Zöldség

Ne hagyja veszni a friss spenótot – tartósítsa okosan!

Agrofórum Online

A spenót, amit sokan még a menzákból ismernek, nemcsak egészséges, hanem könnyen betakarítható és tárolható is – ha tudja, hogyan kell!

A spenót (Spinacia oleracea) egy kiemelkedően értékes leveles zöldség, amelynek könnyen felismerhető. Élénkzöld, enyhén hullámos levelei nem csupán étvágygerjesztőek, hanem tápanyagokban is rendkívül gazdagok.

Különlegessége abban rejlik, hogy magas vitamintartalma mellett (C-, A- és K-vitamin), vasban és magnéziumban is bővelkedik, így hozzájárul az egészséges életmód fenntartásához. Már évszázadok óta közkedvelt zöldség. Könnyen termeszthető, gyorsan fejlődik, és sokrétűen felhasználható a konyhában. Nem csupán friss fogyasztásra alkalmas, a helyes előkészítéssel és tárolással télen is kiváló táplálékforrásként szolgálhat.

Mikor és hogyan érdemes betakarítani?

A spenót betakarítása során kiemelten fontos, hogy a növény érettségi állapotát pontosan felismerje. Így biztosíthatja a legjobb ízvilágot és tápanyagtartalmat. Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek! Általában a vetést követő 6-8 hét az ideális időpont a szedésre. Kerülje a túlérés miatti virágzás megindulását, mert az a levelek keserűvé válásához és szívóssághoz vezet!

Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek!
Ügyeljen arra, hogy a levelek még fiatalok, zsengék legyenek!

Javaslom, hogy a betakarítást lehetőség szerint kora reggel végezze, amikor a növény nedvtartalma a legmagasabb, így a spenót levelei frissek és ropogósak maradnak! Használjon éles kést vagy ollót, és vágja le a leveleket a talaj felett körülbelül 2-3 cm-rel, elkerülve a gyökérsérülést, amely lehetővé teszi a növény további növekedését és újabb termés fejlesztését!

Ha több alkalommal kívánja szüretelni, célszerű a külső, nagyobb leveleket leszedni, míg a középső fiatalabb levelek fejlődését meghagyni! Gondoskodjon arról, hogy a leszedett spenótot azonnal hűvös, árnyékos helyre helyezze, hogy megőrizze frissességét és elkerülje a gyors fonnyadást! Ne feledje, a megfelelő betakarítás nem csupán a mennyiség, hanem a minőség szempontjából is meghatározó!

A tartósítás lépései: blansírozás és fagyasztás

A spenót tartósítása során a legfontosabb, hogy megőrizze a zöldség eredeti frissességét, színét és tápértékét. Célszerű blansírozással előkészíteni a hosszú távú tárolásra szánt mennyiséget! Blansírozza a leveleket rövid ideig forró vízben vagy gőzben, majd azonnal hűtse le jeges vízben, hogy megállítsa az enzimes folyamatokat és megőrizze a ropogós állagot!

Ezzel a módszerrel a spenót akár 9-14 hónapig is megőrizhető a fagyasztóban anélkül, hogy veszélyeztetné ízét vagy tápanyagait! Amennyiben a blansírozást kihagyja, a fagyasztott spenót állaga ugyan változhat, de turmixokhoz vagy főzelékekhez így is kiválóan használható! Emellett a szárítás is alternatív tartósítási mód lehet, amely koncentrálja az ízeket, és könnyen adagolható formában teszi elérhetővé a spenótot, különösen levesekhez vagy fűszerezéshez!

Így tárolja frissen a hűtőben!

A tárolás kapcsán arra figyeljen, hogy a friss spenót leveleit mindig alaposan szárítsa meg, majd papírtörlőbe csomagolva, légmentesen záródó edényben vagy műanyag tasakban helyezze el a hűtőszekrény zöldségfiókjában! Ezzel a módszerrel a frissesség 3-5 napig megőrizhető, és a levelek megőrzik ropogósságukat. Kerülje, hogy a spenót gyümölcsökkel vagy más olyan zöldségekkel kerüljön egy helyre, amelyek gyorsan érnek és etiléngázt bocsátanak ki, mert az gyorsíthatja a spenót romlását!

Mindig törekedjen arra, hogy a tárolt spenóthoz minél kevesebb levegő jusson, mert ez csökkenti a levelek fonnyadását és megakadályozza a nedvesség felhalmozódását. Ha azonnal nem tudja felhasználni, érdemes a spenótot apró adagokban előkészíteni és gyorsan lefagyasztani, hogy a későbbiekben bármikor friss, vitaminokban gazdag alapanyaghoz jusson!

Képek: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsom télire: tartósítási tippek a Nébih ajánlásával

2025. augusztus 25. 08:10

Befőzés, aszalás vagy fagyasztás – a Nébih tanácsai segítenek, hogy a nyár ízeit egész évben biztonságosan élvezhessük.

Gesztenyeízű tök a kertből: bemutatkozik a Hokkaido

2025. augusztus 24. 14:10

Kiváló íze, jó tárolhatósága és igénytelen termesztése miatt érdemes vele próbálkozni hobbikertészeknek és termelőknek is.

Paradicsom után mit ültessünk? Szakértői tanácsok

2025. augusztus 20. 13:10

A paradicsom betakarítása után sem kell üresen hagyni az ágyást – mutatjuk, milyen növényekkel használhatjuk ki hatékonyan a területet.

Varga-kordon: így neveljük hatékonyan a paradicsomunkat!

2025. augusztus 18. 05:40

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnövény a házikertben, hiszen ízletes, sokoldalúan felhasználható, és viszonylag kis helyen is nevelhető. Ugyanakkor a látszat csalóka: a paradicsomgondozásnak számos buktatója van!

Permetezni kell: kedvez az időjárás a tafrina kialakulásának

2020. március 3. 15:15

2020 első két hónapja nem kényeztette el a gazdálkodókat csapadék tekintetében. Január-február hónapokban csupán egy havi mennyiség hullott le, mindehhez pedig több évtizede nem látott, magas téli hőmérséklet társult. Szerencsére az elmúlt esztendő utolsó két hónapja csapadékban bővelkedett, mindkét hónapban többhavi csapadék hullott, eső formájában.

Ezeket a zöldségeket vetjük ősszel

2022. november 1. 05:38

A legjobb helykihasználás érdekében akár még késő ősszel is vethetünk. Természetesen nem bármit, hanem csak pár fajta zöldséget!

Spenót termesztési kisokos

2023. március 29. 09:57

A spenót termesztése könnyű és kifizetődő feladat – még a kezdők számára is. De vajon tudja-e, hogyan válassza ki a megfelelő helyet, valamint azt, hogy mikor és hogyan kell elvetni a spenótot?

Spenót, ami ilyenkor is vethető

2022. október 11. 06:34

Koraiságából adódóan, valamint rövid tenyészideje miatt alkalmas a fogyasztási idény széthúzására.