Zöldség

Ne hagyja veszni a friss spenótot – tartósítsa okosan!

Agrofórum Online

A spenót, amit sokan még a menzákból ismernek, nemcsak egészséges, hanem könnyen betakarítható és tárolható is – ha tudja, hogyan kell!

A spenót (Spinacia oleracea) egy kiemelkedően értékes leveles zöldség, amelynek könnyen felismerhető. Élénkzöld, enyhén hullámos levelei nem csupán étvágygerjesztőek, hanem tápanyagokban is rendkívül gazdagok.

Különlegessége abban rejlik, hogy magas vitamintartalma mellett (C-, A- és K-vitamin), vasban és magnéziumban is bővelkedik, így hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. Már évszázadok óta közkedvelt zöldség. Könnyen termeszthető, gyorsan fejlődik, és sokrétűen felhasználható a konyhában. Nem csupán friss fogyasztásra alkalmas, a helyes előkészítéssel és tárolással télen is kiváló táplálékforrásként szolgálhat.

Mikor és hogyan érdemes betakarítani?

A spenót betakarítása során kiemelten fontos, hogy a növény érettségi állapotát pontosan felismerje. Így biztosíthatja a legjobb ízvilágot és tápanyagtartalmat. Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek! Általában a vetést követő 6-8 hét az ideális időpont a szedésre. Kerülje a túlérés miatti virágzás megindulását, mert az a levelek keserűvé válásához és szívóssághoz vezet!

Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek!
Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek!

Javaslom, hogy a betakarítást lehetőség szerint kora reggel végezze, amikor a növény nedvtartalma a legmagasabb, így a spenót levelei frissek és ropogósak maradnak! Használjon éles kést vagy ollót, és vágja le a leveleket a talaj felett körülbelül 2-3 cm-rel, elkerülve a gyökérsérülést, amely lehetővé teszi a növény további növekedését és újabb termés fejlesztését!

Ha több alkalommal kívánja szüretelni, célszerű a külső, nagyobb leveleket leszedni, míg a középső fiatalabb levelek fejlődését meghagyni! Gondoskodjon arról, hogy a leszedett spenótot azonnal hűvös, árnyékos helyre helyezze, hogy megőrizze frissességét és elkerülje a gyors fonnyadást! Ne feledje, a megfelelő betakarítás nem csupán a mennyiség, hanem a minőség szempontjából is meghatározó!

A tartósítás lépései: blansírozás és fagyasztás

A spenót tartósítása során a legfontosabb, hogy megőrizze a zöldség eredeti frissességét, színét és tápértékét. Célszerű blansírozással előkészíteni a hosszú távú tárolásra szánt mennyiséget! Blansírozza a leveleket rövid ideig forró vízben vagy gőzben, majd azonnal hűtse le jeges vízben, hogy megállítsa az enzimes folyamatokat és megőrizze a ropogós állagot!

Ezzel a módszerrel a spenót akár 9-14 hónapig is megőrizhető a fagyasztóban anélkül, hogy veszélyeztetné ízét vagy tápanyagait! Amennyiben a blansírozást kihagyja, a fagyasztott spenót állaga ugyan változhat, de turmixokhoz vagy főzelékekhez így is kiválóan használható! Emellett a szárítás is alternatív tartósítási mód lehet, amely koncentrálja az ízeket, és könnyen adagolható formában teszi elérhetővé a spenótot, különösen levesekhez vagy fűszerezéshez!

Így tárolja frissen a hűtőben!

A tárolás kapcsán arra figyeljen, hogy a friss spenót leveleit mindig alaposan szárítsa meg, majd papírtörlőbe csomagolva, légmentesen záródó edényben vagy műanyag tasakban helyezze el a hűtőszekrény zöldségfiókjában! Ezzel a módszerrel a frissesség 3-5 napig megőrizhető, és a levelek megőrzik ropogósságukat. Kerülje, hogy a spenót gyümölcsökkel vagy más olyan zöldségekkel kerüljön egy helyre, amelyek gyorsan érnek és etiléngázt bocsátanak ki, mert az gyorsíthatja a spenót romlását!

Mindig törekedjen arra, hogy a tárolt spenóthoz minél kevesebb levegő jusson, mert ez csökkenti a levelek fonnyadását és megakadályozza a nedvesség felhalmozódását. Ha azonnal nem tudja felhasználni, érdemes a spenótot apró adagokban előkészíteni és gyorsan lefagyasztani, hogy a későbbiekben bármikor friss, vitaminokban gazdag alapanyaghoz jusson!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Ezeket a zöldségeket vetjük ősszel

2022. november 1. 05:38

A legjobb helykihasználás érdekében akár még késő ősszel is vethetünk. Természetesen nem bármit, hanem csak pár fajta zöldséget!

Választékbővítő levélzöldségünk, a mángold

2020. április 28. 07:39

A nagyüzemi termesztésből kiszoruló, választékbővítő fajok iránti érdeklődés folyamatosan megfigyelhető a termelői piacokon, főleg a fővárosban és környékén. A különleges, akár nemzetközi ízeket a magyar konyhával ötvöző szakácskönyvek, főzőműsorok olyan alapanyagokkal ismertetik meg a bátor szakácsokat, amelyek gyakran nem könnyen szerezhetőek be.

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.

Spenót termesztési kisokos

2023. március 29. 09:57

A spenót termesztése könnyű és kifizetődő feladat – még a kezdők számára is. De vajon tudja-e, hogyan válassza ki a megfelelő helyet, valamint azt, hogy mikor és hogyan kell elvetni a spenótot?