13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Zöldség

Mikor szüreteljük a tökféléket? Praktikus útmutató

Agrofórum Online

A tök az őszi konyha egyik legfontosabb alapanyaga: levesnek, sütve vagy akár lekvárként is kiváló. A sikeres felhasználás alapja azonban az, hogy a betakarítást jókor végezzük el.

Ha túl korán szedjük le, íze vizes és jellegtelen marad, a tárolhatósága pedig gyenge lesz. Ha viszont túl sokáig várunk, a héj megkeményedik, a hús rostossá válik, és a magok is elöregednek.

Hogyan ismerjük fel a főzőtök érettségét?

A főzőtököt általában fiatal állapotában, zsenge termésként szedik le, hiszen így ízletes és könnyen emészthető. A 15-25 centiméteres termések a legalkalmasabbak a konyhai felhasználásra, a héj ilyenkor még vékony, a hús puha.

Ha a növényen túl sokáig hagyjuk, a héj megkeményedik, a belseje rostossá válik, így inkább takarmányként hasznosítható. A zsenge főzőtök gyorsan romlik, ezért betakarítás után érdemes mielőbb feldolgozni vagy hűtőben tárolni pár napig.

A sütőtök érettségének jelei

A sütőtök betakarításának legfontosabb jele a szár állapota. Amikor a kocsány fásodni kezd, és a levélzet sárgul, az a termés beérését jelzi. A héj ilyenkor már kemény, karcolásra nem sérül, a színe pedig fajtától függően intenzív narancs, zöld vagy szürkés árnyalatú.

A sütőtök betakarításának legfontosabb jele a szár állapota

Érett állapotban a sütőtök magas szárazanyag-tartalmú, így lesz édes, aromás és hosszan tárolható. Ha túl korán szedjük, nem alakul ki az a cukortartalom, amely a jellegzetes ízért felelős.

Mikor szedjük le a lopótököt?

A lopótök kétféleképpen hasznosítható: zsenge korában főzeléknek vagy rántva, illetve teljesen éretten, kiszárítva dísznek vagy edényként. Ha fogyasztásra szánjuk, még a 20-30 centiméteres, puha héjú termést kell betakarítani.

Ha viszont tárolási vagy díszítési céllal termesztjük, akkor a teljesen beérett, már megsárgult és kemény héjú példányokat szedjük le, majd jól szellőző helyen szárítsuk ki. Ez utóbbi esetben a betakarítás idejét legkésőbb a fagyok előttre kell időzíteni.

Miért fontos a betakarítás időzítése?

A tökfélék tárolhatósága és beltartalmi értéke nagyban függ attól, mikor szedjük le őket. A sütőtök például hűvös, száraz, szellős helyen hónapokig eltartható, ha teljes érettségben szedték le. A túl korai betakarítás viszont gyors romláshoz és ízvesztéshez vezet. A főzőtök zsenge állapotban ideális a konyhára, de tárolhatósága korlátozott, így inkább friss fogyasztásra alkalmas. A lopótök esetében pedig a hasznosítás célja határozza meg, hogy zsenge vagy teljesen érett állapotban takarítjuk be.

Mire figyeljünk a szedéskor?

A betakarítás során mindig éles késsel vagy metszőollóval vágjuk le a termést, a szárból hagyjunk rajta legalább 3-5 centimétert. Ez védi a termést a kórokozóktól és a korai romlástól. A sérült példányokat érdemes azonnal felhasználni, mert tárolás közben gyorsan rothadásnak indulhatnak. A sütőtök és a lopótök különösen érzékeny a fagyra, ezért az első komolyabb fagy előtt minden termést szedjünk le.

Képek: Pixabay.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

2025. október 16. 07:10

Új kutatás bizonyítja: a megfelelő alanyra oltott uborka jobban bírja a cinkhiányt és a fémtoxicitást is.

Cékla kisokos: így választja ki a legjobbat!

2025. október 14. 08:10

A cékla igazi őszi vitaminforrás – de csak akkor, ha jól választjuk ki. Mutatjuk, mire figyeljünk a piacon!

Zöldséget a város szívében – Akvapónia új szerepben

Zöld rendszerek, közösségi élmények: az akvapónia nemcsak termel, hanem összeköt és szemléletet formál.

Így válasszunk cukkinit a sütéshez-főzéshez

2023. július 21. 07:10

A nyári melegben jól esik egy könnyű ebéd, vagy egy nyáresti vacsora, amelynek kiváló alapanyagául szolgálhatnak a változatosan elkészíthető zsenge tökfélék. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképe szerint májustól egészen szeptember végéig találkozhatnak a vásárlók a hazai termesztésű nyári tökfélékkel a boltokban.

Miért torzulnak a gyökérzöldségek és a tökfélék?

2024. augusztus 17. 10:10

Előfordul, hogy a gyökérzöldségek vagy a tökfélék nem a megszokott formában növekednek, hanem görbék, kicsik és torzak lesznek. Mi okozza ezt?

Új gasztrosztár: miért rajong mindenki az egérdinnyéért?

2025. szeptember 9. 11:10

Az egérdinnye nemcsak egészséges, hanem egyre népszerűbb különlegesség a kertben és a piacokon is.

Miért fejlődtek eltérő színű és méretű sütőtökök a kigyűjtött magokból?

2023. november 22. 04:39

Vásárolt sütőtökből kigyűjtött magokat vetettem el a kertben. Belőlük többféle méretű és színű tökök fejlődtek ki. Mi okozhatta ezt?