24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon

Miért rothad a vöröshagyma közepe?

Agrofórum Online

Milyen betegség látható a képen a vöröshagymán, és hogyan tudnék ellene védekezni?

Aki válaszol:
Dr. Csorba Virág kertészmérnök, növényorvos

Kedves Kérdező!

A vöröshagymának számos betegsége van, melyek szabadföldön és a tárolás során egyaránt problémát okozhatnak. A képen egy gyakran előforduló bakteriális rothadás, vagyis nyálkásrothadás látható, melyet a Burkholderia gladioli pv. alliicola baktérim okoz. A tünetek már a termesztés során is jelentkezhetnek egy-két hervadt levél formájában, majd ezek sárgulása, csúcstól kezdődően elhalása is bekövetkezhet. A betegség kezdetén a hagymafejek még egészségesnek tűnhetnek, de nyaki részüknél akár meg is puhulhatnak. 

A betegség általában a tárolás során ölt inkább nagyobb mértéket. A fejekben ilyenkor először hosszirányban egy vagy több belső buroklevél elvizenyősödik. A betegség lassanként pedig a fertőzött buroklevéltől halad a tönk irányába, ezzel pedig más buroklevelekre is átterjedhet. Idővel a betegség nagy kiterjedése esetében akár az egész hagyma belső szöveti részei elrothadnak, majd pedig kiszáradva összezsugorodnak. Jellemző továbbá, hogy a fertőzött hagymafejekből összenyomás hatására a rothadt részek kicsúsznak a nyaki részen keresztül.

Rothadt részek a hagymafejből (fotó: a kérdező felvétele)

Mint minden baktériumos betegség, így a nyálkásrothadás kialakulásához is nedvességre van szükség, a hőmérséklet szempontjából a hűvösebb és melegebb időjárás is megfelel terjedésének, csak terjedésük ütemében van különbség. Melegebb időjárás esetében a nyár folyamán a teljes rothadás akár egy héten belül bekövetkezhet, míg a tárolóban 5 Celsius-fok körüli hőmérsékleten több hónap is szükséges lehet ennek kialakulásához. A termesztés során a bőséges öntözés, de akár a tartós harmat is elősegítheti a fertőzést. A gyökérnyaki rész sérülése, mely lehet mechanikai, de rovarok által kialakított egyaránt, kaput nyitnak a baktériumnak. Ezáltal a kártevők elleni védekezésnek, a mechanikai, pl. kapálás okozta sérülések elkerülésének, az esőztető öntözés kerülésének nagy jelentősége van a megelőzésben.

A betakarítást csak akkor végezzük el, amikor a fejek már teljes érettségi állapotban vannak. A tárolás előtt kiemelt jelentősége van a hagymák szárításának, a szárrészek eltávolításának is. Csak egészséges hagymákat tároljunk és a tárolás során is ellenőrizzük időnként a hagymafejek egészségi állapotát. Az optimális hőmérséklet a tárolóban 0 és 2 °C között van, olyan helyen, ahol a megfelelő szellőzés biztosítható, így a páralecsapódás elkerülhető.

Kiemelt kép: a kérdező felvétele

Mi okozza a barna foltokat a paprika levelén?

2022. október 19. 04:37

Fóliában termő paprikám levélhullásba kezdett és a képen látható foltok jelentek meg rajta. Mi okozza ezt?

Növénykórokozó baktérium jelenlétét igazolták hazánkban

2023. március 30. 13:02

Az Európában először 2015-ben azonosított, növényekre veszélyes Ralstonia pseudosolanacearum kórokozó kapcsán Magyarországon jelenleg három vármegye: Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Zala érintett.

Mi okozza a daganatos elváltozást az aranyvesszőn?

2019. október 17. 04:39

G. Mária kérdése: Aranyvessző bokrom hajtásain furcsa tumorok jelentek meg. Mi okozza ezt az elváltozást?

Közvetlenül a talajból állít elő energiát egy újfajta rendszer

2024. október 2. 13:10

Az energiaforrás lehetővé teszi, hogy hálózattól függetlenül lehessen érzékelőket és kisebb számítógépeket működtetni.