27℃ 14℃
június 21. Alajos, Leila
Növénytermesztés

Tengervízzel öntözni?

Agrofórum Online

A tengervizet leginkább elviselő haszonnövénynek a burgonyát találták.

A globális klímaváltozás egyik negatív hatása a tenger vízszintjének, ezzel együtt az édesvízkészletek sótartalmának emelkedése. Mivel a magas sótartalmú víz nem alkalmas öntözésre, a tengerpartokhoz közeli mezőgazdasági termelők elveszthetik megélhetési forrásukat.

Hollandia különösen érintett e tekintetben. Marc Van Rijsselberghe, az ország északnyugati területén található Texel szigetének egyik gazdálkodója nem adja fel, kísérletbe kezdett. Sós vízzel öntözve a növényeit, arra volt kíváncsi, hogy melyek pusztulnak ki, esetleg melyek maradnak életben.

Az Amszterdami Szabad Egyetemmel együttműködésben a kísérleti területet nyolc részre osztották. A parcellákba – melyeket elválasztott öntözőberendezésekkel láttak el – különböző zöldségfajok és fajták kerültek. Az öntözőcsövekbe, a számítógép által vezérelt elosztó központból a tengervíz és az édesvíz eltérő arányú keverékeit juttatták.

Amikor elindították a kísérletet meg voltak győződve arról, hogy az összes növény el fog pusztulni a tengervíztől, azonban a legtöbb parcellán akadt betakarítható zöldség. Igaz kisebbek voltak a normál körülmények között termetteknél, viszont az ízük jobb volt, mert a magas sótartalmú öntözővíz hatásának ellensúlyozására több cukrot állítottak elő.

Kérdés az, hogy az e farmon termett zöldségek elfogyasztása nem jelent-e túlzott sóbevitelt. Az esetek 90 %-ában a só főként a növények levelében halmozódik fel. A sótűrő burgonyából sok-sok kiló elfogyasztása jelentene túlzott sóbevitelt. Természetesen az innen származó levélzöldségeket módjával érdemes az étrendbe iktatni.

Van Rijsselberghe csodával határosnak tartja ezeket az eredményeket, mert a szakirodalomban elérhető adatok alapján a zöldségeinek el kellett volna pusztulni. A kísérlet során sikerrel szerepelt a sárgarépa, a fejes káposzta, a hagyma és a cékla. A tengervizet leginkább elviselő haszonnövénynek a burgonyát találták. Négy sótűrő fajtát útjára is indítottak Pakisztán felé, ahol már több ezer hektár nagyságú elszikesedett területet készítettek elő a holland vetőgumók fogadására – olvasható a http://www.voanews.com és a http://www.theguardian.com honlapokon.

Hollandia speciális helyzetben lévő ország. Területének nagy részét a tengertől hódította el, így a szikes, sós talajok aránya nagy. A Texel szigeti, nemzetközi érdeklődést kiváltó eredmények Marc Van Rijsselberghe szerint arra világítanak rá, hogy Hollandiának újra kell gondolni a tengerhez fűződő viszonyát. Gátakat és csatornákat építettek, a belső területekről folyamatosan szivattyúzzák ki a tengervizet. A biztonságot jelentő gáton belül van a farmerek világa, azon kívül pedig a halászoké. A gátnak ezentúl nem elválasztani, hanem összekötni kell a két ágazatot. A tengervíz – bizonyos arányban és meghatározott növényfajoknál/fajtáknál –felhasználható az öntözésre, a belső sós tavak pedig alkalmasak például garnélarák tenyésztésére.

Források:
http://www.theguardian.com/science/2014/oct/18/humble-potato-poised-to-launch-food-revolution
http://www.voanews.com/content/farming-with-salty-water-is-possible/2510044.html

Fordította: Polgárné Balogh Eszter

(Agrofórum Online)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Változik a szabályozás: átláthatóbb vízhasználat a cél

2025. június 20. 14:10

2025 júniusától új rendelet szabályozza a mezőgazdasági kutak engedélyezését, de a háztartási kutak többségét továbbra sem érinti a változás.

Szója, ami „beszél”: érzékelők figyelik az egészségét

2025. június 15. 13:10

Szenzorokkal „megszólal” a szója: amerikai kutatók olyan eszközöket fejlesztettek, melyek a növények állapotát közvetlenül mérik.

Burgonya fókuszban – jövőépítés nemzetközi szemlélettel

2025. június 4. 16:10

A burgonya világnapjához kapcsolódó szakmai konferencián hazai és európai szakértők vitatták meg a termesztés, kereskedelem és fogyasztás aktuális kihívásait és lehetőségeit.

Globális felmelegedés: veszélyben az élelmiszernövények

2025. május 12. 08:10

A felmelegedés miatt a legfontosabb élelmiszernövények fele veszélybe kerülhet világszerte, főleg az alacsonyabb övezeteken.

Meddig kell védekezni a krumplibogarak ellen?

2023. augusztus 7. 04:38

Kérem tájékoztatásukat, hogy meddig szükséges védekezni a krumplibogarak ellen?

Nem kímélik a károsítók a szőlőt, zöldséget, gyümölcsöt sem

2018. május 11. 04:53

A kihajtott burgonyán megjelentek az első burgonyabogár imágók. Szinte minden növényen jelentkeznek a levéltetvek első kolóniái.

Több krumpli veszett a sárba Nyugat-Európában, mint a magyar össztermés

2024. február 12. 07:10

Magyarországon nagyjából 8000 hektáron vetjük a burgonyát – a kiadós esőzések miatt most ennél jóval több krumpli fulladt a sárba Nyugat-Európában. Hollandia a legnagyobb vesztes.

Hogyan trágyázzuk a burgonyát?

2023. augusztus 31. 17:10

Tudja-e, miért fontos a burgonyát trágyázni? No, és melyik az optimális időszak erre? Hogyan célszerű kiválasztani a saját burgonyafajtánkhoz leginkább megfelelő trágyát, és mi van akkor, ha paradicsomtrágyát használunk?