Miért rohad el a sárgarépa tárolás közben?

Agrofórum Online

S. Barbara kérdése: Felszedés után a sárgarépám mindig megrohad, mi fertőzi meg?

Aki válaszol: Tóth János kertészmérnök, okleveles növényorvos, szaktanácsadó

A sárgarépa tárolása során fellépő betegségek közül a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotium) bír a legnagyobb jelentőséggel, rendkívül széles gazdanövénykörrel rendelkezik, elsősorban kétszikűeket fertőz. A fertőzött répákat először vizenyős foltok, majd vastag, fehér, vattaszerű micélium borítja, melyben izzadmánycseppek kíséretében nagy, fekete kitartóképletek, szkleróciumok képződnek. A gyökér pépesen, de nem bűzösen rothad.

A kórokozó a beteg növényi részekben vagy a talajba került szkleróciumokkal telel át. A kedvezőtlen körülményeket a gomba kitartóképletei akár több éven keresztül is átvészelik. A gomba elsősorban sebeken keresztül jut be a karógyökérbe, ezért rendkívül fontos a répa jó minőségű, sérülésmentes betakarítása, szállítása, betárolása. A kórokozó a szabadföldről a betegség tüneteit alig mutató növényekkel kerül a tárolóba, ahol már a szomszédos répákat sebzés nélkül is megfertőzi, ezért a rothadás gócokban jelentkezik. A tárolhatóságot a répa érettsége is befolyásolja, az érettebb répák esetén kisebb a tárolási veszteség.

A fertőzés elkerülése végett a sárgarépát egyszikű kultúra után célszerű termeszteni, kerüljük a frissen trágyázott talajokat, ugyanis a túlzott nitrogénellátás elősegíti a fehérpenészes rothadást. Az elővetemény tarlóját tartsuk gyommentesen (az esetleges gazdanövények miatt), valamint tarlóhántás után zárjuk le a felületet a nedvesség megőrzése céljából (a nedves talajban intenzívebb a talajélet, mely gyéríti a gombák kitartóképleteit). Védekezhetünk a talajba dolgozott Coniothyrium minitans hiperparazita gombákat tartalmazó készítményekkel a gomba kitartóképletei ellen. Betakarítás előtt hagyjuk abba az állomány öntözését és a megfelelő kémiai készítményekkel végezhetünk zárópermetezést is, melyre jelenleg a piraklostrobin + boszkalid, és a ciprodinil + fludioxonil tartalmú készítmények alkalmazhatóak. A tárolásra szánt répát mindenképp a fagyok előtt, lehetőleg kézzel vagy nyűvő rendszerű betakarítógépekkel takarítsuk be. Tárolás során törekedjünk az optimális tárolási hőmérsékletre és kerüljük a kondenzvíz-lecsapódást.

Ha gondban van a hatóanyag nevekkel, az alábbi cikkben hatékony segítséget kaphat a megfelelő készítmény megtalálásához:

Hogyan keressünk megfelelő növényvédő szert?

Hajtatott sárgarépa vetése

2020. október 9. 09:40

A sárgarépa, mint általában a gyökérzöldségfélék kitűnően eltarthatók, de tavasz végén már csökken a kereslet a tárolt répa iránt, sokan a jobb minőségű, friss, zsenge, hajtatott sárgarépát fogyasztják, ebből adódóan a fűtetlen fóliák alá vetett répának mindig jó piaca van.

Hogyan és meddig tárolhatom a sárgarépát?

2021. október 31. 07:37

A zöldségfajok közül nem mindegyik alkalmas tárolásra, vannak egyszerűbben és vannak nehezebben tárolható zöldségfajok egyaránt. A gyökérzöldségek csoportja a könnyebben és tartósabban tárolható termények közé tartozik.

Mely zöldségfajokat vethetjük el februárban?

2024. február 17. 11:10

Mely zöldségfajokat lehet elvetni a kertünkbe akár már februárban?

A sárgarépa miért repedezik be, és miért nem növekszik?

2023. július 24. 16:10

A sárgarépa-termesztésben nem lehet nagyot hibázni. Vagy mégis? Számít-e, hogy milyen talajba vetjük a magokat, vagy hogy milyen fajtát választunk? Mire kell figyelni a csíráztatás során, és problémát jelenthet-e, ha nem megfelelő a fejlődő növényünk tápanyag- és vízellátása? Mit tehetünk, ha torzan vagy silányan fejlődnek a sárgarépáink?