Betegség okozza a barnás vonalakat a burgonyagumóban?

Agrofórum Online

Érdeklődöm, hogy a mellékelt képeken is látható elváltozás a burgonyán valamilyen betegség jele-e, és hogy az elváltozás ellenére a burgonya bátran fogyasztható-e? A héj alatt párhuzamosan barnás vonalak hálózata látható. A gumót merőlegesen vágva barna kört képez a héj alatt, míg párhuzamosan vágva hálós vonalrendszert.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az Ön által felvázolt problémát több kórokozó is kiválthatja. A burgonyanövényt és annak gumóját nagyon sok kórokozó fertőzi, termesztett növényeink közül szinte a legtöbb, és azok többsége a gumóval, a szaporítóanyagával is terjeszthető.

Burgonyagumó elváltozása (fotó: a kérdező felvétele)

A héj alatt helyezkednek el a gumóban a szállító edények, amik egészséges növénynél nem látszanak. Ellenben, ha azokban kórokozók élnek, megszínesednek: sárgás vagy barna színűvé válnak. Ezek hosszirányú átmetszésnél gyűrű alakban helyezkednek el. Ilyen elváltozást okozhatnak vírusok, baktériumok és gombák is. Pontos azonosításukhoz, illetve szétválasztásukhoz több információ és a kórokozó tenyésztése lenne szükséges. Érdekesség, hogy az ilyen fertőzött gumót, ha felszeletelik és utána megsütik, a barnás gyűrű alakú tünet is megjelenik, láthatóvá válik. A gumó húsában a finom, vékony, barna színű hálózatos elszínesedés is ezzel van kapcsolatban.

Barna edénynyalábgyűrű sültburgonyán

Tekintettel, hogy leírása alapján nem lehet pontosan azonosítani a kórokozót, az egészségre káros hatásáról sem tudok biztos kijelentést tenni. Vannak gombafajok (Furasium spp.), amik a burgonyát is fertőzik, melyekről ismert, hogy olyan anyagcseretermékeket (mikotoxint) képeznek a növényben, melyek emberre és más melegvérű állatra is mérgezők. Sajnos ezek az anyagok hőre sem érzékenyek, főzés, sütés után sem bomlanak le, érintetlenül fennmaradnak. Elővigyázatosságból nem javaslom, hogy ezeket a burgonyagumókat elfogyasszák. Egyébként is, étkezésre feldolgozott zöldségeket, gyümölcsöket, melyben színesedő elváltozás, „romlás” fordul elő, nem ajánlott megenni.

Edénynyaláb elszíneződése sültburgonyán

Kérdéséből nem tudható, hogy ezeket a burgonyákat kertjében termesztette vagy vásárolta. Ha saját termésről van szó, azon a területen 3 évig sem burgonyát, sem paradicsomot, sem tojásgyümölcsöt ne termesszen, mert azokat is megfertőzik, azok is gazdanövényei. Értelemszerűen ezeket a gumókat még véletlenül se használja fel ültetésre, vetőgumónak.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Új eljárást fejlesztettek ki a burgonyavírus ellen

2018. április 6. 06:32

A burgonyát több mint 30 féle vírus fertőzheti, ezek közül a legelterjedtebbek a burgonya levélsodró, az Y, az X, az A, az M és az S vírusok.

Különleges zöldségnövények

2018. június 28. 09:35

Természetes a kíváncsiságunk. Egy idő után vágyunk is az újra. Szeretnénk új ízeket és színeket a tányérunkra, egy egyszerű reggeli szendvics mellé ugyanúgy, mint egy otthoni kerti sütögetésnél vagy gourmet-vacsoránál is. Az étkezéseink során páratlan gasztronómiai élményben gazdagíthatnak a különböző formában elénk kerülő zöldségnövények.

A burgonya környezeti igénye

2020. április 14. 11:13

Nyakunkon a burgonya ültetése, de többen kihasználták már a hétvégi jóidőt erre a célra. Géppel, vagy kézzel, különböző eszközökkel akár családi program is lehet, bátran vonjuk be a gyerekeket a munkába. Friss levegő, napsütés, testmozgás, és egy újabb értékes nap zárása. A mai cikkben egy kis szakmaiságot viszünk a kikapcsolódásba, hisz ha már csináljuk, csináljuk jól!

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.