Állattenyésztés

A baromfipiac óriása betörne a húshelyettesítők szegmensébe

Agrofórum Online

Franciaország legnagyobb baromfipiaci csoportja, az LDC célja, hogy 2026-ig több mint háromszorosára növelje növényi alapú termékeinek mennyiségét, és nyitott az ágazatban történő felvásárlásra annak a tervnek a részeként, hogy a következő négy évben 40%-kal növelje bevételeit.

A növényi alapú élelmiszerek piaca az elmúlt években megugrott, és jelentős befektetéseket vonzott a globális agrár-élelmiszeripari csoportoktól, köztük a Nestle-től, a PepsiCo-tól és az Archer Daniels Midland-től, remélve, hogy kihasználják az egészségesebb táplálkozás irányába mutató trendet.

„Az ambíciónk, hogy kísérjük az úgynevezett flexitárius, azaz félig vegetáriánus mozgalmat azzal a céllal, hogy 2026-ra elérjük a 10 000 tonnányi előállított terméket a jelenlegi 3000 tonnáról és a 60 millió eurós értékesítést, mely pusztán organikus növekedés révén nem működik” – mondta Philippe Gelin, az LDC új vezérigazgatója. „Emellett nyitottak leszünk minden olyan lehetőségre, amely a termékek külső növekedése kapcsán felmerülhet” – tette hozzá.

A növényi alapú húshelyettesítő termékcsoport azonban továbbra is kis része marad az LDC-nek, amely elsősorban a friss baromfira és a készételekre koncentrál.

A csoport, amely 2021/22-ben 5,1 milliárd eurós árbevételt ért el, ami éves szinten 14,5%-os növekedést jelent, 2026-ra 7,0 milliárd eurót, valamint a kamat- és adózás előtti eredmény (EBITDA) 40%-os növekedését tűzi ki célul, 560 millió euróra.

Gelin nem volt hajlandó útmutatást adni a 2022/23-as pénzügyi évre, mondván, ebben a szakaszban túl sok az ismeretlen, mind a mennyiségeket, mind az árakat illetően. Az LDC arra számít, hogy a csoport baromfitermelése 12-15%-kal csökken március-augusztusban Franciaország valaha volt legrosszabb madárinfluenza-válsága miatt – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Gelin szerint továbbra is az ügyfelekre kell hárítania a magasabb költségek nagy részét, amelyekkel a közelmúltban megugrott a gabonaárak, amelyek a baromfitakarmány nagy részét teszik ki.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Madárinfluenza után: olcsóbb lehet a csirkehús ősszel

2025. október 8. 13:10

Brazília ismét madárinfluenza-mentes, így újraindulhat a baromfiexport az EU-ba – ez árnyomást gyakorolhat az európai piacra.

13 000 sertés pusztult el egy pillanat alatt, felfoghatatlan tragédia történt

2025. október 7. 09:10

Elképzelhetetlen gazdasági kárt szenvedett az az állattenyésztő gazdaság, amely 13 ezer sertést és 8 istállót veszített el hihetetlenül rövid idő alatt.

2 milliós kárt okozott a juhtenyésztő figyelmetlensége, több tucatnyi állata veszett oda

2025. október 5. 09:10

Nem mindennapi dolog okozott jelentős juhpusztulást, erre minden tenyésztőnek oda kell figyelnie.

2,3 millió forintos büntetés egy sertéstartónak, nem tudta kijátszani a hatóságokat

2025. október 3. 09:10

Az állatjóléti intézkedések kiszélesítése üdvözlendő dolog, még akkor is, ha ez pluszmunkát, pluszterheket jelent a gazdáknak.

Farkas Sándor: a mezőgazdaság egyik legversenyképesebb ágazata a baromfitenyésztés

2021. szeptember 12. 10:18

A magyar hústermelés több mint felét a baromfiágazat adja, az alapanyag-előállítással több mint 1900 árutermelő gazdaság foglalkozik.

Kell-e baromfi egy kertbe? – Előnyök, hátrányok és megfontolandó szempontok

2025. szeptember 17. 05:40

Az alábbi cikk segít mérlegelni a döntést: valóban szüksége van-e baromfira a kertjében – vagy inkább csak a romantikus elképzelések csábítják?

Növekedhet a kukorica iránti igény a világpiacon

2021. június 6. 07:37

A takarmány belföldi kínálatának szűkülése és a kínai sertéshús-termelők növekvő kereslete rekordmennyiségű takarmány gabonaimport-vásárlást váltott ki ebben az évben.

Miért tart valaki manapság háztáji csirkét?

2024. december 15. 16:10

A baromfitartás sok generáció óta az életformánk része. Egy kutatásból kiderült, hogy manapság a csirkék élelmiszerforrások, de társállatok is.