Megmutatjuk, hogyan készítse elő és tárolja helyesen, hogy megőrizze állagát és zamatát hónapokon át – hiba nélkül, a legjobb gyakorlatok szerint!
A fagyasztás az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszer arra, hogy megőrizzük a zöldségek és gyümölcsök frissességét, tápanyagait és ízvilágát – mindezt tartósítószerek nélkül. Különösen hasznos szezonális alapanyagok esetén, mint a rebarbara, amely csak korlátozott ideig érhető el frissen, főként tavasz végén és nyár elején.

Ha ebben az időszakban sikerül hozzájutni jó minőségű rebarbarához, érdemes belőle többet vásárolni vagy betakarítani, és lefagyasztani a későbbi felhasználásra. Így mindig kéznél van egy kis szezon íz, amikor csak szüksége van rá.
Lépésről lépésre: így készítse elő a rebarbarát!
Ahhoz, hogy a rebarbara fagyasztása után is megőrizze frissességét és ízét, nagyon fontos az alapos előkészítés. Először is, mindig válasszon élénk színű, feszes, ropogós szárakat! Ezek jelzik a legjobb minőséget. Kerülje a fonnyadt vagy sérült darabokat! Hiszen azok az állag és íz romlásához vezethetnek a tárolás során.
A rebarbara levelei mérgezőek, ezért gondosan távolítsa el őket, mielőtt hozzáfogna a feldolgozáshoz! Ezután alaposan mossa meg a szárakat hideg vízzel, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket és esetleges vegyszermaradványokat! Ha szükséges, húzza le a külső, fás rétegeket, különösen az idősebb szárakról, hogy puhább, kellemesebb textúrát kapjon! Vágja a szárakat egyenletes, 1-2 cm hosszú darabokra! Így a fagyasztás és a későbbi felhasználás is könnyebb és praktikusabb lesz.
Blansírozás: érdemes-e, és hogyan csinálja jól?
A blansírozás egy kulcsfontosságú lépés, amely jelentősen hozzájárul a rebarbara fagyasztás utáni minőségéhez. Ezzel a gyors forrázási módszerrel megőrizheti az élénk színét, megakadályozhatja az ízek elhalványulását, és segít megőrizni a textúráját is. Ahhoz, hogy helyesen blansírozza a rebarbarát, először forraljon fel egy nagy lábasnyi vizet! Dobja bele a felvágott, 1-2 cm-es darabokra vágott rebarbarát körülbelül 1-2 percre! Ügyeljen arra, hogy a blansírozás ideje ne legyen túl hosszú, mert akkor a rebarbara túl puhává válhat!
Amint letelt az idő, azonnal vegye ki a rebarbarát, és tegye át egy jeges vízzel teli edénybe! Így gyorsan le tudja hűti és megakadályozza a túlzott puhulást. Ez segít megőrizni a rebarbara frissességét. A blansírozás után alaposan csepegtesse le és törölje szárazra a darabokat, hogy csökkentse a fagyasztás közbeni jégképződést!
Előfagyasztás: így kerülheti el az összetapadást
Az előfagyasztás egy olyan praktikus lépés, amelyet érdemes beiktatnia, ha szeretné elkerülni, hogy a rebarbaradarabok összetapadjanak a fagyasztás során. Ez különösen akkor hasznos, ha kisebb adagokat szeretne majd kivenni a fagyasztóból anélkül, hogy az egész csomagot fel kellene olvasztania.
Az előfagyasztáshoz terítse szét a már blansírozott és teljesen szárazra törölt rebarbaradarabokat egy sütőpapírral bélelt tálcára! Ügyeljen arra, hogy a darabok ne érjenek egymáshoz, így külön-külön fagynak meg! Helyezze a tálcát a fagyasztóba körülbelül 1-2 órára, amíg a rebarbara meg nem szilárdul! Miután a darabok teljesen megfagytak, könnyedén átteheti őket zárható zacskóba vagy fagyasztódobozba anélkül, hogy összetapadnának.
Csomagolás és tárolás: ne rontsa el a végén!
A rebarbara sikeres fagyasztása szempontjából a csomagolás és a tárolás legalább annyira fontos, mint az előkészítés. Miután a darabokat előfagyasztotta, helyezze őket légmentesen zárható fagyasztózacskókba vagy fagyasztásra alkalmas műanyag dobozokba!
Ha zacskót használ, igyekezzen a lehető legtöbb levegőt kipréselni belőle lezárás előtt – ehhez használhat szívószálat vagy vákuumozót is. A kisebb adagokba csomagolt rebarbara praktikusabb, mivel így csak annyit kell felhasználnia, amennyire épp szüksége van.
Ne feledkezzen meg a címkézésről sem! Írja rá a zacskóra vagy dobozra a fagyasztás dátumát és a tartalmát! Így elkerülheti, hogy elfeledje, meddig használható fel a rebarbara, amely a fagyasztóban 6-12 hónapig őrzi meg legjobb minőségét.
Képek: Pixabay