30℃ 16℃
június 1. Tünde, Jusztinusz

Miért rothad a vöröshagyma közepe?

Agrofórum Online

Milyen betegség látható a képen a vöröshagymán, és hogyan tudnék ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagymának számos betegsége van, melyek szabadföldön és a tárolás során egyaránt problémát okozhatnak. A képen egy gyakran előforduló bakteriális rothadás, vagyis nyálkásrothadás látható, melyet a Burkholderia gladioli pv. alliicola baktérim okoz. A tünetek már a termesztés során is jelentkezhetnek egy-két hervadt levél formájában, majd ezek sárgulása, csúcstól kezdődően elhalása is bekövetkezhet. A betegség kezdetén a hagymafejek még egészségesnek tűnhetnek, de nyaki részüknél akár meg is puhulhatnak. 

A betegség általában a tárolás során ölt inkább nagyobb mértéket. A fejekben ilyenkor először hosszirányban egy vagy több belső buroklevél elvizenyősödik. A betegség lassanként pedig a fertőzött buroklevéltől halad a tönk irányába, ezzel pedig más buroklevelekre is átterjedhet. Idővel a betegség nagy kiterjedése esetében akár az egész hagyma belső szöveti részei elrothadnak, majd pedig kiszáradva összezsugorodnak. Jellemző továbbá, hogy a fertőzött hagymafejekből összenyomás hatására a rothadt részek kicsúsznak a nyaki részen keresztül.

Rothadt részek a hagymafejből (fotó: a kérdező felvétele)

Mint minden baktériumos betegség, így a nyálkásrothadás kialakulásához is nedvességre van szükség, a hőmérséklet szempontjából a hűvösebb és melegebb időjárás is megfelel terjedésének, csak terjedésük ütemében van különbség. Melegebb időjárás esetében a nyár folyamán a teljes rothadás akár egy héten belül bekövetkezhet, míg a tárolóban 5 Celsius-fok körüli hőmérsékleten több hónap is szükséges lehet ennek kialakulásához. A termesztés során a bőséges öntözés, de akár a tartós harmat is elősegítheti a fertőzést. A gyökérnyaki rész sérülése, mely lehet mechanikai, de rovarok által kialakított egyaránt, kaput nyitnak a baktériumnak. Ezáltal a kártevők elleni védekezésnek, a mechanikai, pl. kapálás okozta sérülések elkerülésének, az esőztető öntözés kerülésének nagy jelentősége van a megelőzésben.

A betakarítást csak akkor végezzük el, amikor a fejek már teljes érettségi állapotban vannak. A tárolás előtt kiemelt jelentősége van a hagymák szárításának, a szárrészek eltávolításának is. Csak egészséges hagymákat tároljunk és a tárolás során is ellenőrizzük időnként a hagymafejek egészségi állapotát. Az optimális hőmérséklet a tárolóban 0 és 2 °C között van, olyan helyen, ahol a megfelelő szellőzés biztosítható, így a páralecsapódás elkerülhető.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mi okozhatja a faszövet barna színű elváltozását a diófa oltványnál?

2022. április 10. 09:36

Diófa oltványomnál a vezér vessző felső része elhalt. Visszametszettem, a belsejében barna elszíneződés látszott. Mit tudok tenni, vegyem ki a fát vagy tudom valamivel kezelni?

Milyen készítmény alkalmas lemosó permetezésre?

2023. március 18. 04:36

A felsorolt szerek közül melyiket használhatom lemosó permetezésre gyümölcsfákhoz (birs, körte, szilva, meggy)? Ezek vannak itthon: Alfa Solo; Bordómix DG; Meteor rézoxiklorid; Champion WG. Rézhidroxid; Rézoxiklorid 50 WP. Ha valami hatékonyabbat tudnak ajánlani azt is szívesen venném.

Intenzív talajélet nélkül nincs hatékony növénytermesztés, avagy a baktériumkészítmények szerepe a szárbontásban!

2019. október 9. 08:06

A szántóföldön termesztett növénykultúrák betakarított termése a teljes növényi biomassza kevesebb, mint 50%-a. A fennmaradó nagyobb rész melléktermék, melynek jelentősebb része nem kerül vissza a talajba. A gabonafélék, ipari és takarmánynövények gyökér és szármaradványa átlagosan a 8-10 tonnát is elérheti hektáronként.

UV álló baktériumok?

2025. február 3. 11:10

Sok ilyen álhírt hallani mostanában. A valóság azonban szerencsére az, hogy mint minden élő szervezet, a baktériumok sem kedvelik az UV sugarakat, és ha nem forgatjuk be azokat a talajba, akkor a talajfelszínre történő kijuttatás után rövidesen elpusztulnak.