13℃ 2℃
október 20. Vendel, Irén, Kleopátra
Zöldség

Spenót, ami ilyenkor is vethető

Agrofórum Online

A spenót (Spinacia oleracea L.), vagy népiesebb nevén paraj a levélzöldségfélék csoportjába tartozik, számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely nagyobb felületen való termesztését, és gyakoribb fogyasztását nálunk is indokolná. Koraiságából adódóan, valamint rövid tenyészideje miatt alkalmas a fogyasztási idény széthúzására. Könnyen és egyszerű módszerekkel termeszthető, lévén hidegtűrő, ebből adódóan kevés energiával is hajtatható.

Egyik legrégebben termesztett zöldségféle, Közel-Keleten már a VIII-IX. században perzsafű néven ismerték és széles körben fogyasztották. Hazánkba Szírián és Törökországon keresztül XVI-XVII században került.

Szántóföldi termesztése megközelítőleg 500 ha-on folyik, ilyen tekintetben, mint szántóföldi növény az úgynevezett kiskultúrák közé tartozik. A nagyüzemi termesztése alapvetően két iparágat szolgál ki, a szárító ipart és a gyorsfagyasztott feldolgozást, natúr és különböző krémes püréket állítanak elő belőle.

Kisebb mértékű kereslet a spenót iránt gyakorlatilag az egész évben, így télen is van, friss fogyasztási célból kisgazdaságokban, házikertekben állítják elő. Fűtetlen fóliák alatt, mint a paprika vagy a paradicsom elő- vagy utónövényt hajtatják.

Jó étrendi hatása mellett táplálkozási értéke is kiváló, magas fehérjetartalma (a szárazanyag 30%-a fehérje), mellett gazdag „A” és „C” vitaminokban, ásványi anyagokban (vas, kálium és magnézium).

Az ipar számára termesztett spenót két legfontosabb értékmérő tulajdonsága a szín és a szárazanyag tartalom. A sötét színű, magas szárazanyag tartalmú spenót fajták a keresettebbek, ezek általában a hosszabb tenyészidejűek, bőtermőbbek. A szezon megnyújtása érdekében azonban rövidebb tenyészidejű fajtákat is vetnek, amelyek színe világosabb, szárazanyag tartalmuk általában alacsonyabb – a jól hajtatható fajták ebbe a csoportba találhatók.

Környezettel szemben támasztott igényei alapján elmondható, hogy az igénytelenebb zöldségfajokhoz sorolható. A termesztési gyakorlatban a hidegtűrő növények közé sorolják, a lombképzés idején az optimális érték 15-16 0C. Csírázása már 3-4 0C-on megindul. Fajtától függően a hideget jól elviseli, a télálló típusok a -10, -150C-on is áttelelnek. 20 0C felett gyorsan magszárat fejleszt, a nyári fajták ilyen tekintetben jobban bírják a meleget. Az ipari fajták alapvetően jó hidegtűrőek és télállóak.

Hosszúnappalos növény, 15-16 órás megvilágítás hatására jarovizálódik. 12 óránál rövidebb megvilágítás mellett nem képes magszárat fejleszteni. Megfigyelések szerint rövid nappalok hatására több tőlevelet fejleszt, azaz nagyobb termést ad. Fényigény (naphosszúság) tekintetében a fajták között jelentős különbség van.

Vízigénye nem nagy (transzspirációs együtthatója 385), ennek ellenére nagyüzemi termesztése biztonságosan és eredményesen csak öntözött körülmények között képzelhető el. Korai tavaszi és őszi termesztése – főleg kisüzemekben – öntözés nélkül is megvalósítható.

Talajszerkezet iránt kevésbé igényes zöldségnövény, sóérzékenysége közepes, magas mésztartalmú talajokon (5% feletti CaCO3) gyakran mutat vasklorózist. Szerves trágyázást csak hajtatásban alkalmaznak.

Fajlagos tápanyagigénye, azaz 1 tonna levéltermés előállításához szükséges nitrogén, foszfor, kálium és magnézium mennyiség:

  • nitrogén (N): 3,5 kg/t
  • foszfor (P2O5): 1,8 kg/t
  • kálium (K2O): 5,2 kg/t.
  • magnézium (MgO): ~ 0,4-0,6 kg/t

Káliumtrágyázás a szárazanyag tartalmat, továbbá télállóságát és fagytűrőképességét fokozza. Félmikroelemek közül magnéziumból és vasból igényel jelentősebb mennyiséget. Az egészségügyi előírásoknak megfelelő nitrát érték betartása miatt a feldolgozó ipar részére előállított spenót nitrogéntrágyázását csak kontrollált körülmények mellet szabad végezni.

A spenót rövid tenyészideje lehetőséget nyújt az elővetemények termesztésére és az utóhasznosításra is. Szántóföldi körülmények között többnyire kétféle gabona között termesztik. A vetés időpontja szerint megkülönböztetünk tavaszi, nyári és őszi (áttelelő) vetésű spenótot. A tavaszi spenót vetése március elejétől – amint a talajra lehet menni – április közepéig lehetséges, és júniusban, közvetlenül az áttelelő spenótok után vágható illetve szedhető. A nyári spenótfajták augusztus második felében vethetők, betakarításuk október végén esedékes. Az őszi vagy áttelelő spenótot október közepén vetjük és következő év április végétől takarítjuk be.

A talaj-előkészítési munkákat alapvetően meghatározza a vetés időpontja. Kora tavaszi vetések esetén a tarlóhántást követő őszi mélyszántás alkalmával juttatjuk ki a szükséges foszfor és kálium műtrágyákat, a nitrogént a magágykészítés során, tavasszal adjuk. Az őszi vetések esetén a talajelőkészítés július-augusztus folyamán történik, miután az előnövény lekerült.

Kisüzemben, friss fogyasztásra 25-30 cm-es sortávolságra vetik, nagyüzemben a gabona-sortávolság az általános. 10 sor után – a gépi művelés miatt – egy szélesebb, 50-60 cm-es művelőutat hagynak.  A vetés mélysége a talaj kötöttségétől és a vetés időpontjától (tavaszi, nyári, őszi vetés) függően 2-4 cm, a tőtávolság 3-5 cm. 1 hektárra szükséges vetőmagmennyiség az alkalmazott technológiától függően 20-40 kg/ha.

Ápolása, a növényvédelmi munkákon kívül, csak kultivátorozásból (gyomirtásból, talajlazításból) és öntözésből áll. Tavaszi vetésűek esetében nagyobb súlyt kell fektetni a gyomirtásra, a nyári-őszi termesztésnél az öntözésre. Nyári spenót esetében az öntözési idénynorma – a talaj kötöttségétől függően – 40-60 mm, azaz 2-3 öntözés.

Míg frissfogyasztásra (pl. hajtatás) kézzel szedik, ipari célú felhasználásra gépi vágást alkalmaznak.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Aranyló gumók és zöld energia: a csicsóka új szerepben

2025. október 20. 07:10

A csicsóka, amely kibírja az aszályt, helyreállítja a talajt és egészséges táplálékot ad – most ismét a figyelem középpontjába került.

Sütni vagy díszíteni? – A tökfélék őszi kavalkádja

2025. október 18. 07:10

Az ősz igazi sztárjai a tökök – de nem mindegy, melyik kerül a sütőbe és melyik a teraszra. Segítünk eligazodni a fajták között!

Oltással védhető az uborka a cinkstressz ellen

2025. október 16. 07:10

Új kutatás bizonyítja: a megfelelő alanyra oltott uborka jobban bírja a cinkhiányt és a fémtoxicitást is.

Cékla kisokos: így választja ki a legjobbat!

2025. október 14. 08:10

A cékla igazi őszi vitaminforrás – de csak akkor, ha jól választjuk ki. Mutatjuk, mire figyeljünk a piacon!

Őszi vetés felkészült vetőgéppel - ne bízza a véletlenre! 

2023. augusztus 19. 09:40

A nyári betakarítási szezon lassan az ország egész területén a végéhez közeledik, így elérkezett az idő, hogy felkészüljünk az őszi káposztarepce, illetve az őszi kalászosok vetésére.

Kipergés-ellenálló hibridek a változó igényekhez

2019. május 31. 07:38

A meleg és aszályos nyár hatására fellépő tápanyag- és vízhiány következtében a növények túl hamar száradnak le, ami a becők korai beéréséhez vezethet.

Az ukrán gabonaexport 36,6 millió tonnánál tart

2023. március 26. 06:36

Ukrajna gabonaexportja a 2022/23-as szezonban eddig 36,6 millió tonnát tett ki március 24-ig – derült ki a kijevi mezőgazdasági minisztérium adataiból.

Hogyan tervezzük a vetést, ha nem bízunk az időjárásban?

2025. január 17. 15:40

Hogyan minimalizálható a termesztési kockázat, ha kiszámíthatatlan az időjárás? Két megfontolandó felvetés, ami segíti a hozambiztonságot.