A SAIS Seeds bazsalikomra vonatkozó génjavító kutatásainak eredményeként jött létre a Gentile (sa 1164) védett fajta, egy Genovese-típusú bazsalikom, amelynek levélformája, növényerőssége és termőképessége teszi lehetővé, hogy a Superbo és a Gecom fajták mellett a legkülönbözőbb termesztési körülmények között és a különböző kereskedelmi felhasználásra (ipari, vágott, csokros és cserepes) is alkalmas legyen.
A SAIS visszatért a klasszikus típushoz, amelynek illóolaj- és aromatartalma nagyon közel áll a Superbóéhoz, közepesen élénkzöld színű, gyors növekedésű és nagy levéltömegű. A növénynek közepes szártagjai vannak, és könnyen alkalmazkodik a különböző termesztési módokhoz mind üvegházban, mind talajban, valamint föld felett és szabadföldön. A Gentile termőképességét és alkalmazkodóképességét 2021-ben és 2022-ben több gazdaságban is sikeresen tesztelték, a liguriai, lazíciai és szicíliai termőterületeken kifejezetten jelentős eredményeket hozott.
A nagyobb pontosság kedvéért, az első eredményeket a 20 éve fűszernövények termesztésével foglalkozó Aromatiche d’Autore-nál hozták nyilvánosságra. Az Autore friss vágású fűszernövényeket szállít az ország piacaira, de más országokba is exportál. A vizsgálat során a fajtát téli szicíliai termesztési körülmények között, üvegházakban, valamint vágásra szánt talajon értékelték.
A vállalat a betakarított termék tömegét tekintve magas hozamot ért el a piacon lévő más vezető fajtákhoz képest, és a betakarítás utáni termék jó eltarthatóságát tapasztalták.
A kiváló eredményekre való tekintettel komolyan fontolgatjuk a termőterületek bővítésének lehetőségét. Nagyon elégedettek vagyunk a termékkel, amely a minőség, a terméshozam, az eltarthatóság és a lisztharmattal szembeni ellenálló képesség tekintetében megbízhatónak bizonyult.
– fejtette ki a hortidaily.com portálnak a cég képviselője.
A nagyobb szabású kísérletek jelenleg a bazsalikomtermesztés különböző területein zajlanak a föld feletti (úszó) termesztésben Lazióban, a feldolgozóipar számára szánt szabadföldeken, valamint a hagyományos csokortermesztés számára fenntartott üvegházakban, Liguriában.
A Gentile jelentős előrelépést jelent a bazsalikom fajtafejlődésében, mivel agronómiai és érzékszervi tulajdonságai a hagyományos, olasz ízű és megjelenésű típusra vezethetők vissza, de a lisztharmattal szembeni ellenálló képessége végleg innovatív termékké teszi.