15℃ 6℃
május 9. Gergely, Katinka, Alberta, Édua

Miért rothad a vöröshagyma közepe?

Agrofórum Online

Milyen betegség látható a képen a vöröshagymán, és hogyan tudnék ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagymának számos betegsége van, melyek szabadföldön és a tárolás során egyaránt problémát okozhatnak. A képen egy gyakran előforduló bakteriális rothadás, vagyis nyálkásrothadás látható, melyet a Burkholderia gladioli pv. alliicola baktérim okoz. A tünetek már a termesztés során is jelentkezhetnek egy-két hervadt levél formájában, majd ezek sárgulása, csúcstól kezdődően elhalása is bekövetkezhet. A betegség kezdetén a hagymafejek még egészségesnek tűnhetnek, de nyaki részüknél akár meg is puhulhatnak. 

A betegség általában a tárolás során ölt inkább nagyobb mértéket. A fejekben ilyenkor először hosszirányban egy vagy több belső buroklevél elvizenyősödik. A betegség lassanként pedig a fertőzött buroklevéltől halad a tönk irányába, ezzel pedig más buroklevelekre is átterjedhet. Idővel a betegség nagy kiterjedése esetében akár az egész hagyma belső szöveti részei elrothadnak, majd pedig kiszáradva összezsugorodnak. Jellemző továbbá, hogy a fertőzött hagymafejekből összenyomás hatására a rothadt részek kicsúsznak a nyaki részen keresztül.

Rothadt részek a hagymafejből (fotó: a kérdező felvétele)

Mint minden baktériumos betegség, így a nyálkásrothadás kialakulásához is nedvességre van szükség, a hőmérséklet szempontjából a hűvösebb és melegebb időjárás is megfelel terjedésének, csak terjedésük ütemében van különbség. Melegebb időjárás esetében a nyár folyamán a teljes rothadás akár egy héten belül bekövetkezhet, míg a tárolóban 5 Celsius-fok körüli hőmérsékleten több hónap is szükséges lehet ennek kialakulásához. A termesztés során a bőséges öntözés, de akár a tartós harmat is elősegítheti a fertőzést. A gyökérnyaki rész sérülése, mely lehet mechanikai, de rovarok által kialakított egyaránt, kaput nyitnak a baktériumnak. Ezáltal a kártevők elleni védekezésnek, a mechanikai, pl. kapálás okozta sérülések elkerülésének, az esőztető öntözés kerülésének nagy jelentősége van a megelőzésben.

A betakarítást csak akkor végezzük el, amikor a fejek már teljes érettségi állapotban vannak. A tárolás előtt kiemelt jelentősége van a hagymák szárításának, a szárrészek eltávolításának is. Csak egészséges hagymákat tároljunk és a tárolás során is ellenőrizzük időnként a hagymafejek egészségi állapotát. Az optimális hőmérséklet a tárolóban 0 és 2 °C között van, olyan helyen, ahol a megfelelő szellőzés biztosítható, így a páralecsapódás elkerülhető.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Hogyan védekezhetek az uborka betegségei ellen?

2023. július 1. 11:37

Házikertemben Roma F1, már termő uborkám levélbetegségének meghatározásában kérem a segítségüket. Több, mint egy hete észleltem a levelein apró, helyenként már nagyobb lyukszerű, világos foltokat. Atka kártételére gondoltam, és egy hete megpermeteztem Nissuron atkaölővel. A helyzet azóta sem javult, sok levél elszáradt, illetve fonnyad. Hogyan védekezhetek ellene?

Baktériummal a gombás fertőzések ellen

2022. július 11. 14:31

A kutatók felhasználták a már jól ismert, Photorhabdus luminescens nevű baktériumot bizonyos, a növényeket megbetegítő gombák leküzdésére is.

A kukorica profi startertechnológiája

2022. április 12. 05:37

A kukorica termesztésében is a vegetáció első fele meghatározó a termés szempontjából. Ha ebben a fázisban a növény a lehető legtöbb és legjobb támogatást kapja (stresszmentes fejlődés, gyommentes környezet, megfelelő tápanyagellátás, ideális környezeti feltételek), akkor javul a termésbiztonsága, növekszik a potenciális termés elérésének lehetősége.

A nagytányéros technológia napraforgóban 2+2 pontot ér az AÖP-ben

2023. április 20. 06:36

A napraforgó termesztésében mindig a gyorsaság, a kellő időben elvégzett agrotechnikai beavatkozásokon múlik a siker, legyen szó a vetésről vagy a gyomirtásról.