Zöldség-Gyümölcs
Zöldség-Gyümölcs

Szelídgesztenye szakmai találkozó – első alkalommal

Szelídgesztenye szakmai találkozó – első alkalommal

Agrofórum Online

Szelídgesztenye szakmai tanácskozással indult a nagymarosi október a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete jóvoltából.

Szelídgesztenye szakmai tanácskozással indult a nagymarosi október a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézete jóvoltából.

Jenes Barnabás a NAIK főigazgatója és Petrovics László Nagymaros polgármestere köszöntötte a szakembereket, gazdálkodókat az érdeklődő közönséget a zsúfolásig megtelt teremben. Gesztenye történelmet írunk ma, mert hazánkban ez az első szelídgesztenye szakmai találkozó, a gesztenyések egyik történelmi tájegységében – e szavakkal kezdte köszöntőjét Jenes Barnabás (1. kép).


1. kép: Jenes Barnabás (Fotó: Inczédy Péter)

Bujdosó Géza kutatási igazgatóhelyettes értékelte a gesztenyetermesztés helyzetét. Az ismertetett adatok alapján láthatta a nagyszámú közönség, hogy jelentős mértékben csökkent a Magyarország területén létesült árutermelő ültetvények felülete a gesztenyét károsító betegségek megjelenése óta. A rendelkezésre álló statisztikai információk szerint 2001-ben kb. 400 hektárnyi felülten termesztettünk gesztenyét, ez azonban napjainkra jelentős mértékben tovább csökkent (1. ábra). Radócz László a Debreceni Egyetem Növényvédelmi


1. ábra Gesztenye árugyümölcs ültetvények felülete Magyarországon

Tanszékének docense ismertette a szelídgesztenye kéregrák tüneteit (2. ábra) és a védekezési lehetőségeket. A több évtizedes erőfeszítések, kutatások és óvintézkedések kidolgozása ellenére még mindig súlyos probléma a szelídgesztenye kéregrák (Cryphonectria parasitica), amely továbbra is veszélyezteti gesztenyéseink jelentős részének a fennmaradását.  A kéregrák okozója egy gomba, amelyet a szél, a rovarok, madarak, kisemlősök is terjesztenek.


2. ábra: A kéregrák jellegzetességei (John D. Dawson illusztrációja)

Az ember is hozzájárul a kórokozó járványszerű terjedéséhez a kivágott fertőzött fák szállításával, vagy a termés leverésekor. A gomba sebparazita, tehát a fán keletkező bármilyen kis sérülés, sőt a természetes kéregrepedés is elég a fertőződéshez. A gomba „erejét” jól jellemzi, hogy szaprofitaként elhalt ágrészeken, letört, lehullott ágdarabokon is képes évekig fennmaradni, szaporodni, terjedni. Az egyetlen ismert, nagy területen is alkalmazható védekezési módszer a hipovirulens törzsekkel való oltás. Az oltás alkalmazása, mechanikai védekezéssel párosítva gesztenyéseink helyreállítására ad lehetőséget. E témakörben is további kutatásokra van szükség a hipovirulencia hatásmechanizmusainak tisztázására és az európai szelídgesztenye fogékonyságának mérséklésére a teljes revitalizációhoz.

A szelídgesztenyéseinket újabb jelentős veszély is fenyegeti, a szelídgesztenye gubacsdarázs (Dryocosmus kuriphilus). A Kínában őshonos és hazánkba behurcolt rovar elleni biológiai védekezési lehetőségeket, a magyarországi eredményeket, a jövőbeni terveket, kitűzött célokat Melika George, a NÉBIH Növény-egészségügyi és Molekuláris Biológiai Laboratórium vezetője ismertette. Eddigi ismereteink – a külföldi (Japán, Olaszország, Franciaország) tapasztalatok – alapján, egyetlen hatékony módszer a biológiai védekezés, mégpedig a Torymus siensis betelepítése (2. kép). Fontos szempont, hogy e faj specialista és életciklusa szinkronban van a Dryocosmus kuriphilus életciklusáéval.


2. kép: Specialista parazitoid faj, a Torymus siensis (Fotó: Csóka György)

A hazai betelepítéssel ígéretes eredményeket értek el Zala- és Somogy megyei térségekben. Gesztenyéseink megvédése érdekében fontos cél országos betelepítési program kidolgozása, további betelepítések 2016-ban.

A szlovákiai szelídgesztenyések helyzetéről, a zólyomi Szlovák Tudományos Akadémia Erdészeti és Ökológiai Kutató Intézetének munkatársa, Gabriela Juhásová tájékoztatta a részvevőket. A részletes beszámolóból megtudhattuk, hogy északi szomszédunk szelídgesztenyései is hasonló gondokkal küzdenek. Zeller Zoltán a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének munkatársa foglalta össze a különböző szelídgesztenyés típusok jellegét, ökológiai és ökonómiai értékeit, sokoldalú hasznosítási lehetőségeit, mindezek társadalmi, gazdasági vonatkozásait.

Schweickhardt András, a Prima Maroni Kft. tulajdonos ügyvezetője előadásában bemutatta a gesztenye felhasználási formáit az ipari feldolgozástól a cukrászati készítményekig, megemlítve szerepét az egészséges táplálkozásban. Nagyszerű termékeikből kóstolhattak is a résztvevők.


3. kép: Nagymarosi gesztenyetermés minták a szakmai találkozón (Fotó: Zeller Zoltán)

A kiváló Maroni termékek mellett az asztalokon kihelyezett nagyméretű, tetszetős, korai érésű gesztenyetermés-minták is jól érzékeltették, hogy van helye a gesztenyének a magyar gyümölcstermesztés széles, sokszínű palettáján (3. kép).

Az előadásokat gesztenyésekben tett – tanulmányi kirándulásnak is beillő – szemle zárta a festői hangulatú nagymarosi hegy- és domboldalakon (4. kép). A Nagymaroson 20 kisebb-nagyobb foltban elhelyezkedő természetszerű ősgesztenyések egyike mellett, csemete mintakertben is járhattak az érdeklődők.


4. kép Tájkép Nagymaroson, a Fehér-hegyi gesztenyésből virágzás idején (Fotó: Zeller Zoltán)

Bíztató tapasztalatokat szerezhettek a kedves vendégek a harmadik meglátogatott helyszínen: itt hipovirulens törzsekkel kezelt gesztenyésben is lehetőség nyílt szemrevételezni a gyógyulás jeleit és folyamatát (5. kép).


5. kép Nagymarosi erdő jellegű gesztenyés (Fotó: Zeller Zoltán)

Az elhangzottak és a látottak alapján elmondható, hogy az eseményen megjelentek bíztató képet kaptak a Kárpát-medencei gesztenyetermesztés jövőjére nézve és remélhetőleg nyitott fülekre és szemekre találtak a döntéshozóknál is. Összességében sikeresnek mondható a rendezvény, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy a gesztenye újra megtalálja méltó helyét a Kárpát-medencei gazdálkodásban.

Zeller Zoltán
NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A 8 legjobb zöldségféle magaságyásba

2024. március 28. 17:10

Az ajánlott zöldségek magjai március–áprilisban vethetők, hamar szedhetők, egészségesebb és frissebb alternatívát kínálva a bolti kínálathoz képest.

A cékla csökkenti a magas vérnyomást – igyuk préselve!

2024. március 27. 14:10

A legfrissebb kutatások szerint már napi egy csésze céklalé fogyasztása is jelentősen csökkentheti a magas vérnyomást – épp ugyanannyira, mint az e célra felírt gyógyszerek.

Elég egy innovatív öntapadós matrica a gyümölcsök és zöldségek frissességének megőrzéséhez

2024. március 26. 14:10

Az innovatív öntapadós matrica forradalmi megoldást kínál a gyümölcsök és zöldségek hosszabb frissességéért, prebiotikus összetevőjének köszönhetően pedig hatékonyan késlelteti a káros baktériumok elszaporodását.

Darabja 700 forint: ezt tudja a világ legdrágább epre

2024. március 26. 07:10

Az „Omakase Berry” névre hallgató eper elképesztő árakkal és páratlan ízélménnyel hódítja meg a világot.

Nálunk itthon van: becsüljük meg jobban a szelídgesztenyét

2017. október 3. 09:05

Az adott tájhoz jól kiválasztott oltvány, már az oltást követő ötödik évben jelentékeny termést produkálhat, mennyiségben és minőségben egyaránt.

Gesztenyéseink: „Ahány fa, annyiféle termés”

2017. február 15. 09:46

A természet adta és őseink által alakított gesztenyéseinket jellemezve mondták a címbeli idézetet nagyszüleink.

Szilvakonferencia Cegléden

2016. szeptember 8. 21:18

Szilvatanácskozást és fajtabemutatót rendeztek szeptember 1-jén a Nemzeti Agrárgazdasági és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Ceglédi Kutatóállomásán.

Cseresznye és meggy fajtabemutató az Elvira-majorban – van-e ok optimizmusra?

2016. június 12. 18:01

Június 7-én rendezték meg az Elvira-majorban a NAIK Gyümölcstermesztési Kutató Intézetének idei cseresznye fajtabemutatóját és az ehhez kapcsolódó szakmai tanácskozást