Zöldség

Hagymavágás sírás nélkül – bevált trükkök és tudomány

Agrofórum Online

A hagyma az egyik leggyakrabban használt alapanyag a magyar konyhában, mégis kevesen ússzák meg könnyek nélkül a szeletelését. A könnyezést okozó vegyületek természetes védelmi mechanizmus részei, de a konyhában sokszor inkább bosszúságot jelentenek. Szerencsére léteznek bevált, tudományosan is alátámasztott módszerek, amelyekkel a hagymavágás kellemetlen mellékhatásai jelentősen csökkenthetők.

A hagyma (Allium cepa) sejtjeiben kénvegyületek találhatók, amelyek a vágáskor felszabaduló enzimek hatására szin-propántiol-S-oxid nevű gázra bomlanak. Ez a gáz a szem nyálkahártyájával érintkezve kénsavat képez, ami csípi a szemet, reflexként könnytermelést váltva ki. Minél frissebb és lédúsabb a hagyma, annál erőteljesebb ez a reakció.

Hogyan csökkenthetjük a könnyezést?

1. Hűtés vágás előtt

A hagyma 10-15 perces hűtése (hűtőszekrényben vagy rövid ideig fagyasztóban) lassítja az enzimek működését, így kevesebb irritáló gáz képződik.

2. Éles kés használata

A tompa penge roncsolja a sejteket, több kénvegyület szabadul fel. Az éles kés kisebb sejtsérülést okoz, így mérséklődik a könnyezés.

3. Víz alatti vagy nedves vágás

A víz leoldja az irritáló vegyületeket, mielőtt a levegőbe jutnának. A hagyma víz alatti szeletelése vagy a vágódeszka időnkénti nedvesítése segíthet.

Minél frissebb és lédúsabb a hagyma, annál erőteljesebb irritálja a szemet

4. Szellőztetés és légáramlás

A páraelszívó, ventilátor vagy nyitott ablak elsodorja a képződő gázokat, mielőtt a szemünket elérnék.

5. A gyökér rész utoljára

A legtöbb kénvegyület a gyökérközeli sejtekben található, ezért célszerű ezt a részt csak a szeletelés végén eltávolítani.

Konyhai technológiák és ipari megoldások

A professzionális konyhákban gyakran alkalmaznak védőszemüveget vagy átlátszó arcvédőt a hagymavágásnál. Egyes nagyüzemi feldolgozók kontrollált hőmérsékletű, légáramú környezetben dolgozzák fel a hagymát, minimalizálva a dolgozók irritációját. Léteznek könnymentes hagymafajták is – például a ’Sunion’ –, amelyek nem termelnek jelentős mennyiségű irritáló vegyületet.

Mítoszok és tévhitek

Sokan esküsznek a rágógumizásra, a kenyérdarab szájban tartására vagy a gyertyaégetésre hagymavágás közben. Ezek hatékonysága tudományosan nem bizonyított, de egyeseknél pszichológiai előnyként működhet.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A régi idők superfoodja: a kerékrépa nagy visszatérése

2025. december 15. 08:10

A kerékrépa rég elfeledett kincs, pedig tele van olyan tápanyagokkal, amelyekre ma nagyobb szükségünk van, mint valaha.

A legegyszerűbb téli zöldség: galambbegy-saláta

2025. december 2. 14:10

A galambbegy-saláta a tél egyik legbiztosabb zöldsége, amely minimális gondozással is bőségesen terem a kertben vagy fóliában.

Miért romlik meg a zöldség? Tartsa frissen egész télen!

2025. november 22. 08:10

A gondos őszi betakarítás és a szakszerű téli tárolás döntően befolyásolja a zöldségek eltarthatóságát és vitamintartalmát.

HOLARAS hagymatermesztési gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 19. 13:10

Az állattenyésztés (takarmányozás és silózás) és a vöröshagyma betakarítás gépeire specializálódott, 114 éves gépgyártói múlttal rendelkező holland Hoopman Machines BV gépgyártó cég Holaras márkával forgalomba hozott gépei kiváló minőségű, stabil gépek - erről győződhettünk meg a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon.

Mitől rohad a vöröshagyma belseje?

2024. október 16. 04:39

Idei évi vöröshagymák nagyon rossz minőségűek lettek, a többsége rohadt belül. Mi okozhatta, hogyan tudom megmenteni?

Mi okozza a vöröshagyma romlását tárolás alatt télen?

2022. február 14. 10:43

A vöröshagyma romlását, rothadását számos tényező idézheti elő, egy részük még a hagyma termesztése során hat a hagymára, másik részük viszont a betakarítás utáni okokra vezethető vissza.

Szakszerűbb tápanyagellátással is javítható az étkezési hagymatermesztés eredményessége

2023. november 14. 12:40

A vöröshagyma a világon az egyik legfontosabb ízesítő növény, jelenleg 3 millió hektáron termesztik, közel kétszer akkora felületen, mint 15 évvel ezelőtt. Az évi 50-60 millió tonna közel felét Kína állítja elő, de jelentős termesztő még az évi 1-2 millió tonna termésével India, az USA és több arab ország is (Egyiptom, Irán, Líbia).

Hogyan készül a hagymatea köhögés ellen?

2022. április 20. 09:36

A klasszikus hagymatea vöröshagyma héjából készül és nem a többi hagymaféléből. A legmagasabb jótékony hatóanyag a vöröshagymában van, ami ebben az esetben a segítségünkre lehet.