23℃ 16℃
június 8. Medárd, Helga
Életmód, gasztronómia

Így készül a házi pörkölt mandula, mogyoró

Agrofórum Online

Az olajos magokból készült csemegék talán a legizgalmasabbak, ha nassolni van kedvünk. A pörkölt mandula és mogyoró sokféleképpen ízesíthető, így akár kiváló vendégvárónak, antipasti mellé, vagy csak úgy, önmagában egy jó film és egy meleg pokróc társaságában.

Édesen vagy sósan?

Őszinte leszek: bárhogyan finom! De ha intenzív ízekre vágyunk, akkor a pörkölésnél, pirításnál mindegyik verziónál legalább egy csipet sót teszünk hozzá, mert a só mindig kihozza az ízeket. Bizony, még az édességek esetében is egy csipet só nagyon meg tudja bolondítani az ízélményt, ha már egy gourmet manufaktúra szemén keresztül nézem a gasztronómiát.

Az már érdekesebb kérdés, hogy milyen zsiradékon pörköljünk, pirítsunk, mert nem minden olajjal lesz ízletes a végeredmény.

Ugye alapjáraton az olívaolajjal nem szokás azért főzni, mert az értékes beltartalma az olívaolajnak sérül, elveszik. De ha például egy kevéske olívaolajjal pirítunk, majd a fűszerezés után még hozzákeverünk frissen is olajat, akkor jut is marad is alapon a beltartalom is megmarad. Olívaolajjal főleg a sós verziókat érdemes készíteni.

Édes csemegéhez inkább a semlegesebb ízű olajakat ajánlom, akár szőlőmagolaj, akár szezámolaj, mákolaj, de a házi vaj is kiváló lesz. Ez utóbbi főleg azért, mert alapból édeskésebb.

Édességnek olajos magvak

Nekem a nagy kedvencem az, amikor kevéske vajon összepirítom a szecsuáni borsot, kevéske mézet, fahéjat és abba forgatom bele a magvakat. A méz miatt egy finom bevonat keletkezik a magokon és jobban tapadnak meg rajtuk a fűszerek is.

Ugyanígy a pirított mogyoróhoz, mandulához jól illeszkedik édeskés verzióban egy kevéske kakaópor is, csipet vaníliával.

A kevéske zsiradék alatt ilyenkor azt értem, hogy csak pont annyi kell a serpenyőbe, hogy ne égjenek a pirítás során a magvak, hanem csak sercegve piruljanak. Ez akár az egy teáskanálnyi mennyiség is lehet egy 250 g mandula esetében.

Jobb-e a blansírozott?

Abban az esetben, ha a héjat amúgy sem szeretjük a mandulán vagy mogyorón, akkor a blansírozott magokkal jobban járunk, viszont mivel ezek felülete sokkal simább, nehezebben is maradnak meg a fűszerek rajta bevonatként.

Sós nassolnivalóként

Chilirajongóknak az a jó hírem, hogy itt aztán bármit ki lehet próbálni, ami csak ízlésünkbe belefér. A fokhagymás chiliporos ízvilágtól kedve a különböző sófajták kipróbálásáig rengeteg lehetőségünk van. Az a legjobb, ha a fűszereket kombináljuk, mert akkor lesz izgalmas az ízvilág.

Ha wasabival próbálkozunk, akkor először csak csínyán használjuk, mert könnyű túladagolni. Ugyanígy a bitang erős chilifajtákkal is, mint a Moruga Scorpio poroktól a Carolina reaperig, inkább csak késhegynyivel kezdjük, még lehet, hogy az is sok!

A sós nassolnivalónál, ha egy csipet ecetet is használunk vagy citromlevet, akkor a savanyú-sós íz még jobban fog érvényesülni, olyan igazán ízletes dolgokat lehet kialakítani.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Ezért jobb a lassan pasztőrözött tej, mint a bolti dobozos

2025. június 8. 14:10

Az alacsony hőmérsékleten és hosszabb ideig pasztőrözött tej újra reflektorfénybe került. De mitől jobb ez a módszer, mint az ipari gyorspasztőrözés? Nézzük a különbségeket!

Ötletek bodzára: így dolgozzuk fel a friss bodzavirágokat!

2025. június 1. 05:40

Végre virágzik a bodza és készülhetnek a bodzás finomságok! Az elkészítési lehetőségekből szemezgetünk most.

Varázsgomba: terápia vagy tudatmódosító kockázat?

2025. május 25. 11:10

A varázsgomba új reményt nyújthat a mentális betegségek kezelésében – de csak tudatos, szabályozott körülmények között.

Matcha-hiány: a kereslet meghaladja a kínálatot

2025. május 22. 08:10

Japánban globális keresletnövekedés okoz matcha-hiányt, miközben a termelés bővítése komoly akadályokba ütközik.

Hogyan tároljuk a héjas gyümölcsöket?

2020. október 25. 10:51

A héjas vagy más néven a kopáncsos-gyümölcsűek közé tartozik a dió, mogyoró, mandula és a gesztenye is.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Méhlegelők a kaliforniai mandulásokban

2021. augusztus 1. 08:06

Kalifornián áll a világ mandulatermésének mintegy 80%-a, melynek a sikeres beporzás a kulcsa – amit megközelítőleg 2 millió méhcsalád végez a világ leghíresebb beporzási eseményének tartott mandulafa virágzási időszakban.

Dió, mandula, mogyoró, szelídgesztenye - A héjas termésűek helyzete Magyarországon

2018. április 20. 07:01

A hazai üzemi gyümölcstermő ültetvények összes felülete 85-90 ezer ha közé tehető. A héjasok a gyümölcsültetvények területének kb. 7 %-át adják.