Talajművelés

Őszi szántások fontossága

Agrofórum Online

Nagyon nagy élmény volt gyermekemmel látni Nógrád megyében, ahogy a szép időben az út mellet lévő mezőgazdasági területeken végezték az őszi talajművelési munkálatokat. Megcsodáltuk, ahogy a hatalmas traktor az ekét húzza maga után, illetve hogy munkája során milyen szép, sötétbarna színűvé válik a talaj. A kisgyermek rácsodálkozott a hatalmas gépekre, és a kedvünkért a traktoros meg is állt a közelünkben, hogy jobban szemügyre vehessük ezeket a szántás során használt gépeket. Ha nagyon bátrak lettünk volna, lehet, hogy még egy kis traktorozásra is lehetőségünk nyílt volna. Ez volt számunkra az élménydús őszi szántás! De miben rejlik a szántás valódi fontossága?

A szántás a földnek ekével való megművelése, mely az összes talajművelési munkák közül a legfontosabb, ugyanis a talaj szövetében a leglényegesebb változásokat hozza létre, és olyan porhanyósságot idéz elő, amit más eszközökkel nem lehet elérni.

A talaj természetes morzsalékossága a talaj mélyebb rétegében a legjobb. Viszont az állandóan és gyakran bolygatott felső rétegben van legjobban leromolva és elporosodva a talaj. Talajműveléskor törekednünk kell arra, hogy megóvjuk a mélyebb rétegekben a talaj morzsalékosságát. Ezért a vetésváltás (vetésforgó) kezdő évében kell tervezni azokat a szántóföldi növényeket (cukor- és takarmányrépa, burgonya, kukorica, hüvelyesek stb.), amelyeknek nagyobb hézagtérfogata és vízigényük miatt a periodikus mélyművelést közvetlenül is terméstöbbletükkel hálálják meg. Ez azt jelenti, hogy őszi mélyszántásra csak periodikusan, 4 évenként van szükség, lehetőleg mély talajlazítással egybekötve. Erre a feladatra lazítóelemmel kombinált eke alkalmas. A lazítóelemnek legalább 15 cm-rel mélyebbre kell hatolnia a szántás mélységénél. A lazítás célja áttörni a kialakult eketalpréteget. Ez különösen fontos ott, ahol a humuszréteg vastagsága nem haladja meg a 18-22 cm-t. A periódusosan végezhető szántás értéke a mélyebb talajrétegek állapotának egyidejű javításával növelhető.

Mind az őszi szántás, mind a periodikus mélyszántás mélységét a talaj felső humuszrétegének vastagsága korlátozhatja, ami különböző helyeken eltérő (20-30 cm). A periodikus mélyművelések többévi kihatásukkal fenntartják a talajok vízbefogadó képességét. Ez azért fontos, mert a növények vízfelvétele általában a talajok felső 200 cm-es rétegére támaszkodik. Még a közepesen gyenge gyökérzetűnek tartott búza elsődleges gyökérzete is képes a talaj felső 200 cm-es rétegét esetenként kiszárítani.

A periodikus mélyművelés feladata tehát, a legvízigényesebb növényeknél helyreállítani a talaj mélyvíz befogadó képességét, és ezzel egyidejűleg gondoskodni a talaj felső rétegében a tápanyagok és növénymaradványok egyenletes bekeveréséről. Az istállótrágyázást is erre az időszakra kell terveznünk. A négyéves perióduson belül továbbra is minden tavaszi növény alá őszi szántást végzünk. Legjobb, ha az őszi szántást úgy időzítjük, hogy a talaj felső szántó rétege nedves legyen és az altalaj száraz. Ilyenkor a szántott réteg omlós lesz és jó minőségű. Az őszi szántással cseréljük a talajréteget, átforgatjuk a tarlómaradványokat, a trágyát, a gyomokat, árvakeléseket, növeljük a talaj vízmegtartó képességét, megóvjuk a talaj felső rétegét a kiszáradástól stb. Emellett időt nyerünk: tavasszal már nem kell ezt a műveletet végezni.

Forrás:

https://www.pap-agro.eu/az-oszi-szantas-fontossaga/

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

No-till és cirok a talajregeneráció jegyében

2024. június 7. 14:40

A talaj regenerációját középpontba helyező mezőgazdasági gyakorlatok szerves elemei a talajforgatás elhagyása, a talaj takarása, takarónövények alkalmazása. Május elejére már számos kultúrát elvetettek a gazdálkodók, de a cirok direktvetését még volt lehetőségünk elkapni Uraiújfalu határában...

Amiről a talajszelvények mesélnek

2024. március 26. 08:10

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, valamint az AKIT Nyíregyházi Kutatóintézete is csatlakozott a Magyar Talajtani Társaság ,,A talaj élete – amit egy szelvény el tud mondani magáról" elnevezésű országos figyelemfelkeltő akciójához.

Hol a felelősség a termőtalaj-védelemben?

2024. február 26. 11:40

A Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége ,,Termőtalaj - lehetőségek és kihívások a növénytermesztésben” címen szervezett kerekasztal-beszélgetést az idei AgromashExpo és Agrárgépshow-n, mely során a talajvédelem kérdésköre ismét reflektorfénybe kerülhetett hála a meghívott szövetségi tagoknak, szakembereknek.

12% feletti lejtőkön történő gazdálkodás technológiai megoldásai

2024. február 9. 11:10

Magyarország 32%-a 200 méternél magasabban fekvő dombság. A dombvidékeken elhelyezkedő szántóföldek az eróziónak kitettek. Hazánk művelt területének mintegy 40%-án fennáll az erózió pusztításának veszélye, mely jelentősen rontja a termőföldek minőségét és ezáltal a gazdálkodás sikerességét.

Az év talaja: mészlepedékes csernozjom

2022. december 26. 14:07

A csernozjom talajok hazánk 22,4%-át teszik ki. A mészlepedékes csernozjom nemcsak Magyarország, hanem az egész Duna-völgy jellegzetes talajképződménye.

A talajművelési gyakorlat módosíthatja a szőlőtőkék alatti mikroszkopikus élővilágot

2020. december 11. 09:34

Triviálisnak tűnő, ám kevéssé kutatott és ismert megállapítás, hogy a szőlőtermesztők által megválasztott talajművelési gyakorlatok befolyásolhatják a szőlő gyökérzeténél élő, mikroszkopikus élőlényközösségek összetételét és ezáltal a talajegészség állapotát. Ezt a kérdést járta körül Kovács Barnabás, a Szent István Egyetem Georgikon Campus fiatal kutatója, aki kollégáival a Szent György-hegy három szomszédos szőlőültetvényén végzett talajbiológiai vizsgálatokat.

Önállóan dolgozó traktor és autonóm talajművelés – az agrártechnológia következő mérföldköve

2023. június 12. 10:10

Képzelje csak el! Egy traktor, amely nemcsak, hogy gondolkodik, hanem lát is. Egy traktor, amely mindig készen áll a munkára, függetlenül attól, hogy milyen korán vagy milyen késő van.

Az ultra-sekély talajművelésben rejlő agronómiai lehetőségek

2020. augusztus 12. 08:57

Joggal merül fel a kérdés, ha most újdonságként itt van a fenti címben említett az ultra-sekély művelés, akkor vajon létezik-e sekélyművelés is? Nos, a válasz talán azért egyszerű, mert az okszerű sekélyművelés kidolgozása is a Väderstad nevéhez kötődik, egészen pontosan egy 20 évvel ezelőtt bemutatott munkagéphez, a Väderstad Carrier-hez, akkori nevén Rexius Carrier-hez.