Életmód, gasztronómia

Fehér árvacsalánból zöld kenyér

Agrofórum Online

A XVI. században John Gerald angol orvos és gyógynövényszakértő feljegyezte, hogy a szerény, útszéleken növő fehér virágú árvacsalán „felébreszti a szunnyadó életkedvet”. A mai stresszel teli világban pedig mi egyébre lenne szükségünk?

A lágyszárú növény első pillantásra a megszólalásig hasonlít a csalánra, de ha hozzáérünk, azonnal rájövünk, hogy ismert rokonával szemben a fehér árvacsalán nem bánt, nem hagy sajgó-csípő hólyagokat a bőrünkön. A színe is kicsit világosabb, ha pedig még mindig kétségeink lennének, melyik növénnyel találkoztunk, elég csak a hófehér ajakosvirágaira néznünk és egyből tudni fogjuk, ez a „szelíd csalán”, ami senkit sem csíp meg.

Előfordulása

A 20-60 cm magasra növő fehér árvacsalán (Lamium album) az árvacsalánfélék (Lamiaceae) családjába tartozó faj. Európa-szerte terem, óriási telepeket képezve az útszéleken, patak- és folyópartokon, de cserjésekben, mezőkön és bozótos erdők szélén is találkozhatunk vele. Kedveli a napos, félárnyékos területeket és a nedves, de jól lecsapolt talajt. Az évelő, teljes mértékben fagytűrő növény gyakran nő „szúrós” rokona közelségében, de a tavaszi (április-májusban) nyíló fehér virágai rögvest megkülönböztetik tőle.

Megjelenése

Talajtakaró félcserje, amelynek szára felegyenesedő, négyszögletes keresztmetszetű és üreges. Hosszanti fehér csíkozású levelei szív alakúak, fogazott szélűek, keresztben átellenesek, fényes zöldek, levélnyélen helyezkednek el, felszínük érdes, durva, feltűnő levélerekkel tagolt. Apró fehér virágai kétajkúak, levélhónaljban örvökben helyezkednek el. Azok közé az árvacsalán-fajok közé tartozik, amelyek talajtakaró növénynek is beillenek.

Begyűjtése, termesztése

A növényt az egész virágzási idő alatt be lehet gyűjteni, a leveleket és a virágokat frissen szedve és szárítva egyaránt el lehet tenni. Az árvacsalán termesztése tavasszal vagy ősszel magvetéssel vagy tőosztással történik.

Felhasználása

Szúrós rokonához hasonlóan a fehér árvacsalán levelei nyersen és párolva is fogyaszthatók, illetve nagyon ízletes és egészséges teát készíthetünk belőle. A népgyógyászati tapasztalatok szerint a fehér árvacsalán nőgyógyászati panaszok esetén nyújthat segítséget, káros hatása nem ismert.

Zöld kenyér

A fehér árvacsalán friss leveleiből fűszert is készíthetünk: a leszedett leveleket apróra vágjuk, akár a snidlinget vagy a petrezselymet, majd a kiválasztott kenyér hozzávalói közé keverjük. Eztán a tésztát bedagasztjuk, kelesztjük, majd kizsírozott sütőformában a kenyeret kisütjük. Nagyon ízletes, különleges és egészséges kenyeret kapunk, amire nagyon könnyű rászokni, ráadásul, ha a kertünkben növesztünk fehér árvacsalánt, áprilistól novemberig mindig lesz hozzá alapanyagunk.

Forrás:
Atlasz kiadó:Gyógy- és fűszernövény kalauz
Wikipedia

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Van értelme eltüzelni a korhadt fát? A kérdés jogosabb, mint bárki gondolná

2025. december 6. 09:10

Nem mindegy, hogy milyen az a fa, amit beledobunk a kályhánkba, kandallónkba, kazánunkba? Egyáltalán nem, és egy szakértő meg is magyarázza, miért.

Spórolhat a főnök a fűtésen a dolgozók kárára? A válasz több mint meglepő

2025. december 5. 09:10

A munkaadó határozza meg, milyen hőmérsékleti körülmények között dolgozzanak a munkavállalói? Egyáltalán nem, erre is egzakt jogszabályi előírások vannak.

Levághatom a szomszédból átnyúló faágakat és akár el is tüzelhetem azokat?

2025. december 2. 09:10

Mit tehetünk azokkal az ágakkal, levelekkel, termésekkel, amelyek a szomszéd fájáról, bokráról potyognak át hozzánk? A válasz meglepő!

Virágmézek gyógyhatásai – melyik mire jó?

2025. december 2. 08:10

A virágmézek nemcsak édes finomságok, hanem természetes gyógyszerek is: minden mézfajta másképp segíti a szervezet működését és gyógyulását.

Vadmurok, avagy Anna királyné csipkéje

2023. január 22. 10:35

A Daucus carota, amelynek közismert nevei többek között a vadrépa, a vadmurok, a madárfészek, illetve Észak-Amerikában Anna királyné csipkéje, a Zellerfélék családjába tartozó növény. A termesztett sárgarépa (Daucus carota subsp. sativus) őseként a levele ételízesítőként használható, gyökere pedig bár vékonyabb és rostosabb, mint a hagyományos répáé, ehető. A népgyógyászat sokféle betegség ellen gyógynövényként használja, leginkább tisztító teák formájában.

Mezei katáng: termesztése, gondozása és felhasználása

2023. március 27. 08:34

A mezei katáng, más néven katángkóró vagy egyszerűen katáng szépséges virágaival örvendeztet meg minket az utak mentén, miközben a konyhaművészetünket is gazdagítja. Vadcikóriaként is ismert, mivel nemesített változata a cikória, amely régóta a kávé alternatívájaként szolgál.

Hasznos vagy káros a tyúkhúr?

2020. augusztus 1. 04:36

K. Ernő kérdése: A tyúkhúrról úgy tudtam korábban, hogy egy közönséges gyomnövény. Az utóbbi időben viszont többször is hallottam, hogy az ültetvényekben kedvező hatásai lehetnek. Mi az igazság? Hasznos vagy káros a tyúkhúr a szőlő- és gyümölcsültetvényekben?

Fehér árvacsalán: egy hasznos gyomunk

2023. május 30. 05:36

Most egy másik megvilágításban szeretnék szólni a fehér árvacsalánról, mint hasznos gyógynövényről és hasznos gyomról!