Zöldség

Új lendületet kaphat a spenótnemesítés

Agrofórum Online

A Közép-Ázsiából származó spenót mára világszerte elterjedt, 2014-es statisztikai adatok alapján 24,3 millió tonna a globális termésmennyiség. Agronómiai tulajdonságai az évszázadok folyamán javultak, melynek lenyomata a spenót genomjából kiolvasható. Ezeknek az adatoknak a segítségével a nemesítés – különös tekintettel a rezisztencianemesítésre – sokkal gyorsabbá válhat..

A sciencedaily.com szerint spenótperonoszpóra hatalmas termésveszteségeket okoz Kaliforniától egészen az északi fekvésű New Yorkig. A spenót genetikai anyagának részletes feltárása révén lehetőség nyílik a peronoszpórarezisztenciát hordozó gének azonosítására. Amennyiben ezek megvannak, könnyen átvihetők a kiváló beltartalmi tulajdonságokkal rendelkező fajtákba, javítva azok védekezőképességét.

A Boyce Thompson Intézet és Shanghai Normal Egyetem munkatársaiból álló kutatócsoport 120 termesztett és vad spenótnövény transzkriptumának (genomról képződő RNS-ek összessége) szekvenálását végezte el. A céljuk az volt, hogy azonosítsák azokat a genetikai változásokat, melyek a termesztésbe vonás hosszú évszázadai alatt történtek. E hasznos ismeretek segítségével a nemesítők fokozottabb betegség-ellenállósággal, nagyobb hozamokkal és jobb beltartalmi értékekkel rendelkező fajtákat tudnak előállítani a jövőben.

A transzkriptum feltárása során azt tapasztalták a kutatók, hogy a termesztett spenót genomja csak kis mértékben különbözik a vad ősének a genetikai anyagától. Számos kultúrnövény esetében ennek pont az ellenkezője figyelhető meg. Jó példa erre a kukorica, amelynek őse a teosinte termesztése története során hatalmas átalakuláson ment keresztül.

A spenót esetében ez azzal jár, hogy még bőven van lehetősége a nemesítőknek a kedvező tulajdonságok kialakítására. Sikerült is azonosítani több olyan régiót a spenótgenomban, amelyek közvetlen kapcsolatba hozhatók a termesztett fajták kialakulásával, azaz vélhetően a levélmennyiségre és szárhosszúságra vonatkozó kívánatos tulajdonságok hordozói.

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Vessem vagy ültessem a zöldségféléket? És mikor?

2025. január 13. 13:10

A vetőmagot és palántát vásárlók, akik egyben fogyasztók is, a legjobb genetikai tulajdonságokat és a legjobb minőségi paramétereket várják el a szaporítóanyagtól.

Értékes választékbővítő zöldségek: a szárzeller és a gumós édeskömény

2025. január 6. 08:40

Hogy zöldségek vagy fűszernövények, megoszlanak a vélemények, mindenesetre gyógyító hatásuk bizonyított.

Korai burgonyát a házikertből

2024. december 29. 08:10

Az elmúlt években továbbra is szívesebben vásárolták a fogyasztók a fólia alól szedett, részleges takarással termesztett és a csak előcsíráztatással, szabadföldön nevelt tavaszi zsenge burgonyát.

A zöldhagyma hajtatása: fólia alatt a fagyot is elviseli

2024. december 11. 11:10

Vannak, akik már ősszel talajba duggatják, és a tél folyamán fóliát húznak rá, a hideg, nagyobb fagyok beállta előtt fóliával betakarják.

Növénytermesztés sötétben?

2022. június 29. 13:22

Képesek leszünk hát sötétben növényeket termeszteni?

Brexit - zöld a GMO-nak?

2021. június 23. 07:37

Egy, brit közgazdászok által 2020-ban készített tanulmány szerint a géntechnológiával módosított kukorica és szója használata éves szinten 15 millió autó üvegházhatású gáz kibocsátását spórolná meg.

A növénynemesítés kompenzálhatja a termelési veszteségeket

2021. május 29. 07:38

Az Euroseed megbízásából kivitelezett tanulmány megerősíti az európai növénynemesítés értékeivel kapcsolatos feltevéseket, valamint az innovációt elősegítő jogi keretek szükségességét.

Sütőtök, cukkini, vagy mi ez? - Átporzódások a kertben

2022. szeptember 6. 05:36

A növények körében az átporzódás nagyon gyakori, a növénynemesítés is kihasználja ezt a fajta lehetőséget.