9℃ 4℃
november 12. Jónás, Renátó, Jozafát

Betegség okozza a barnás vonalakat a burgonyagumóban?

Agrofórum Online

Érdeklődöm, hogy a mellékelt képeken is látható elváltozás a burgonyán valamilyen betegség jele-e, és hogy az elváltozás ellenére a burgonya bátran fogyasztható-e? A héj alatt párhuzamosan barnás vonalak hálózata látható. A gumót merőlegesen vágva barna kört képez a héj alatt, míg párhuzamosan vágva hálós vonalrendszert.

Aki válaszol:
Dr. Némethy Zsuzsanna, ny. egyetemi adjunktus

Kedves Kérdező!

Az Ön által felvázolt problémát több kórokozó is kiválthatja. A burgonyanövényt és annak gumóját nagyon sok kórokozó fertőzi, termesztett növényeink közül szinte a legtöbb, és azok többsége a gumóval, a szaporítóanyagával is terjeszthető.

Burgonyagumó elváltozása (fotó: a kérdező felvétele)

A héj alatt helyezkednek el a gumóban a szállító edények, amik egészséges növénynél nem látszanak. Ellenben, ha azokban kórokozók élnek, megszínesednek: sárgás vagy barna színűvé válnak. Ezek hosszirányú átmetszésnél gyűrű alakban helyezkednek el. Ilyen elváltozást okozhatnak vírusok, baktériumok és gombák is. Pontos azonosításukhoz, illetve szétválasztásukhoz több információ és a kórokozó tenyésztése lenne szükséges. Érdekesség, hogy az ilyen fertőzött gumót, ha felszeletelik és utána megsütik, a barnás gyűrű alakú tünet is megjelenik, láthatóvá válik. A gumó húsában a finom, vékony, barna színű hálózatos elszínesedés is ezzel van kapcsolatban.

Barna edénynyalábgyűrű sültburgonyán

Tekintettel, hogy leírása alapján nem lehet pontosan azonosítani a kórokozót, az egészségre káros hatásáról sem tudok biztos kijelentést tenni. Vannak gombafajok (Furasium spp.), amik a burgonyát is fertőzik, melyekről ismert, hogy olyan anyagcseretermékeket (mikotoxint) képeznek a növényben, melyek emberre és más melegvérű állatra is mérgezők. Sajnos ezek az anyagok hőre sem érzékenyek, főzés, sütés után sem bomlanak le, érintetlenül fennmaradnak. Elővigyázatosságból nem javaslom, hogy ezeket a burgonyagumókat elfogyasszák. Egyébként is, étkezésre feldolgozott zöldségeket, gyümölcsöket, melyben színesedő elváltozás, „romlás” fordul elő, nem ajánlott megenni.

Edénynyaláb elszíneződése sültburgonyán

Kérdéséből nem tudható, hogy ezeket a burgonyákat kertjében termesztette vagy vásárolta. Ha saját termésről van szó, azon a területen 3 évig sem burgonyát, sem paradicsomot, sem tojásgyümölcsöt ne termesszen, mert azokat is megfertőzik, azok is gazdanövényei. Értelemszerűen ezeket a gumókat még véletlenül se használja fel ültetésre, vetőgumónak.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Burgonyakrémleves és kolbászchips

2018. január 5. 13:07

Télen sokszor az is elég, ha van egy kis forró leves otthon, és már kész is a vacsora.

Hogyan termesszünk édesburgonyát?

2022. július 15. 11:30

Már néhány édesburgonya palánta is bőséges termést hozhat az egész családnak.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Levéltetvek is okozhatnak súlyos betegségeket a burgonyában

2019. május 29. 04:37

Fontos tisztában lenni azzal, milyen betegségek fordulhatnak elő a burgonyanövényeken, hogy időben meg tudjuk tervezni a védekezést az esetlegesen felbukkanó kórokozók ellen.