28℃ 17℃
szeptember 1. Egyed, Egon, Noémi, Tamara
Állattenyésztés

Újfajta takarmánnyal spanyol típusú sonkát állítana elő a tiszafüredi cég

MTI

Újfajta takarmány kifejlesztésére, ezzel spanyol típusú sonka előállítására nyert el csaknem 309 millió forint uniós támogatást a tiszafüredi Hegedűs-Hús Bt.

Lajtosné Zobolyák Andrea üzemvezető kedden az MTI-nek elmondta, a támogatást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (Ginop) keretéből nyerték el, a támogatási intenzitás 61,74 százalékos.

A 2025 március végéig tartó kutatás-fejlesztési programban a debreceni Permex-Vet Kft.-vel újfajta takarmányt fejlesztenek ki, amellyel spanyol, úgynevezett iberico jellegű sonkát lehet előállítani. A projektvezető megjegyezte, az iberico sonka előállításához eredetileg makkal etették a sertéseket.

A sonkát hagyományos körülmények között, hosszú érleléssel állítják elő, a termékkel szeretnének a külpiacokon is megjelenni – tette hozzá.

Lajtosné Zobolyák Andrea elmondta, a sertést egy szomszédos településről vásárolják, a Permex-Vet Kft. végzi a laboratóriumi vizsgálatokat, kialakítja a megfelelő takarmányozási módszertant, valamint kiválasztja a fejlesztés szempontjából optimális hibridfajtát. A Hegedűs-Hús a feldolgozási technológiát adja a projekthez.

A cég 2007-ben alakult, eredetileg több húsboltot üzemeltettek. 2014 végére készült el egy 600 négyzetméter alapterületű üzem, ekkor indult a termelés öt alkalmazott részvételével. Jelenleg 80 munkavállalót foglalkoztatnak, az üzemi kapacitás a húskészítmény előállítás tekintetében 780 tonna éves szinten.

Közel 100 féle terméket állítanak elő kizárólag magyar sertésekből, amelyek mindegyike laktóz-, glutén-, szója- és adalékanyag mentes.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a társaság 2021-ben és 2020-ban is 1,6 milliárd forintos nettó értékesítési árbevételt ért el, teljes egészében hazai eladásból. Adózott eredményük tavaly 99,5 millió forint volt a megelőző évi 94,5 millióval szemben.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen zenét szeret a tehén? A kutatások válaszolnak

2025. augusztus 27. 16:10

Kísérletek szerint a lassú klasszikus zene megnyugtatja a teheneket, növeli a tejhozamot és javítja a jólétüket.

Egységesítés a szarvasmarha-genetikában: új irányt mutat az EU

2025. augusztus 17. 14:10

Az Európai Unió új, egységes tenyészérték-rendszert vezet be, amely forradalmasíthatja a szarvasmarhatenyésztést.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

2021. július 24. 07:50

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.

Szenázsolási technológiák – mik a lehetőségeink?

2023. május 18. 10:47

Jászárokszálláson tartott előadást a SAATEN-UNION Hungária Kft. szervezésében számos, az állati takarmányozásban, szenázsolási technológiákban, valamint a humán élelmezésben felhasználható gabonafajtáink termesztésében, feldolgozásában és felhasználásában jártas szakember.

Növényi eredetű takarmányadalékot fejlesztettek ki

2023. május 16. 13:46

Az ellenőrzött, természetes anyagokra alapozott állati eredetű élelmiszerek iránt egyre nő a fogyasztói igény.

Elkerülhető a baromfi-kannibalizmus? Hogyan?

2023. augusztus 27. 13:40

Az ártatlannak tűnő csipkedés, mészevés hamar átválthat kannibalizmusba, ha nem figyelünk a baromfiállományra. Megfelelő takarmányozással, a tartási körülmények javításával a probléma hatékonyan megelőzhető.