Életmód, gasztronómia

31 millió euróért árvereztek el bort Franciaországban

Agrofórum Online

Rekordösszegért, összesen 31 millió euróért kelt el több tétel burgundi bor egy jótékonysági árverésen Franciaországban.

Kép: sothebys.com

A Sotheby’s aukciósház bejelentette Párizsban, hogy megdőlt a jótékonysági borárverés világrekordja. Harminc országból érkeztek borbarátok a nemzetközi hírű Hospices of Beaune alapítványi pincészet által szervezett, 162. jótékonysági rendezvényre.

Az egyik legfinomabb bor, amely gazdát cserélt a legnagyobb értéken, a „La Pièce des Présidents”, egy 228 literes Corton Renardes Grand Cru hordó volt, amelyet 810 000 euróért árvereztek el. Összesen 802 tétel került a kalapács alá. A Beaune Hospices Franciaország leghíresebb műemlékei közé tartozik, hívta fel a figyelmet a német proplanta agrárhíroldal.

A rekordösszegért elkelt hordó különlegessége, hogy azt François Frères kádármester készítette a Citeaux-i erdőből származó burgundi tölgyből, a legfinomabb szálú fából. A Corton Renardes Hospices de Beaune gazdaságának legjobb szőlőit szemrevételezéssel választották ki a tálcáikról, lecsonkolták, majd ebben a hordóban érlelődött.

Érdekesség még, hogy csak egy hordó Hospices de Beaune 2021 Corton Renardes létezik, ez került kalapács alá.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Miért csökken a vegánok száma? Most minden kiderül!

2025. augusztus 3. 11:10

Sok fogyasztó elbizonytalanodott a vegán étrend hatékonyságában: egészségi, gazdasági és ízélménybeli okokból térnek vissza húsos ételekhez.

Bioforradalom küszöbén: szárnyal a kereslet, bírják-e a hazai gazdák?

2025. július 21. 08:10

Rekord ütemben nő a bioélelmiszer-forgalom, csökken a biofelár, de a gazdáknak az átállás még mindig komoly kihívás.

Mi legyen a barackkal? Tippek a kajszi otthoni feldolgozásához

2025. július 12. 16:10

A friss barack gyorsan romlik, de szerencsére sokoldalú gyümölcs: mutatjuk, hogyan és mire dolgozhatjuk fel a nyár egyik legnépszerűbb termését.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Szalmaborhoz töppesszünk szőlőt!

2020. november 5. 11:44

Milyen összefüggés van a klímaváltozás, a szőlőtermesztés, valamint a töppesztés eljárásával készült szalmaborok között? Vajon mit takar a ciprusi manna kifejezés? Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campusának munkatársa észak-olaszországi gyakorlati útja során egy speciális borkészítési módszerrel ismerkedett meg, amely bár Európa számos borvidékén évszázados tradícióval rendelkezik, hazai viszonylatban csak néhány pincészet alkalmazza.

Furmint Február, ahol száz kiállító boraival ismerkedhet meg

2018. január 24. 10:08

A Furmint Február rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet erre a kiemelkedő minőségű, Kárpát-medencei szőlőfajtára.

Hamarosan kiderül milyen lesz a 2019-es évjáratú bor

2019. szeptember 1. 13:33

Az elmúlt évek nemzetközi sikerei, a több tucatnyi díj, elismerés bizonyítja, hogy a hat magyar borrégióban minőségi munka folyik.

2,2 milliárd forint értékű támogatási kérelmet nyújtottak be a borászok

2020. szeptember 4. 08:16

Sikeres a tízmilliárdos szőlő-bor ágazati válságkezelő program, amit jól mutat, hogy egyensúlyközeli állapot alakult ki a kínálati és keresleti oldalon.