0℃ -1℃
november 23. Kelemen, Klementina, Kolumbán

Megállítható a kövecsesség kialakulása a körtében?

Agrofórum Online

Gy. Gábor kérdése: A 10 éves Bosc kobak és Vilmos körte fám minden évben rendesen termett, azonban 2 éve egyre nagyobb mértékű a kövecsesedés. 2018-ban már egy ép gyümölcs nem volt. Megállítható ez permetezéssel? Vagy felesleges és érdemesebb kivágni, újat telepíteni?

Aki válaszol:
Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

Egyes körtefajták gyümölcsminőségét nagymértékben rontják a gyümölcshúsban előforduló kősejtek (kövecsesség), amely különösen a téli fajtáknál gyakori (Hardenpont téli vajkörte, Téli esperes). A kövecsességét, vagyis a kősejtek megnövekedett arányát több tényező is okozhatja, mely okok legtöbbször nagyon összetettek. Előidézheti vírusos fertőzöttség, időjárási viszonyok, tápanyag-utánpótlás is.

Amennyiben vírus okozta kövecsességgel állunk szemben, a tüneteket nem csak a gyümölcsökön figyelhetünk meg. A levélen és az érközökben apró sárgászöld foltok jelennek meg. A hajtáson, vesszőn és törzsön pedig kéregpusztulás jelentkezik. A terméseken először a héj alatti gyümölcshúsban sötétzöld színű, majd később barna kövecses gócok láthatóak. Az ilyen beteg növények gyümölcse erősen torzul, a fák fagyérzékenyek lesznek. A vírus szaporítóanyaggal terjed, tehát a vírus okozta tünetek elleni védelem egyetlen módja az egészséges szaporítóanyag vásárlása.

A kövecsesség fogyasztáskori megítélése a gyümölcsök méretétől és a héjának vastagságától is függ. Vannak olyan fajták pl. Téli esperes, Serres Olivér, melyekben e két tényező együttes hatása érdesen durvává teszi a gyümölcsöt. A kövecsesség kialakulásában meghatározó szerepe van a gyümölcsnagyságnak is. Ugyanannak a fajtának a gyümölcse minél kisebb, annál nagyobb a kősejttartalma. Ez a tény előtérbe helyezi a nagy gyümölcsű fajták telepítését, illetve a gyümölcsméret növelését elősegítő termesztéstechnológia alkalmazását is.

Szárazabb termőhelyeken olyan fajtákat célszerű termeszteni, amelyek jobban tűrik a szárazságok és kevés kősejtet tartalmaznak pl. Packham’s Triumph, Williams, Clapp kedveltje és Bosc kobak. A kősejtképződés megfelelő fajtaválasztással mérsékelhető elsősorban, tehát nagy jelentősége van a fajtaspecifikus termőhelyválasztásnak. Mindezek mellett célszerű minden olyan külső hatást elkerülni, amely a gyümölcsök megnövekedett kősejttartalmát előidézheti, ilyen például a talaj nagy mésztartalma, a gyümölcsök jégverése, varasodás, szélkár vagy más okok miatti sérülés.

Három folyó ölelésében: Panyolium Manufaktúra

2023. július 16. 09:40

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy térség, ahol három folyó ölelésében bőséges termést adtak az ártéri dzsungelgyümölcsösök. Nemtudom szilva, cigánymeggy, vilmoskörte, milotai dió adták a zamatosabbnál zamatosabb ízű gyümölcsöt, csakhogy hiába. Azt ugyanis értékesíteni évről-évre nehezebben tudták az itt élők, köztük Móruczék is. Látta ezt István, a család legifjabb tagja, és úgy döntött, hogy lesz, ahogy lesz, de ő ezen változtatni fog. Jó szerencséjére társra is lelt a hatalmas feladathoz, aki a nagyvárost hátra hagyva költözött ide, Panyolára.

Narancseper: november bohókás gyümölcse

2023. november 20. 05:40

Nem felejti, aki látta – ha mesét írnának erről a titokzatos fáról, valahogy így kezdődhetne. Az egyre sötétebb, ködösebb, nyugalmas novemberi tájképet varázsolja mesébe illővé termésével ez a fa, de alig tudunk róla valamit is.

Klór: méreg vagy tápanyag?

2019. május 7. 08:41

A növénytermesztésben, különösen a zöldség- és gyümölcskultúrák esetében, gyakran említjük a klórérzékenységet, mint fontos növénytulajdonságot a trágyaanyagok megválasztásánál.

Gyümölcsök tápanyag-utánpótlása lombon át

2021. június 17. 05:20

Sok termelő kételkedik abban, hogy a lombon keresztül kijuttatott műtrágyák dózisa mire is elég, hiszen itt nem nagy mennyiségekről beszélünk. A teljes tápanyag-utánpótlást nem is tudnánk lombon keresztül megoldani. Nem is ez a célunk.