24℃ 20℃
július 27. Olga, Liliána, Natália, Pantaleon
Életmód, gasztronómia

Hogyan aszaljunk hatékonyan?

Agrofórum Online

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, de jól aszalni is meg kell tanulni ahhoz, hogy finom és jó minőségű legyen a végeredmény.

Mivel a boltokban igen magas ára van az aszalványoknak, ha magunk megtermeljük az alapanyagot, vagy jó áron be tudjuk szerezni, akkor még ezeknél a magas energiaáraknál is érdemes lesz magunknak elkészíteni az aszalványokat. Aszalni sokféleképpen lehet, vannak  gyorsabb és lassabb verziók, a napon való aszalástól egészen az aszalógéppel történőig.

Az alapanyagok előkészítése aszaláshoz

Az aszalásnál is, mint bármelyik tartósító eljárásnál fontos, hogy mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk. Így elkerülhető az esetleges romlási folyamat az aszalási procedúra során. Ráadásul, mivel a meleg levegőt keringtetjük, egy-egy penészes folt miatt akár az egész aszalóban lévő alapanyag penészesedésnek is indulhat.

Gyümölcsök esetében az a jó, ha a gyümölcs éppen érett és nem túlérett, vagy még éretlen.

A zöldségeket és gyümölcsöket alaposan mossuk meg, de ne áztassuk, hogy a szövetei ne szívjanak fel plusz vizet. Szárítsuk meg és szükség esetén hámozzuk is meg. Egyes gyümölcsök héjastól is száríthatók, mint az alma és szilva, de például a barackot érdemes lehet meghámozni. Sok recept úgy is írja, hogy a barack aszalásánál blansírozzuk meg a gyümölcsöt, hogy elváljon a héjától és utána kis szikkasztás után menjen a szárítókeretekre aszalásra.

A nagyobb gyümölcsöket és lédúsakat érdemes vékony karikákra vágni, hogy könnyebben aszalódjanak. Minden esetben magozzuk ki a gyümölcsöket.

Az összevágott gyümölcsök legyenek egyforma vastagok, hogy egyszerre és egyenletesen aszalhatók legyenek.

Mindig egészséges gyümölcsöket, zöldségeket aszaljunk! (fotó: Pexels)

Mitől barnul be a gyümölcs és hogyan tegyünk ellene?

Egyesek a gyümölcsöket cukorba előfőzik vagy megforgatják porcukorba, mások megmerítik aszkorbinsavas vízbe, hogy ne kezdjenek el megbarnulni. Alapvetően mindkettő jó megoldás lehet.

A gyümölcsöknél a barnulási folyamatért az orto-kinon nevű vegyületek a felelősek. Ez magában színtelen, de amikor reakcióba lép aminosavakkal és oxigénnel, melanint termel – ettől színeződik el a gyümölcshús.

Hogyan válasszunk aszalógépet?

A kereskedelemben sokféle aszalógép típussal találkozunk. Sokszor látunk kör alakúakat, szögleteseket, állítható hőfokút és stabil fix hőfokon működőeket is.

Gyakorlott aszalványkészítőként azt tudom mondani, hogy minden gyümölcs és zöldség esetében eltérő hőfokon lesz ideális az aszalási folyamat. Egy chilipaprikánál sok kapszaicint vesztünk, ha túl magas hőfokon aszalunk. Ugyanígy a gyümölcsöknél is megbarnulhat, kiszáradhat, és esetenként akár meg is éghet a gyümölcs, ha túl magas a hőfok.

Ebből következik, hogy érdemes olyan aszalót választani, melyen van hőfokszabályzó.

A másik érdekesség a kérdésben, hogy a légkeverésnél egy aszalóberendezésben egyenletesen el kell oszlatni a keringő levegőt. Ne lehessenek benne olyan csücskök, ahol megáll a levegő, vagy nem elég a hőfok. Így én a saját tapasztalataim alapján nem ajánlom a szögletes aszalókat sem.

Kiemelt kép: Pexels

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

463 millió forintból épül hűtőház Nyírparasznyán

2019. március 23. 03:47

A település tulajdonában lévő területen felépítendő hűtőházban zöldségek és gyümölcsök kézi előkészítését és feldolgozását, gyorsfagyasztását, valamint hosszabb távú fagyasztva tárolását végzik majd el.

Nem mi szabjuk meg, milyen utat választunk, hanem a környezetünk...

2021. január 5. 10:39

"Azt, hogy milyen FruitVeB-et szeretnénk, leginkább az határozza meg, hogy milyen ágazatot képzelünk el. Víziónk egy olyan zöldség-gyümölcs ágazat, melyben magas színvonalon működő, európai léptékben versenyképes, termelési színvonalukban homogén termelő és feldolgozó üzemek állítják elő az ország önellátásához szükséges árumennyiséget és elégítik ki az exportpiac igényeit." Interjú Dr. Apáti Ferenccel, a FruitVeB új elnökével.

Biotermesztés: Nincs más út!

2018. október 29. 10:03

Az általunk fogyasztott élelmiszerek úgynevezett E-anyagokkal, tartósítószerekkel vannak tele, azaz egészségtelenül táplálkozunk, amelyet megtetézünk az agyon cukrozott üdítőitalok fogyasztásával is. A biotermesztés, illetve a bioélelmiszerek fogyasztása egyenlő az egészséges táplálkozással.

De mi az a jégalma? 

2023. december 22. 07:10

Már-már átlátszó küllemének köszönhetően valóban úgy néz ki, mint a jég, de a húsa puha, édes, lédús és roppant egészséges. Vajon mi teszi ezt a ritka indiai gyümölcsöt szuperélelmiszerré?