Kell már permetezni a burgonyát fitoftóra ellen?

Agrofórum Online

Burgonyával kapcsolatos kérdésemre várom válaszukat! Kell már permetezni fitoftóra ellen?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A fitoftóra, vagy más néven a burgonyavész (Phytophthora infestans) a burgonya legjelentősebb betegsége, viszont megjelenésére nemcsak a burgonya, hanem a paradicsom esetében is számítanunk kell. Az okozott tünetek a leveleken, száron és gumókon egyaránt kialakulhatnak. A kezdeti levéltünetek a csúcsi részekről indulnak el félkörívben, melyek vizenyősek, színezetük pedig sárgászöld, közepi részük rövid időn belül bebarnulva elhal. A levél fonáki oldalán a kórokozóra jellemző finom, fehér színű gyep jelenik meg, az egészséges és a beteg rész határán. Idővel pedig bekövetkezik az egész levél elhalása és elszáradása. A száron megnyúlt, kissé süppedő foltok alakulnak ki, melyek szürke színűek. A gumón ugyancsak besüppedő, szürke színű foltok képződnek, viszont ezek alakja szabálytalan.

A kórokozó képes fennmaradni a fertőzött gumón, a beteg és talajon maradt elhalt növényi részeken, de a talajban is. Kialakulásához a hűvösebb, 12-15 fokos hőmérséklet az optimális, viszont terjedésének már a magasabb, 20 fok körüli hőmérséklet a legmegfelelőbb. Kedvező feltételeket biztosít továbbá a levél felületének nedvessége is, melyet akár eső, harmat vagy öntözés is előidézhet. A nedvesség mennyiségének, vagyis a levelek vízzel való borítottságának időtartama egyaránt kiemelt szerepet kap. A fitoftórás betegség elleni védekezés nem egyszerű feladat már a tünetek megjelenése után, ezért mindképpen a megelőzésre kell törekedni.

A vetésváltással és a növénymaradványok eltávolításával már sokat tehetünk a megelőzés érdekében. A növények megfelelő sor- és tőtávolságra való ültetésével, szellős, szél által átjárható állomány létrehozásával egyaránt hozzájárulhatunk a betegség megelőzéséhez. A kórokozó nagyobb mértékű megjelenésére kb. július elején lehet számítani, hiszen a forró száraz nyári napok nem jelentik azt, hogy a növények nem fertőződhetnek meg, mert a reggeli harmat is elegendő lehet a kialakuláshoz. A permetezést megelőző jelleggel már május végén ajánlatos elkezdeni és nyár közepéig rendszeresen szükséges védekezni. A készítmények közül a kontakt és felszívódó szereket érdemes felváltva alkalmazni, pl. réz-oxiklorid és azoxistrobin.

Egyre kisebb területen, egyre kevesebb burgonya terem

2023. november 9. 10:10

A KSH adatai szerint a burgonya termőterülete és termésmennyisége csökkenő tendenciát mutat: 2022-ben 17 százalékkal kevesebb (199,2 ezer tonna) burgonya termett, mint egy évvel korábban. Az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 2023-ban 5,83 ezer hektárról 161,5 ezer tonna burgonyát takarítottak be.

Hamarosan olcsóbb lesz a hazai termesztésű zöldség

2019. április 26. 08:46

Az import a paprikaféléknél, paradicsomnál és kígyóuborkánál a legjellemzőbb, de az árak már kezdenek összeérni. Jelenleg a boltokban megtalálható paprika és paradicsom 70-80 százalékban magyar, az arány május közepére 95 százalék fölé emelkedik.

Miért romlik meg a burgonya tárolás közben?

2020. december 9. 16:14

A tárolási betegségeknek egyik közös jellemzője, hogy a kórokozók már a termesztés helyén, valamint a tárolóban is jelen lehetnek.

Terjed paradicsomon és burgonyán a sztolbur fitoplazma, jelentős gazdasági károkat okozhat

2024. augusztus 26. 08:10

A fitoplazmák vektorszervezetei általában különböző kabócafajok, de parazita növények, mint pl. az aranka is képes lehet átvitelükre.