Állattenyésztés

A baromfipiac óriása betörne a húshelyettesítők szegmensébe

Agrofórum Online

Franciaország legnagyobb baromfipiaci csoportja, az LDC célja, hogy 2026-ig több mint háromszorosára növelje növényi alapú termékeinek mennyiségét, és nyitott az ágazatban történő felvásárlásra annak a tervnek a részeként, hogy a következő négy évben 40%-kal növelje bevételeit.

A növényi alapú élelmiszerek piaca az elmúlt években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportoktól, köztük a Nestle-től, a PepsiCo-tól és az Archer Daniels Midland-től, remélve, hogy kihasználják az egészségesebb táplálkozás irányába mutató trendet.

„Az ambíciónk, hogy kísérjük az úgynevezett flexitárius, azaz félig vegetáriánus mozgalmat azzal a céllal, hogy 2026-ra elérjük a 10 000 tonnányi előállított terméket a jelenlegi 3000 tonnáról és a 60 millió eurós értékesítést, mely pusztán organikus növekedés révén nem működik” – mondta Philippe Gelin, az LDC új vezérigazgatója. „Emellett nyitottak leszünk minden olyan lehetőségre, amely a termékek külső növekedése kapcsán felmerülhet” – tette hozzá.

A növényi alapú húshelyettesítő termékcsoport azonban továbbra is kis része marad az LDC-nek, amely elsősorban a friss baromfira és a készételekre koncentrál.

A csoport, amely 2021/22-ben 5,1 milliárd eurós árbevételt ért el, ami éves szinten 14,5%-os növekedést jelent, 2026-ra 7,0 milliárd eurót, valamint a kamat- és adózás előtti eredmény (EBITDA) 40%-os növekedését tűzi ki célul, 560 millió euróra.

Gelin nem volt hajlandó útmutatást adni a 2022/23-as pénzügyi évre, mondván, ebben a szakaszban túl sok az ismeretlen, mind a mennyiségeket, mind az árakat illetően. Az LDC arra számít, hogy a csoport baromfitermelése 12-15%-kal csökken március-augusztusban Franciaország valaha volt legrosszabb madárinfluenza-válsága miatt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Gelin szerint továbbra is az ügyfelekre kell hárítania a magasabb költségek nagy részét, amelyekkel a közelmúltban megugrott a gabonaárak, amelyek a baromfitakarmány nagy részét teszik ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Amit a madárinfluenzáról tudni érdemes II. rész

2021. október 14. 05:36

Hogyan terjed a madárinfluenza? Milyen tünetek jelennek meg a megfertőzött madarakon? Ismerjük meg közelebbről a betegséget, hogy időben megakadályozzuk a továbbterjedését!

Baromfi-genetikai kutatóbázist adtak át Vas megyében

2018. október 31. 10:55

Egyre inkább elvárás, hogy a ketreces tojótyúktartást váltsa fel az alternatív - hagyományosnak is mondott - mélyalmos tartás, ugyanakkor olcsó tömegtermelésre a ketreces tartás még alkalmasabb.

Exportra ítélve - komoly jövedelmezőségi veszélyben a víziszárnyas-ágazat

2019. október 26. 08:37

Sajnos, a víziszárnyas ágazatban, kacsánál, libánál az árak nem javultak az előző hónapokhoz képest, holott azt szoktuk mondani, hogy az ősz a szezonja mindkét terméknek, elsősorban a libának, mivel azt főleg Márton-napon és karácsonykor fogyasztják.