Zöldség

Téli paradicsom- és paprika-palántanevelésekor tapasztalható, tápanyagellátással kapcsolatos gyakoribb hibák II.

Agrofórum Online

A jó minőségű palánta alapvető feltétele a sikeres termesztésnek, különösen korai zöldséghajtatásban, ahol a nagy termesztési érték miatt csak a tökéletes minőségű, egészséges, kiváló kondíciójú növények jöhetnek számításba, amit csak szakszerű tápanyagellátás mellett lehet megnevelni.

A zöldségnövények palántanevelési módja, így a tápanyagellátás is sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, számos új technológiai elem került bevezetésre, nemcsak a nagyüzemekben, de még a kisebb palántanevelőkben is. Ennek ellenére a palántanevelés idején gyakran tapasztalhatók hibák, tévedések, amelyek ismertetését már az előző cikkünkben elkezdtük, most a csírázást követő időszakban tapasztalható hibák felsorolásával folytatjuk.

Szikleveles fejlettségtől a lomblevelek megjelenéséig

Az elvetett mag a csírázás előtt nem érzékeny a közeg kiszáradásra, illetve az oxigénhiányra, szemben a fiatal csíranövénnyel, amelyet egyetlen rövid, átmeneti kiszáradás is rögtön visszavet. Növényvédelmi okok miatt (pl. palántadőlés betegség), és a megnyúlás megakadályozása céljából, ebben a fejlettségi stádiumban kevesebbet kell (szabad) öntözni, valamivel „szárazabban” kell tartani a növényeket, mint csírázáskor. Ilyen vonatkozásban a csíra megjelenésétől a sziklevelek kifejlődéséig terjedő idő nagyon kritikus szakasza a palántanevelésnek, nagy figyelmet kell fordítani a szaporítóföld egyenletes nedvességtartalmára és a mérsékelt, visszafogott öntözésre (1-2. kép)!

1-2. kép: A még fejletlen gyökérzet miatt csak folyamatos, de kisadagú öntözéssel lehet a tápkockaföldet megfelelő nedvességen tartani, ami különösen nagy szaktudást és tapasztalatot igényel a tálcás palántanevelésben

A sziklevelek megjelenésétől már kezdhetjük a növényeket tápoldattal kezelni. Bár a paprika és a paradicsom tápanyagigénye sok vonatkozásba eltér, de általánosságban elmondható, hogy palántakorban mindkettőnek elsősorban nitrogénre és könnyen felvehető formában lévő foszforra van szüksége. Tapasztalatok szerint egyes termesztőknél a foszfor – a többi tápanyaghoz képest – a szükségesnél kisebb mennyiségben, illetve arányban kerül kijuttatásra. Hiánytünete kevésbé feltűnő a növényen, mint a nitrogéné, ebből adódóan szimptómáit (alsó levelek fonáki oldalán előbb haragos zöld, majd később vöröses barna elszíneződés, ami súlyos esetben a levél színén is megmutatkozik) sokszor már későn ismerik fel. A foszfornak a gyökérképződésre, a virágszövetek differenciálódására, de később magára a virágzásra és a terméskötődésre is döntő hatása van. A kiültetett palánta – ha nincs kellő mértékben „feltöltve” – utólag már nehezen kezelhető, mivel a foszfor erősen kötődik a talaj felületéhez, lassan mozog, később adott trágya gyógyító hatása lassan érvényesül.

Lomblevelek megjelenésétől az értékesítésig (kiültetésig)

Szükséges-e lombtrágyázni a palántákat? – a kérdés a bór és a magnézium kapcsán szokott felvetődni. A bór a virágzást, a termések kötődését segíti, a magnézium a zöld részek, a lombozat fejlődésére van elsősorban kedvező hatással. A komplex, tápoldatozó műtrágyák mind a két elemet tartalmazzák, ebből adódóan ilyen műtrágyakészítmények esetén a bór és a magnézium külön lombtrágyázása nem indokolt, hacsak nem valami egyéb (környezeti tényező) miatt a felvételük gátolt (pl. a közeg magas mésztartalma). A bórtrágyázással kapcsolatosan tudni kell, hogy a bór könnyen túladagolható, mérgezést idézhet elő. Néhány növény esetében (ilyen a paprika is) meglehetősen kevés a különbség a még kedvező és a mérgező adag között.

Vannak növényi tápelemek, amelyek megfelelő fényviszonyok mellett nem, de télen, fényhiányos körülmények között toxikus hatásúak lehetnek. Ilyen a klór, ami származhat fertőtlenített vezetékes vízből, de műtrágyából is. A növények számára a klór esszenciális elemnek tekinthető, hiszen ozmotikusan aktív anyagként – főleg nyáron – fontos szerepet játszik az ozmoregulációban és a turgor szabályozásában. Esszenciális volta ellenére, a gyakorlatban inkább káros hatásai miatt esik szó róla, a palánták télen fokozottan érzékenyek rá. Amennyiben a víz klorid tartalma 100 mg/l-nél magasabb, palánták öntözésére ne használjuk. Ugyan ez vonatkozik a klórt is tartalmazó kálium és komplex műtrágyákra.

Öntözéshez használt víz, illetve a tápoldat hőmérséklete megközelítőleg azonos legyen a légtér hőmérsékletével (kb. 20-22 °C). A hideg víz stressz hatást okozhat, nagymértékben visszaveti a növényeket, aminek jól látható tünetei: a levél színe irányába történő levélpödrődés, az érzékenyebb paprikánál a fejlődés és növekedés leállása, a hajszálgyökerek részleges pusztulása. A meleg, 25-260C-os, vagy annál magasabb hőmérsékletű oldatok szintén veszélyt jelenthetnek, ezekből egyes nitrogénvegyületek gáz formában felszabadulnak és perzselhetnek. Ennek veszélye különösen nagy télen, a rosszabb fényviszonyok között fejlődő, lazább szövetű növényre, palántára.

3. kép: Magas koncentrációjú tápoldat perzselése paprikalevélen

A tápoldat magas koncentrációja gyakran okoz perzselést a palánták levelén (3. kép), de veszélyes az ilyen korban különösen érzékeny gyökérzetre is. Lehet jól bevált, saját összeállítású receptek alapján is tápoldatot készíteni, de célszerűbb valamilyen jól oldódó, magas foszfortartalmú komplex műtrágya választani, és annak 0,1-0,2%-os oldatát használni. Télen a megnyúlás ellensúlyozására töményebbet (0,2%), nyáron hígabbat (0,1%) oldatot célszerű adni. A paprika valamivel érzékenyebb a tápoldat töménységére, a tápkocka (cserépföld) sótartalmára, mint a paradicsom!

Amikor a tápoldat töménységéről, azaz az oldatba vitt műtrágya mennyiségéről döntünk, ne feledkezzünk meg a víz minőségéről, mert előfordulhat, hogy magas nátriumtartalma (pl. nátrium-hidrokarbonát) miatt már az EC értéke eleve kritikus (2 EC feletti!). Az ilyen vizet nem szabad palántaneveléshez használni! A tápoldat EC értéke a paprika esetében a 2-2,2 EC-t, a kevésbé érzékeny paradicsomnál a 3-3,5 EC-t ne haladja meg.

A lassított és szabályozott tápanyag-leadású, előre bekevert műtrágyáknál előfordulhat, hogy a tápelemek oldódása nincs összhangban a palánta növekedésével, lassúbb a tápelemek talaj-oldatba kerülése. Ilyen esetben komplex tápoldatozás, vagy a növényvédő szerhez kevert műtrágyával történő lombtrágyázás sokat segíthet.  

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

FEDELE kertészeti gépek az AGRITECHNICÁN

2025. november 18. 11:10

A szántóföldi zöldség- és gyümölcstermesztés gépesítéséhez megbízható bázist biztosít az olasz Fedele Mario gépgyártó vállalat, amely gépkínálatát a hannoveri Agritechnica 2025 kiállításon az érdeklődők is megtekinthették.

Hűtőben tárolja a hagymát? Nagy hibát követ el!

2025. november 17. 11:10

A legtöbben rossz helyen tartják a hagymát – és emiatt hamar megrohad. Nézd meg, hová kell tenned valójában!

A hobbi, ami értéket teremt - paprikaszószok formájában

2025. november 12. 04:56

Oravecz Kristóf századosnál, a Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár pilótájánál jártunk. Kristóf hobbija a paprikaszósz készítés. A hobbiból kisebb vállalkozás lett.

A fokhagyma termesztése és helyes betakarítása

2025. november 7. 16:10

A fokhagyma termesztése néhol már több ezer évre nyúlik vissza a történelemben. Hazánkban és a legtöbb európai országban azonban ez csak néhány évszázados múltat jelent.

Mire ügyeljünk a cukkini termesztése során?

2023. május 3. 04:38

Milyen igényei vannak a cukkininek? Mire ügyeljünk a termesztése során?

Miért nem kelnek ki a palántanevelés céljából elvetett magok?

2022. április 3. 10:08

A sikeres palántanevelés több tényezőn, mint pl. a nedvességen, hőmérsékleten, az elegendő fény és szellőztetés mennyiségén egyaránt múlik.

A fiatalabb korosztály többsége bioterméket keres Hollandiában

2023. április 11. 11:43

Az elmúlt 20 év alatt a holland TVA Growers területe másfél hektárról több mint 11 hektárra nőtt. 2014-ben a tulajdonosok a hagyományos paradicsomról áttértek a koktélparadicsom termesztésére.

Van amit már vethet, de lehet palántázni is

2019. február 26. 04:36

Néhány napos télies lehűlés után ismét tavasziasabb arcát mutatja az időjárás. A február az átlagosnál jóval kevesebb csapadékot hozott, így a talajok felső rétege már alaposan kiszáradt.