Növénytermesztés
Növénytermesztés

Egyszerűbbé vált a vetőmaghasználat igazolása a termeléshez kötött támogatásnál

Egyszerűbbé vált a vetőmaghasználat igazolása a termeléshez kötött támogatásnál

Agrofórum Online

Egyszerűbbé vált a vetőmaghasználat igazolása a termeléshez kötött támogatásnál, emellett pedig más adminisztrációs kötelezettségek is változtak.

A Földművelésügyi Minisztérium folyamatosan törekszik arra, hogy a termelők számára minél egyszerűbb és hatékonyabb támogatási rendszert alakítson ki, amely nemcsak enyhíti adminisztrációs terheiket, de hatóságilag is végrehajtható és egyúttal biztosítja a hazai és az unós szabályok betartását is. Ebben a szellemben vizsgálta felül a tárca az egyes közvetlen és termeléshez kötött támogatásokat szabályozó, a minősített szaporítóanyag használatának igazolásának lehetőségeit tartalmazó miniszteri rendeleteket.

A változtatás következtében az igazolás során a „fémzárszám” megfogalmazás helyett a jóval nagyobb eljárási rugalmasságot biztosító „tételazonosító” megnevezés feltüntetésére nyílik mód. A módosítás hatására már a hazai és nemzetközi kereskedelmi forgalomban bevett és széles körben alkalmazott – az egyedi tételek azonosítását lehetővé tevő – számsorok elfogadása is lehetséges.

Ezzel együtt fontos változás, hogy a rendelet szerint előírt dokumentumoknak a támogatási kérelemhez történő csatolási kötelezettségét eltörölte a jogalkotó. Így a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak lehetősége nyílik arra, hogy az érintett ügyfelekkel széles körű adategyeztetést folytasson, ami a jogosultsági feltételek minél könnyebb megállapítását biztosítja.

A tárca az eljárási folyamat egyértelműsítése érdekében a minősített szaporítóanyagok idegen nyelvű dokumentumaihoz kapcsolódó fordítás szabályozását is pontosította.

(FM Sajtóiroda)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elavult, ezért érdemes lenne a nitrát rendeletet felülvizsgálni

2024. május 2. 11:10

A jó mezőgazdasági adottságú nitrátérzékeny területeken számos esetben már az engedélyezett maximális értékeknél jóval nagyobb mennyiségű a növények nitrogénfelvétele.

Magas hozam, aszálytűrés: világszerte nő a megtermelt cirok mennyisége

2024. május 1. 12:10

Gyors ütemben nő a cirok mennyisége és termőterülete a világon. Ennek oka, hogy a cirok jól tűri a szárazságot és magas a hozama.

Csípősebb a mustár? A talajmikrobák hatása is lehet

2024. április 29. 16:10

Kutatók azt vizsgálták, hogy a talajmikroba-összetételnek van-e hatása a termény ízére. A vizsgálat nem egyszerű, de lehet összefüggés.

Az agráróriás tovább nő: Brazília 35%-kal bővítheti termőterületét

2024. április 26. 13:10

Brazília termőterülete a legelők átalakításával még 35%-kal hízhat, a szója után pedig több másodvetésű kukorica kerülhetne.

Mindent a zöldítésről: Zöldítő vetőmagkeverékek kiválasztásának szempontjai a 2020-as szezonban

2020. július 6. 05:47

A nyári betakarítású növények lekerülését követően ismét kezdődik a zöldítési szezon. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén sem lesz egyszerű jó döntést hozni.

A Corteva bemutatta tavaszi vetőmag és növényvédő szer kínálatát

2023. szeptember 19. 05:40

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági vállalat bemutatta tavaszi vetőmag és növényvédő szer kínálatát az idén 36. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon.

Van elég vetőmag hazánkban

2020. március 26. 09:33

Magyarország Európa egyik legnagyobb vetőmag-előállító országa, a hazánkban felhasznált szántóföldi vetőmagok nagy részét helyben állítják elő.

Magasabb olajtartalom – extra jövedelem

2021. június 28. 13:00

Megfontolt hibridválasztással befektetés nélkül kereshet hektáronként akár több tízezer forinttal többet.