Növénytermesztés
Növénytermesztés

Ötmilliárd forint a dohánytermesztés támogatására

Ötmilliárd forint a dohánytermesztés támogatására

Agrofórum Online

A tájékoztatás szerint a támogatást az MVH több jogcímen és részletben fizeti ki, amelyből 3,5 milliárd forint még 2015-ben megkapnak a termelők.

A kormány a dohánytermelés 2015. évi támogatásához 5 milliárd forintot biztosít, a szükséges forrást a Földművelésügyi Minisztérium (FM) saját forrásaiból, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hozzájárulásával a tavalyi költségvetési maradványok felhasználásával teremti elő – közölte a tárca az MTI-vel pénteken.

Kiemelik: a támogatással majdnem 20 ezer munkavállaló foglalkoztatása válik lehetővé a dohánytermeléshez kapcsolódó munkafolyamatokban, különösen az országos átlagnál kedvezőtlenebb munkaerőpiaci helyzetben lévő Szabolcs- Szatmár-Bereg és Bács-Kiskun megyében.

A tájékoztatás szerint a támogatást a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési hivatal több jogcímen és részletben fizeti ki, amelyből 3,5 milliárd forint még 2015-ben, 1,5 milliárd forint pedig 2016-ban érkezik meg a termelők számlájára. A kifizetett támogatás mértéke hektáronként átlagosan 900 ezer forint lehet.

A közleményben felhívták a dohánytermelők figyelmét, hogy a dohánytermelés támogatásának rendszerében továbbra is szükség lesz a korábban kiosztott jogosultságok aktiválására a nemzeti támogatás igénybevételéhez. A szerkezetátalakítási és a bázisjogosultságok átírására nyitva álló időszakokat az új támogatási összegeket tartalmazó, később megjelenő miniszteri rendelet alapján szintén módosítják annak érdekében, hogy mindazon termelők, akik már nem kívánnak a programban részt venni, jogaikat átruházhassák az aktív termelőkre – olvasható a közleményben.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Rejtélyes növényegészségügyi probléma támadja a csicseriborsót

2024. május 5. 10:10

A furcsa tünetek a levélcsúcs klorózistól és hervadástól egészen a növény teljes elhalásáig terjednek a csicseriborsónál.

Elavult, ezért érdemes lenne a nitrát rendeletet felülvizsgálni

2024. május 2. 11:10

A jó mezőgazdasági adottságú nitrátérzékeny területeken számos esetben már az engedélyezett maximális értékeknél jóval nagyobb mennyiségű a növények nitrogénfelvétele.

Magas hozam, aszálytűrés: világszerte nő a megtermelt cirok mennyisége

2024. május 1. 12:10

Gyors ütemben nő a cirok mennyisége és termőterülete a világon. Ennek oka, hogy a cirok jól tűri a szárazságot és magas a hozama.

Csípősebb a mustár? A talajmikrobák hatása is lehet

2024. április 29. 16:10

Kutatók azt vizsgálták, hogy a talajmikroba-összetételnek van-e hatása a termény ízére. A vizsgálat nem egyszerű, de lehet összefüggés.

661 milliárd forint feletti támogatást utalt a Kincstár 2018-ban

2019. január 20. 07:33

Az év végéig 192 ezer gazdálkodó több mint 200 jogcímen 661 milliárd forintot meghaladó támogatást kapott.

Hentesüzleteket támogatnak

2023. február 20. 10:04

Akár 3,5 millió forintra is pályázhatnak a mikrovállalkozásként működő hentesüzletek az agrárminisztérium új felhívásának köszönhetően.

100 millió euró a magyar, bolgár, lengyel, román és szlovák termelők támogatására

2023. július 5. 14:40

Az Európai Bizottság a Bulgáriával, Magyarországgal, Lengyelországgal, Romániával és Szlovákiával április 28-án kötött megállapodást követően előterjesztette a tagállamok képviselőinek a 100 millió euró értékű támogatásra vonatkozó javaslatát.

Vidékfejlesztési Program: milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

2022. november 17. 11:37

Az Agrárminisztérium a napokban tájékoztatta a Vidékfejlesztési Program pályázataira támogatási kérelmet benyújtott, de támogatást még el nem nyert gazdálkodókat, vállalkozásokat arról, hogy a Vidékfejlesztési Program zárásához közeledve a pályázatok megvalósításánál milyen szempontokat érdemes figyelembe venniük.