A tök az őszi konyha egyik legfontosabb alapanyaga: levesnek, sütve vagy akár lekvárként is kiváló. A sikeres felhasználás alapja azonban az, hogy a betakarítást jókor végezzük el.
Ha túl korán szedjük le, íze vizes és jellegtelen marad, a tárolhatósága pedig gyenge lesz. Ha viszont túl sokáig várunk, a héj megkeményedik, a hús rostossá válik, és a magok is elöregednek.
Hogyan ismerjük fel a főzőtök érettségét?
A főzőtököt általában fiatal állapotában, zsenge termésként szedik le, hiszen így ízletes és könnyen emészthető. A 15-25 centiméteres termések a legalkalmasabbak a konyhai felhasználásra, a héj ilyenkor még vékony, a hús puha.
Ha a növényen túl sokáig hagyjuk, a héj megkeményedik, a belseje rostossá válik, így inkább takarmányként hasznosítható. A zsenge főzőtök gyorsan romlik, ezért betakarítás után érdemes mielőbb feldolgozni vagy hűtőben tárolni pár napig.
A sütőtök érettségének jelei
A sütőtök betakarításának legfontosabb jele a szár állapota. Amikor a kocsány fásodni kezd, és a levélzet sárgul, az a termés beérését jelzi. A héj ilyenkor már kemény, karcolásra nem sérül, a színe pedig fajtától függően intenzív narancs, zöld vagy szürkés árnyalatú.

Érett állapotban a sütőtök magas szárazanyag-tartalmú, így lesz édes, aromás és hosszan tárolható. Ha túl korán szedjük, nem alakul ki az a cukortartalom, amely a jellegzetes ízért felelős.
Mikor szedjük le a lopótököt?
A lopótök kétféleképpen hasznosítható: zsenge korában főzeléknek vagy rántva, illetve teljesen éretten, kiszárítva dísznek vagy edényként. Ha fogyasztásra szánjuk, még a 20-30 centiméteres, puha héjú termést kell betakarítani.
Ha viszont tárolási vagy díszítési céllal termesztjük, akkor a teljesen beérett, már megsárgult és kemény héjú példányokat szedjük le, majd jól szellőző helyen szárítsuk ki. Ez utóbbi esetben a betakarítás idejét legkésőbb a fagyok előttre kell időzíteni.
Miért fontos a betakarítás időzítése?
A tökfélék tárolhatósága és beltartalmi értéke nagyban függ attól, mikor szedjük le őket. A sütőtök például hűvös, száraz, szellős helyen hónapokig eltartható, ha teljes érettségben szedték le. A túl korai betakarítás viszont gyors romláshoz és ízvesztéshez vezet. A főzőtök zsenge állapotban ideális a konyhára, de tárolhatósága korlátozott, így inkább friss fogyasztásra alkalmas. A lopótök esetében pedig a hasznosítás célja határozza meg, hogy zsenge vagy teljesen érett állapotban takarítjuk be.
Mire figyeljünk a szedéskor?
A betakarítás során mindig éles késsel vagy metszőollóval vágjuk le a termést, a szárból hagyjunk rajta legalább 3-5 centimétert. Ez védi a termést a kórokozóktól és a korai romlástól. A sérült példányokat érdemes azonnal felhasználni, mert tárolás közben gyorsan rothadásnak indulhatnak. A sütőtök és a lopótök különösen érzékeny a fagyra, ezért az első komolyabb fagy előtt minden termést szedjünk le.
Képek: Pixabay.