Agrárgazdaság

Az új termés és a rubel gyengülése miatt olcsóbb az orosz búza

Agrofórum Online

Az orosz búza exportárai a múlt héten csökkentek az új termés, a gyengébb rubel és az alacsonyabb exportadó miatt - közölték elemzők. A szankciók által sújtott Oroszország július 1-jén jelentősen csökkentette gabonaexportadóját, hogy támogassa a július-júniusi gazdálkodási szezonban a szállítmányokat.

A 12,5%-os fehérjetartalmú új búzatermés és a fekete-tengeri kikötőkből származó szállítás olcsóbbá válása miatt 17 dollárral, 358 dollárra csökkent tonnánként a fedélzeten átadva a búza ára a múlt hét végén – közölte az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég. A Sovecon, egy másik tanácsadó cég szerint a júliusi és augusztusi búza ára tonnánként 365-370 dollár volt, szemben az egy héttel ezelőtti 375-385 dollárral. Oroszország a múlt héten 340 ezer tonna gabonát exportált, szemben az egy héttel korábbi 250 ezer tonnával – közölte a Sovecon a kikötők adataira hivatkozva.

A búza ára a belföldi piacon az exportőrök megnövekedett keresletére emelkedett – mondta a Sovecon. Egyes külföldi kereskedők további ellenőrzéseket kezdtek el a gazdálkodóknál, valószínűleg azért, hogy ne vásároljanak gabonát Oroszországból – tette hozzá. Ukrajna azzal vádolta Oroszországot, hogy gabonát lop azokról a területekről, amelyeket az orosz hadsereg február 24. óta foglalt el, Moszkva ezt tagadja.

Szerény júliusi export

Az orosz búzaexport várhatóan visszafogott marad júliusban az alacsonyabb exportadó, a hatalmas termés és a rubel gyengülése ellenére, mivel továbbra is fennállnak a nyugati szankciók okozta logisztikai és kereskedelemfinanszírozási problémák. A világ legnagyobb búzaexportőre várhatóan rekordmennyiségű terményt kínál majd külföldi eladásra a július-júniusi szezonban.

Az IKAR mezőgazdasági tanácsadó cég közölte, hogy a korábban várt 2,0-2,3 millió tonnáról 1,7-2,0 millió tonnára rontotta előrejelzését Oroszország júliusi búzaexportjára vonatkozóan. „A július eleji export lassúnak tűnik – a felhozatal volumene és az exportőrök elkötelezettsége továbbra is alacsony” – mondta egy másik tanácsadó cég, a Sovecon.

Jelenleg Oroszország júliusi búzaexportját 2,3 millió tonnára becsüli a júniusi 1,1 millió tonnával szemben.

Harminc százalékos mínusz

Ukrajna gabonaexportja július első hét napjában, az új 2022/23-as szezon első hónapjában éves szinten 30%-kal, 402 000 tonnára esett vissza – közölte a kijevi mezőgazdasági minisztérium. A június 30-ig tartó 2021/22-es szezon gabonaexportja 8,5%-kal 48,5 millió tonnára nőtt, ami még az Oroszország február 24-i támadása előtti erős szállítmányoknak köszönhető. A minisztérium adatai szerint a júliusi exportban 311 000 tonna kukorica, 71 000 tonna búza és 17 000 tonna árpa volt.

Cselekedni akarnak

Erdogan török elnök azt mondta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy ideje cselekedni az ENSZ azon terve kapcsán, amely tengeri folyosót hoz létre az ukrán gabonaexport számára a Fekete-tengeren keresztül – közölte az állami tulajdonú Anadolu hírügynökség. A felhívás az élelmiszerárak globális rekordjának idején érkezett, mivel az Ukrajnában, a világ legnagyobb gabonabeszállítójában zajló konfliktus az élelmezésbiztonsággal kapcsolatos aggodalmakat szította.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az élelmiszerek kiskereskedelme két százalékkal bővült

2024. szeptember 15. 16:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom 817,2 milliárd forintot tett ki 2024 júliusában.

Az élelmiszerek kivitele nőtt, behozatala csökkent júniusban

2024. szeptember 14. 16:10

Jelentősen nőtt az export, elsősorban gabonafélékből, és csökkent az import, főleg zöldség-gyümölcsből. A termék-külkereskedelmi egyenleg romlott.

Egyre drágább a vaj Európában

2024. szeptember 13. 14:40

A vaj ára egyre jobban emelkedik, a szakértők láthatóan új rekordárra számítanak ősszel. A vaj így hamarosan drágább lehet, mint valaha.

Egymilliárd dolláros kár a kurszki agrárrégióban, de már itt az ellentámadás

2024. szeptember 12. 11:40

A helyi kormányzó adatai szerint több mint 300 000 tonna gabona maradt a jelenleg az ukrán erők által megszállt területen lévő raktárakban.

A betakarítási nyomás miatt óvatosak a befektetők

2020. október 4. 08:44

Európában is a vevők kerültek túlsúlyba, hiszen a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza ára is mérséklődött, kivételt a repce jelentett a maga enyhe drágulásával.

Korrekciós nap szakította meg a gabonaralit

2024. május 15. 08:40

Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Veszélyes kártevők: kalászosok levéltetvei

2019. március 27. 07:58

Függetlenül attól, hogy a pázsitfűvek (Poaceae) közé tartozó kalászosok kártevői jelentősen megegyeznek, a kártevők nyomon követésének és sikeres megfékezésének mindig nagyobb hangsúlyt kell kapnia az intenzívebb termesztéstechnológiájú állományok (malmi búza, vagy sörárpa) esetében.

Zuhantak az árak a fekete-tengeri hosszabbítás hírére

2023. május 18. 06:36

Európában is mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.