Agrárgazdaság

Csökkentette a viharkárokat a jégkármérséklő rendszer

MTI

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerének köszönhető, hogy a szerdai viharok Magyarországion kisebb károkat okoztak, mint a szomszédos államokban - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.

A rendszer a déli óráktól a riasztott területeken teljes kapacitással működött, a generátorok összesen 3917 órát üzemeltek. A leghevesebb zivatarok 16 óra körül érték el az országhatárt. Az Ausztriából érkező szupercella a határ közvetlen közelében, Szentgotthárdon hozott jégesőt, majd zivatarcellává alakulva komolyabb károkozás nélkül haladt a Balatonig. A Szlovéniából érkező szupercella Kaposvár-Szabadka vonalon hozott szélvihart, felhőszakadást, jégesőt. Tolna megyében két szupercella alakult ki, de csak kisebb károkat okozott. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) műszerei 108 ezer villámot regisztráltak szerdán.

A közlemény szerint a jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ugyanis több mint 10 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. A talajgenerátoros jégkármérséklő rendszerrel ugyanakkor elérhető, hogy a jégszemek mérete kisebb legyen. Szerdán Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában elérték a 7 centimétert, Magyarországon viszont jellemzően csak 4-5 centiméteresek voltak a jégszemek – olvasható a közleményben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A kínai elektromos autók letarolhatják az európai tejpiacot

2024. október 18. 14:40

Az Európai Unió és Kína között a kínai elektromos autókra kivetett vámok miatt kialakult feszültség most az európai tejtermelőket is érintheti.

Elszállhatnak a műtrágyaárak?

2024. október 17. 14:40

Nőnek az energiaárak, és emelkedik a karbamid világpiaci ára is. A közel-keleti háború hamarosan rányomhatja bélyegét a műtrágyapiacra.

Fellendülőben van a gabona világpiaci ára

2024. október 15. 09:40

A gabonaárak egy héten belül globálisan a gabona fajától és típusától függően 1,5-3,0%-kal emelkedtek a határidős piacokon.

Közepesen alakult a szeptember az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. október 13. 14:10

A Case, Steyr és New Holland márkákkal fémjelzett globális traktorgyártó CNH Industrial NV árfolyama 10,1 százalékkal emelkedett szeptemberben.

Rakéta helyett ezüst-jodid a jégeső ellen

2018. március 29. 16:38

Bár még csak közeleg a jégeső-szezon, a NAK már bemutatta, hogy vész esetén miként is működik majd az országos jégkármérséklő-rendszer.

Jégkármérséklő-rendszert építenek ki a határ romániai oldalán is

2018. március 13. 08:00

A talajgenerátoros jégkármérséklő-rendszer Szatmár megye területén, megyén belüli központi irányítással épül ki.

A rendkívüli időjárás növényvédelmi következményei

2023. augusztus 8. 05:37

A rendkívül sok csapadék óhatatlanul segíti egyes kórokozók szaporodását. Vízre gyakorlatilag valamennyi, a gombák közé tartozó kórokozónak szüksége van a szaporodáshoz.

Üzembe helyezték a jégkármérséklő rendszert

2021. április 16. 07:35

Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban.