Zöldség

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

Agrofórum Online

A hagyma az egyik leggyakrabban használt alapanyag a magyar konyhában, mégis kevesen ússzák meg könnyek nélkül a szeletelését. A könnyezést okozó vegyületek természetes védelmi mechanizmus részei, de a konyhában sokszor inkább bosszúságot jelentenek. Szerencsére léteznek bevált, tudományosan is alátámasztott módszerek, amelyekkel a hagymavágás kellemetlen mellékhatásai jelentősen csökkenthetők.

A hagyma (Allium cepa) sejtjeiben kénvegyületek találhatók, amelyek a vágáskor felszabaduló enzimek hatására szin-propántiol-S-oxid nevű gázra bomlanak. Ez a gáz a szem nyálkahártyájával érintkezve kénsavat képez, ami csípi a szemet, reflexként könnytermelést váltva ki. Minél frissebb és lédúsabb a hagyma, annál erőteljesebb ez a reakció.

Hogyan csökkenthetjük a könnyezést?

1. Hűtés vágás előtt

A hagyma 10-15 perces hűtése (hűtőszekrényben vagy rövid ideig fagyasztóban) lassítja az enzimek működését, így kevesebb irritáló gáz képződik.

2. Éles kés használata

A tompa penge roncsolja a sejteket, több kénvegyület szabadul fel. Az éles kés kisebb sejtsérülést okoz, így mérséklődik a könnyezés.

3. Víz alatti vagy nedves vágás

A víz leoldja az irritáló vegyületeket, mielőtt a levegőbe jutnának. A hagyma víz alatti szeletelése vagy a vágódeszka időnkénti nedvesítése segíthet.

Minél frissebb és lédúsabb a hagyma, annál erőteljesebb irritálja a szemet

4. Szellőztetés és légáramlás

A páraelszívó, ventilátor vagy nyitott ablak elsodorja a képződő gázokat, mielőtt a szemünket elérnék.

5. A gyökér rész utoljára

A legtöbb kénvegyület a gyökérközeli sejtekben található, ezért célszerű ezt a részt csak a szeletelés végén eltávolítani.

Konyhai technológiák és ipari megoldások

A professzionális konyhákban gyakran alkalmaznak védőszemüveget vagy átlátszó arcvédőt a hagymavágásnál. Egyes nagyüzemi feldolgozók kontrollált hőmérsékletű, légáramú környezetben dolgozzák fel a hagymát, minimalizálva a dolgozók irritációját. Léteznek könnymentes hagymafajták is – például a ’Sunion’ –, amelyek nem termelnek jelentős mennyiségű irritáló vegyületet.

Mítoszok és tévhitek

Sokan esküsznek a rágógumizásra, a kenyérdarab szájban tartására vagy a gyertyaégetésre hagymavágás közben. Ezek hatékonysága tudományosan nem bizonyított, de egyeseknél pszichológiai előnyként működhet.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kihívások a gyökérpetrezselyem termesztésében

2025. október 6. 16:10

Az elmúlt években megfigyelhető hazánkban, hogy a gyökérpetrezselyem termőfelülete 1700 hektárról 1200 hektárra esett vissza. A termésmennyiség tekintetében azonban ez a tendencia nem figyelhető meg, amely arra enged következtetni, hogy a termelés hatékonysága növekszik.

Ne késlekedjen: most van a fokhagyma ideje!

2025. október 4. 11:10

Az októberi fokhagymaültetés biztosítja a bőséges termést – mutatjuk a helyes duggatás lépéseit!

Meddig maradhat kint a paprika? Mentse meg időben!

2025. szeptember 21. 11:10

Az őszi hidegek közeledtével a paprika minősége és terméshozama is veszélybe kerül. Íme, mire érdemes figyelnie a szüret időzítésénél.

5 tárolási hiba, amitől a burgonya gyorsan megromlik

2025. szeptember 17. 11:10

Eláruljuk, hogyan tárolja helyesen a burgonyát, hogy ne csírázzon, ne zöldüljön és hónapokig friss maradjon!

Mi okozza a vöröshagyma romlását tárolás alatt télen?

2022. február 14. 10:43

A vöröshagyma romlását, rothadását számos tényező idézheti elő, egy részük még a hagyma termesztése során hat a hagymára, másik részük viszont a betakarítás utáni okokra vezethető vissza.

Rusztikus vöröshagyma leves

2019. augusztus 15. 11:52

A vöröshagyma véleményem szerint még nem rontott el semmilyen ételt. Én szinte minden főzést hagymapirítással kezdek. Az utóbbi időben rengeteg vöröshagyma termett a kertünkben, ezért is alkottam meg ezt a krémes, lélekmelengető levest.

Mit vethetünk még a kiszedett vöröshagyma helyére?

2025. augusztus 5. 04:37

Kérem szíves segítségüket! Szeretnék a felszedett vöröshagyma helyére még vetni valamit. Milyen haszonnövény jöhet szóba?

A hagymalégy velünk van a hidegebb hónapokban is

2024. november 10. 08:10

Bár hűvösebb időben a kártevő aktivitása csökken, a lárvák a talajban átvészelhetik a telet, és tavasszal újra támadásba lendülhetnek.