25℃ 18℃
szeptember 10. Nikolett, Hunor, Miklós
Életmód, gasztronómia

Uborka elrakása télire – izgalmas receptek

Agrofórum Online

Bár már a szabadföldi uborkaszezonnak a végén járunk, uborkát elrakni még mindig lehet. Esetleg üvegházból is szüretelhetünk, vagy a piacon is vásárolhatunk uborkát. Tegyük el télire többféle felhasználási módhoz, hogy télen is legyen saját uborkánk a kamrapolcról, mélyhűtőből!

Az uborka téli betárolása azért izgalmas, mert nehéz mélyhűtőben úgy betárolni, hogy amikor kiolvasztjuk ne legyen egy nagy “plötty” mélyhűtő ízzel. Sokan ezért is nem kísérleteznek, pedig sokszor nem is a hogyan a lényeg, hanem hogy miben tesszük el, hogy ne legyen mélyhűtő íze.

Uborkasalátának előre feldolgozva

Ha nem akarjuk, hogy nagyon “plöttyedt” legyen kiolvasztáskor az uborka, akkor hagyjuk rajta alapos megmosás után a héját. Ha nem vagyunk rá érzékenyek, mert akinek epegondjai vannak, sokszor csak hámozva tudja megenni az uborkát. De ha nincs ilyen gondunk, akkor szeljük héjastul vékony karikákra és jól záródó vákuumcsomagoláshoz való tasakokba tegyük. Így nem fogja átvenni azt a klasszikus mélyhűtő ízt az uborka kiolvasztás után. A héj meg nem engedi annyira összeesni sem.

Másik trükk, hogy felolvasztani már a kész salátalébe tegyük. Így a sós-cukros-fűszeres lében olvad ki és sokkal finomabb lesz az uborkasaláta is.

Kovászos uborkát télire is készíthetünk (fotó: Pexels)

Savanyúságként üvegben

Savanyúságként klasszikus savanyúságlevet kell bekeverni: ecet, cukor, só, bors, mustármag, koriandermag, és ha úgy szeretjük kapor és fokhagyma társaságában. A forrásban lévő savanyúságlevet öntsük rá majd az üvegekbe töltött, hosszúkásra vágott és alaposan megmosott (akár kénes lében megmosott) uborkára, hagyjuk picit állni, majd öntsük le a vizet, újra forraljuk fel és öntsük vissza az uborkákra az üvegekbe! Ekkor már lezárhatjuk kupakkal, fejjel lefelé fordítva dunsztoljuk száraz dunsztban. (Pl. a forró üvegeket régen ágyneműtartóba tették a kihűlésig, vagy lópokróccal takarták be.)

Kovászos uborka télire

Ha csak sóval készül a kovászos uborka és nem kenyérrel kovászolunk, akkor a fermentált uborkát eltehetjük télire is. Az utolsó pár sziszegtetést a fermentálásnál már ne végezzük el, hanem hagyjuk a gázokat az üvegben, így télire is eltárolható lesz a kovászos uborka. 2%-os brine-nel dolgozzunk. (1 kg-nyi zöldséghez 20 g sót számoljunk, lehetőleg jódozatlan, tiszta sót.)

Tzatziki télire? Miért is ne!

Uborkából még rengeteg jó dolgot lehet készíteni, és ha sok uborka termett, akkor érdemes lehet reszelve is eltenni, hogy majd tzatzikit készítsünk vele. Ehhez én sós levet készítek, amibe majd mehet a reszelt uborka. Itt is először kénes vízben megmosom a zöldséget, hogy a héjról is lekerüljön minden, mert a tzatzikihez is héjastól reszelem le nagyobb lyukú reszelőn az uborkát. Majd besózom és hagyom, hogy levet engedjen. 1 kg zöldséghez itt is a 20 g só arányt használom, és már megy is az üvegekbe és felforralva a kiengedett sós lét ráöntöm, hogy a kupakot behúzza a reszelt uborkán majd a nyomás. Így télen csak felbontom, megy rá a natúr joghurt vagy tejföl, és kész is. Sót ilyenkor már a kész tzatzikihez nem is teszek, elég sós lesz!

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Isteni ízű fahéjas almarózsák – kezdőknek is!

2024. február 17. 08:10

Vannak receptek, amelyek egyedi küllemükkel elkápráztatják az embereket – kiváltképp a kert- és növény barátokat. A fahéjas almarózsa érdekessége az, hogy nem csak, hogy lélegzetelállítóan szép és isteni az íze, semmiféle konyhai tapasztalatot nem igényel, ergo: kezdők és gyerekek is elkészíthetik.

Amit a marcipánról tudni érdemes - recepttel!

2022. április 27. 09:38

A blansírozott édesmandulából és cukorból főzött massza, és a keserűmandula íze adja azt a klasszikus marcipán ízt, amit sok-sok éve szeretünk, nassolunk, vagy épp ellenkezőleg, rá sem bírunk nézni!

Hagymával pótolni a húst: háborús húspástétom

2024. január 6. 09:10

Gondolta volna, hogy a régi világban a hagymát afféle húspótló ételként is használták? Mert bizony, ahogy gombából is lehet kolbászt készíteni, úgy vöröshagymából is lehet „húspástétomot” főzni.

Ha péntek, akkor halas recept: Harcsapörkölt

2019. március 29. 09:47

A MA-HAL a Nagyböjtben minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halas receptet, ami kizárólag hazai halat használ alapanyagként.