Zöldség
Zöldség

Zöldségnövényeken előforduló levélsárgulás okai és gyógyításuk, II. rész – Makroelemek – nitrogén

Zöldségnövényeken előforduló levélsárgulás okai és gyógyításuk, II. rész – Makroelemek – nitrogén

Agrofórum Online

A növény szárazanyag-tartalma a levegő szén-dioxidtartalmából, valamint a talajból felvett vízből és ásványi sókból képződik, aminek 88-94%-át a szén, az oxigén és a hidrogén teszi ki, hiány esetén a többi elemet trágyázással, ásványi anyagok kijuttatásával pótolhatjuk.

Ezek közül különösen nagy jelentősége van az úgynevezett makroelemeknek, a nitrogénnek, a foszfornak és a káliumnak, hiányukat a növények a levelek sárgulásával is jelzik.

Nitrogénhiány tünetei

A hiánytünetek legkorábban a növény alsó, idősebb levelein észlelhetők, a levéllemez színe kihalványul, majd megsárgul, ezt követően a klorózis fokozatosan a középső levelekre is átterjed. Az erek mentén és a levélszéleken éles színhatár nem alakul ki, a vastagabb levélerek később halványodnak el és sárgulnak ki, mint a levéllemez és a hajszálerek (1. kép).

1. kép: A nitrogénhiány elmosódó tünet formájában jelentkezik, először az idősebb leveleken

Levélen a klorózis a csúcstól és a levél széle felől indul, majd fokozatosan halad a levélnyél irányába. Súlyos esetben a klorotikus foltokat nekrózis, azaz a levél száradása váltja fel, majd a levél lehullik.

A növények növekedése, vegetatív tömege és termőképessége jelentősen csökken, a szár elvékonyodik, a hosszanti növekedés fokozatosan leáll. Több zöldségfajon a merevtartás jelensége – a szárhoz hajló, merev állású levelek (paprika, padlizsán, bab) – figyelhető meg. Az oldalhajtások képződése és a bokrosodás lelassul, majd idővel megszűnik.

Megtévesztő lehet, hogy néhány fajon (pl. káposztafélék, cékla, retek) a sárgulás helyett erőteljes antociánosodás alakul ki, a levelek zöld színét idővel nem sárga, hanem lilásvörös árnyalat váltja fel. A levél lila tónusa, azaz az antociánosodás foka nemcsak a nitrogénhiány mértékéből adódik, azt módosítja a zöldségfaj, illetve a fajta színanyagainak összetételétől is.

Kísérőtünetek

A levélklorózis mellett egyéb kísérőtünetek is tapasztalhatók. A paprika, a paradicsom és a padlizsán enyhe hiány esetén még jól köt, sokszor jobban, mint a nitrogénnel jól ellátott növények, ám a termésnövekedés lassúbb, a terméshéj és a terméshús vékonyabb lesz.

Nagyobb nitrogénhiány az uborkán és dinnyén súlyos terméselrúgást okoz, köznyelven: „leszabályozzák” magukat. A nitrogénhiányban szenvedő növény gyökérzete feltűnően hosszú, mélyre nyúlik, ugyanakkor vékony, fehér és kevésbé elágazó.

Tartós nitrogénhiány hatására az uborka termése vékony, görbe és világos lesz, a bibepont irányába elkeskenyedik, a paprikabogyó hosszúságához képest a vállátmérő szélessége csökken, gyakran kifliszerűen meggörbül, a paradicsombogyó pedig apró és világos marad.

Gyors növekedés esetén a nitrogénhiány tünetei megtévesztőek lehetnek, mert átmenetileg nem az alsó, hanem a fiatalabb leveleken alakulnak ki először. Ez figyelhető meg április-májusban a fólia alatt az uborkán és a dinnyén, amikor a termesztő közeg hideg, a légtér erősen felmelegszik, a növény gyors növekedésbe lendül, és a gyökerek nem képesek olyan ütemben felvenni a nitrogént, mint ahogy azt a növény igényelné. Ráadásul a növényen belüli átépítés (reutilizáció) is lassúbb, mint ahogy a hajtások a nitrogént beépítik, ezért átmenetileg a fiatal leveleken mutatkozik a klorózis először.

Nitrogén-túladagolás

A nitrogén-túladagolás erős lombnövekedést, szárvastagodást eredményez. A levelek sötétzöldek, a normálisnál nagyobbak, vastagabbak, az erek besüppednek az ér közötti szövetekbe.

A növény szövetállománya laza, tapintása puha. Gyakori a termés- és virágelrúgás, a virágzás rendszerint késik, és ez károsan hat a koraiságra. A növény fogékonyabb lesz a betegségekre, és romlik a termés szállíthatósága.

Amennyiben a nitrogén-túladagolás bőséges vízellátással párosul, a termés felreped (paradicsom, sárgadinnye). Az is előfordulhat, hogy a szár hosszanti irányban szétnyílik (paprika), ami lehetőséget ad a különféle gombás és baktériumos betegségek megtelepedésének.

Ideális növekedés esetén a hajtáscsúcs színe közel azonos a levelekével. A túlzott nitrogén- és vízellátás hatására (túltáplált növények) a hajtásvégek kivilágosodnak, világosabbak lesznek a többi levélnél.

Ha a nitrogén-túltrágyázás vízhiánnyal párosul, akkor a növényen a sókártétel tünetei észlelhetők: csökken a lombnövekedés, a levelek aprók és sötétek, a szár vékony, az ízközök rövidek, a paprika és a paradicsom termésén a bibepont közelében beszáradt barna foltok képződnek. Ilyenkor a hajtásvég sötétebb, mint az alsóbb levelek.

Nitrogénhiányból adódó klorózis megszüntetése

A talajok természetes nitrogéntartalma, ami főként szerves kötésben (mikrobák, növényi maradványok, humusz), kisebb részben ásványi (nitrát – NO3, nitrit – NO2, ammónium – NH4+) és gáz (például NOx, NH2) formában fordul elő, nem képes a tápanyagigényes zöldségfajok igényét biztosítani, szerves és műtrágyákkal pótoljuk.

Tekintettel arra, hogy a szerves trágyák használata tenyészidőben nem lehetséges, technikailag nem kivitelezhető, de fiziológiai és higiéniai okok miatt sem járható megoldás, maradnak a mesterségesen előállított nitrogéntrágyák.

Tudni kell, hogy az ásványi nitrogénformák könnyen elveszhetnek a talajból, elsősorban a humuszban szegény laza szerkezetű homoktalajokon lehet nagy a nitrogénveszteség. A N-műtrágyák nitrát tartalma gyorsan kimosódhat, az ammónium-formák pedig könnyen lekötődhetnek. A karbamid hatóanyagú műtrágyák esetében főként kipárolgási veszteségre kell számolni.

A nitrogénhiány – különösen, ha korán felismerjük – gyorsan pótolható különböző nitrogén tartalmú mono- és összetett (komplex) műtrágyákkal. Tekintettel arra, hogy a nitrogén a talajoldatban nagyobb koncentrációban perzselő hatású, csak kisebb adagokban (5 g/m2) adható.

Ha a tünet, enyhe esetén 2-3 nap után, súlyosabb hiány után egy hét elteltével sem javul, a fejtrágyázást meg kell ismételni. Hatásosabb a 0,3-0,5%-os töménységű tápoldatként adott fejtrágya, mint a szilárd formában a talaj felületére szórt.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért érdemes kacsolni a paradicsomot

2024. május 23. 07:10

Kacsolás hiányában új szár képződik, és túl sűrűvé, levegőtlenné válik, rendezetlen bokorrá fejlődhet a növény, és nem hoz annyi termést.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, II. rész

2024. május 16. 10:10

Ha a nitrogéntúltrágyázás jelentős mennyiségű víz jelenlétében történik, akkor vegetatív növekedést generál, ha vízhiány mellett adunk sok nitrogént (sóstressz), akkor az a virágzást váltja ki.

A jó növénykondíció fokozza a termést, javítja a minőséget és a termésbiztonságot, I. rész

2024. május 15. 12:40

Nemcsak a sok tápanyag és víz okozhatja a növényi kondíció leromlását, a meleg, a magas pára, vagy a hideg időjárás is előidézheti a kedvezőtlen állapotot.

Az új-zélandi-spenót és termesztése

2024. május 7. 10:10

Az új-zélandi-spenót - ami semmi rokonságban nem áll a közönséges spenóttal (parajjal) - egész nyáron termeszthető és fogyasztható.

Vírus okozhatta az elváltozásokat a füge levelein?

2022. május 29. 04:36

Két fügebokrom pár levelén vettem észre egy furcsa elváltozást. Terméshullás is volt, illetve némely megmaradó termésen elfeketedő részek láthatók. Okozhatja-e ezt vírus?

Miért sárgulnak az uborka friss hajtásai és kis termései?

2022. július 15. 04:36

Uborkám új hajtásai, valamint a kis uborkák zöme besárgul, majd elszárad. Hiánybetegségre nem gondolok, mert 10 naponta Ferticale beöntözést, 10 naponta kalciumpermetezést, 10 naponta Wuxal super permetezést kapnak. Mi lehet a probléma forrása?

Mitől sárgulnak a zöldségek levelei?

2023. augusztus 19. 04:38

Kertemben foltokban sárgulás lépett fel a zöldségnövényeken. Tápanyaghiány okozza a tüneteket vagy valami más lehet a probléma?

Mitől sárgulnak a zellertövek? Gyomirtó szer okozhatja a tüneteket?

2023. június 15. 04:36

2,5 ha zellerem van, kb. 3 hete megjelentek a táblában elszórtan sárguló tövek, néhol két három tő is egymás mellet. Van olyan növény, amely már teljesen elsárgult. Három ütemben lett ültetve a zeller, mindegyik ültetésben található ilyen növény. A helyi szaktanácsadó szerint alap gyomirtó szer utóhatás. Az első ültetést nem gyomirtottam, de abban a darabban is vannak ilyen növények. Mi lehet a tünetek hátterében?