Zöldség

Primőr paprikán és paradicsomon gyakran jelentkezik termőkorban a magnéziumhiány

Agrofórum Online

A magnézium hiánya gyakori a primőrzöldségeken, így tavasszal, a már termőkorban lévő paprikán és paradicsomon rendszeresen megfigyelhető, de az uborka, a sárgadinnye és a padlizsánhajtatók is találkozhatnak vele. Gyakran összetévesztik a káliumhiány betegséggel, és ennek megfelelően kezelik, pontosabban félrekezelik a növényeket.

A magnézium, mint növényi tápelem hatásában és megjelenésében sok vonatkozásban eltér a többi elemtől. Nem nevezhető igazi makroelemnek, mint a nitrogén, a foszfor vagy a kálium, de a növény által hasznosított mennyisége alapján sem lehet a cinkkel vagy a bórral egy csoportba, a mikroelemekhez sorolni.

A termőkorban lévő paprika és paradicsom szárán, középtájon, vagy valamivel alsóbb levélemeleten, de sohasem a legalsókon – mint ahol a káliumhiány-tünetek mutatkoznak – a főerek közötti szövetek kisárgulnak, de a legvastagabb erek a zöld színüket megtartják. Első ránézésre megtévesztésig hasonlítanak a káliumhiány betegségre, főleg a Solanaceae család (paprika, paradicsom, padlizsán, burgonya) esetében téveszthető össze, de az uborka és a káposztaféléknél is a kálium- és a magnéziumhiány szimptómái több vonatkozásban megegyeznek. A magnéziumhiánynak másik jellegzetessége, hogy gyors lombnövekedés esetén, átmenetileg akár a hajtásokon, a legfiatalabb leveleken is megjelenik, ami üvegházakban és fóliák alatt április végén, május elején, borús időt követő, intenzív napsütés hatására szokott rövid időre, átmenetileg kialakulni.

Nehéz a káliumhiánytól megkülönböztetni. A magnéziumhiány tünete is a káliumhoz hasonlóan az erek között jelentkezik. A vastagabb levélerek és közvetlen az erek mentén elhelyezkedő szövetek sokáig élénkzöld szint mutatnak, miközben az erek között megindul a klorózis, ami ritkábban megy át nekrózisba, azaz a levélszövetek elszáradásába, mint a káliumnál. Egyik különbség a nekrózis tónusában van. Míg a kálium esetében világos, fakó sárga elszíneződés figyelhető meg, addig a magnéziumnál élénksárga, narancssárga, nem egy esetben vörösessárga szín alakul ki. (A sárga szín árnyalata fajtól és fajtától is függ.) Másik eltérés a két elem hiánytünetei között a kezdeti fázisban van, kálium esetében a levél hegyén kezdődik, míg a magnéziumé a levélnyélnél, a levél széle és hegye sokáig zöld marad (1-2 kép). Ezt a különbséget legjobban a kabakos féléken (sárgadinnye és uborka) lehet megfigyelni, ahol a sárgulás tenyérszerűen a levél nyelénél indul, és a levélszél irányába halad, súlyos esetben azt el is éri.

Magnéziumhiány paradicsom levelén (1. kép)

A magnéziumhiány lassítja a paprika és a paradicsom asszimilációs és szintetizáló folyamatait (egyetlen ásványi eleme a klorofill-molekulának), zavart okoz az anyagcsere folyamatokban, a cukrok, a keményítő a levelekben halmozódik fel és nem a termésben. Továbbá gátolja a nitrátreduktáz enzim működését, ebből adódóan növekszik a termésben a nitráttartalom, lassul a karotin („A” vitamin) és a fehérjeképződés is. Azáltal, hogy más kationokhoz hasonlóan (pl. kálium, kalcium) erősíti a sejtfalakat, javítja a pulton-tarthatóságot (átmeneti tárolhatóságot) és a szállíthatóságot, más fajoknál a betegség-ellenálló képességet (pl. burgonya, sárgarépa, cékla, petrezselyemgyökér stb.).

Többnyire a levelekben, lombozatban halmozódik fel, egészséges növény leveleiben 0,3 %-os koncentrációban mutatható ki. A 0,2 % körüli Mg már kritikus értéknek tekinthető.

Intenzív termesztést folytató gazdaságokban, így a hajtató üzemekben, a termőkorban lévő primőrökön két tényező az, ami kiváltja a tavaszi magnéziumhiányt: a javuló fényviszonyok hatására a fokozott lombképzés, és a kálium túladagolás következménye, az ionantagonizmus. Márciustól a fényviszonyok gyorsan javulnak, nemcsak a nappalok hossza, de a fény intenzitása is fokozódik, a február havi fényszegény 150-200 M j/m2-ről április és május hónapokra megduplázódik a havi érték, és eléri 400-500 M j/m2.

Magnéziumhiány paradicsom levelén (2. kép)

Az ionantagonizmus gyakori jelenség a hajtatásban, a talaj pufferoló hatása kisebb mértékben érvényesül, és túlsúly esetén a magnéziumnál gyorsabban mozgó ionok, mint az ammónia-ion (NH4+) és kálium (K+) kiszorítja a lassúbb mozgású magnéziumot, előidézve ezzel enyhébb vagy súlyosabb hiányt. (A NO3-nitrogén ionok – ellentétben az ammónia N ionokkal szinergisták – kedvezően hatnak a magnézium felvételére). A kálium esetében is ismert a jelenség, amely szerint egy határig nincs gátló hatással a magnézium felvételére, sőt kifejezetten segíti azt, viszont egy bizonyos koncentráció felett blokkolja a magnéziumnak a növénybe jutását. Zöldségféléknél a K/Mg 3-4/1 arány mondható ideálisnak.

Az intenzív trágyázás (tápoldatozás) során a K adagok emelése következtében, ami a fényszegény hónapokban a szár megnyúlása miatt indokolt, elmarad a magnézium kálium arányos pótlásának visszaállítása, márciusban-áprilisban megjelennek a középső leveleken a magnéziumhiány élénksárga tünetei.

Az eredményes gyógyítás a magnézium pótlásával, és a kálium átmenetei csökkentésével lehetséges. Ennek gyors és hatékony, de kevésbé tartós megoldása a magnézium-nitráttal vagy magnézium-szulfáttal történő lombtrágyázás, aminek nem az említett készítmények minősége (hatása), hanem az ilyen formán kijuttatható kis mennyiség az oka. A magnéziumot levélen keresztül jól és gyorsan hasznosítja a növény, de az így, egy-egy alkalommal kijuttatott mennyiség – még ha ismételjük is – töredéke az ilyenkor jelentkező igénynek. Szükséges a fejtrágyaként adott tápoldatban a K/Mg arányt két-három hétre átmenetileg átállítani, és a tünetek megszűntéig 2/1 K/Mg arányt alkalmazni, azaz csökkenteni a kálium mennyiségét, és növelni a magnéziumot. A lombtrágyázással kombinált tápoldat változtatás, ha nem is fogja a megsárgult levelek színét visszahozni, de a további klorózist megelőzhetjük vele.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Paradicsom télire: tartósítási tippek a Nébih ajánlásával

2025. augusztus 25. 08:10

Befőzés, aszalás vagy fagyasztás – a Nébih tanácsai segítenek, hogy a nyár ízeit egész évben biztonságosan élvezhessük.

Gesztenyeízű tök a kertből: bemutatkozik a Hokkaido

2025. augusztus 24. 14:10

Kiváló íze, jó tárolhatósága és igénytelen termesztése miatt érdemes vele próbálkozni hobbikertészeknek és termelőknek is.

Paradicsom után mit ültessünk? Szakértői tanácsok

2025. augusztus 20. 13:10

A paradicsom betakarítása után sem kell üresen hagyni az ágyást – mutatjuk, milyen növényekkel használhatjuk ki hatékonyan a területet.

Varga-kordon: így neveljük hatékonyan a paradicsomunkat!

2025. augusztus 18. 05:40

A paradicsom az egyik legnépszerűbb zöldségnövény a házikertben, hiszen ízletes, sokoldalúan felhasználható, és viszonylag kis helyen is nevelhető. Ugyanakkor a látszat csalóka: a paradicsomgondozásnak számos buktatója van!

Május végi teendők a konyhakertben

2022. május 28. 09:38

Május vége felé már a másodvetéseknek is itt van az ideje és elindult a palánták aktív kiültetési időszaka is.

Téli paradicsom- és paprika-palántanevelésekor tapasztalható, tápanyagellátással kapcsolatos gyakoribb hibák II.

2022. december 29. 10:34

A jó minőségű palánta alapvető feltétele a sikeres termesztésnek, különösen korai zöldséghajtatásban, ahol a nagy termesztési érték miatt csak a tökéletes minőségű, egészséges, kiváló kondíciójú növények jöhetnek számításba, amit csak szakszerű tápanyagellátás mellett lehet megnevelni.

Mi okozza a paprikapalánták leveleinek sárgulását és lilulását?

2024. május 25. 04:38

Egy hete elültetett paprikapalántáim kissé megsárgultak, egyes levelek pedig teljes mértékben meglilultak. Mi okozza ezt? Mit tehetnék ellene?

Mikor kezdjem el, és milyen sorrendben végezzem a zöldségek magvetését?

2023. február 1. 04:38

Mikor kezdjem el kertem számára a zöldségek magvetését palántaneveléshez, milyen sorrendben? Ebben tudnának segíteni?