milyen betegség látható a képen a vöröshagymán, és hogyan tudnék ellene védekezni?

Elindult a vöröshagyma betakarítása

2019. június 7. 11:33

A technológiában is fejlesztések szükségesek, melyek legfőképp a betakarítási technológia, növényvédelem, a gyomirtás, a tápanyag-utánpótlás és az öntözés területére fókuszálnak.

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.