Növénytermesztés

Az IAEA és a FAO vetőmagokat küld az űrbe

Agrofórum Online

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (IAEA) és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) vetőmagokat küldött az űrbe, hogy fokozzák a Földön az éghajlatváltozás pusztításaihoz alkalmazkodni képes új növénykultúrák kifejlesztésére irányuló közös erőfeszítéseiket.

Az IAEA és a FAO mezőgazdasági és biotechnológiai laboratóriumaiból származó vetőmagok éppen akkor utaznak a Nemzetközi Űrállomásra, amikor az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó COP 27 konferenciájának vezetői Sharm El Sheikhben találkoznak, hogy megvitassák a legfontosabb környezetvédelmi problémákat, köztük az éghajlati válságnak a világ mezőgazdasági és élelmiszer-termelési rendszereire gyakorolt súlyos hatásait.

– A nukleáris technológia ismét bebizonyítja nekünk, hogy milyen kivételes képességekkel rendelkezik az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – mondta Rafael Mariano Grossi, az IAEA főigazgatója. – Remélem, hogy ez a kísérlet áttörést hoz: olyan eredményeket, amelyeket szabadon megoszthatunk a tudósokkal, és olyan új növényeket, amelyek elősegítik a termesztők éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodását és az élelmiszerellátás fellendítését.

QU Dongyu, a FAO főigazgatója a következőket mondta: – A világ több millió pontján sürgősen szükség van olyan ellenálló, jó minőségű vetőmagokra, amelyek alkalmazkodnak az egyre nehezebb termesztési körülményekhez. Egy olyan innovatív tudomány, mint a továbbfejlesztett növényfajták űrbéli nemesítése, segíthet egy jobb termelést, jobb táplálkozást, jobb környezetet és jobb életet biztosító fényesebb jövő felé vezető utat kikövezni.

A lúdfű (egy olyan növény, amelyet egyedi tulajdonságai miatt gyakran használnak genetikai kísérletekben) és a cirok (egy tápanyagokban gazdag gabona, amelyet emberi táplálkozásra, állati takarmányozásra és etanol előállítására használnak) magjait a Nemzetközi Űrállomáson belül és kívül mintegy három hónapon keresztül teszik ki az űrben uralkodó körülményeknek, elsősorban a mikrogravitációnak, a kozmikus sugárzás és a rendkívül alacsony hőmérséklet összetett keverékének.

Visszatérésük után a FAO/IAEA Élelmiszer- és Mezőgazdasági Nukleáris Technikai Közös Központjának tudósai fogják őket kinemesíteni és hasznos tulajdonságok szempontjából megvizsgálni, hogy jobban megértsék a magok világűrben előidézett mutációit – ez az úgynevezett űrmutagenezis – és olyan új fajtákat találjanak, amelyek képesek alkalmazkodni az éghajlatváltozással összefüggő megváltozott szárazföldi körülményekhez.

Az éghajlatváltozásról és a mezőgazdaságról szóló speciális IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) -jelentés szerint a világ élelmiszerellátásának stabilitása a jövőben jelentősen csökkenni fog, ami súlyosan érinti majd a legkiszolgáltatottabb embereket. Az űrből származó új növényfajták azonban segíthetnek majd a gazdáknak és a döntéshozóknak, akiknek jelentős változtatásokat és beruházásokat kell végrehajtaniuk a megváltozott éghajlathoz való alkalmazkodás érdekében, hogy a termesztés és az élelmiszerek minősége fenntartható legyen.

A folyamatban lévő kísérlet a közös FAO/IAEA Központ közel 60 éves tapasztalatán alapul, amely arra irányul, hogy a növényekben mutációkat idézzenek elő, és ezáltal sugárzás segítségével felgyorsítsák a nemesítésüket, hogy új növényfajtákat fejlesszenek ki. Eddig több mint 210 növényfaj több mint 3400 mutáns fajtáját – köztük számos haszonnövényt, dísznövényt és fát – bocsátották hivatalosan kereskedelmi forgalomba 70 országban, amelyeket mesterséges génmódosítással és mutációs nemesítéssel hoztak létre.

Ez a kísérlet lesz az első alkalom, hogy az IAEA és a FAO genomikai és biológiai elemzéseket végez az űrmutagenezisnek kitett vetőmagokon. A Nemzetközi Űrállomáson a vetőmagok olyan egyedi körülményeknek lesznek kitéve, amelyek a földi laboratóriumokban nem reprodukálhatók. A kísérlet egyik célja az is, hogy összehasonlítsák ezeket a magokat a laboratóriumi körülmények között sugárzásnak kitett magokkal, hogy tanulmányozzák a DNS-t és a növekedésre gyakorolt hatásokat.

Ez a projekt az IAEA és a FAO éghajlatváltozással kapcsolatos projektportfóliójának részét képezi, amelynek az a fő célkitűzése, hogy a nukleáris tudomány és a technológia segítségével segítsen az országoknak alkalmazkodni az új éghajlati viszonyokhoz, beleértve az élelmiszer- és vízhiányt, valamint a biológiai sokféleség csökkenését. A COP27 konferencián az IAEA és a FAO november 15-én közös rendezvényt tart, hogy rávilágítson arra, hogyan járulhat hozzá a közös energia-, élelmiszer- és vízkészlet-tervezés és -gazdálkodás az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó fejlődéshez.

A múlt héten a két szervezet megállapodott abban is, hogy a nukleáris tudomány és a technológia alkalmazásával szorosabbra fűzik az együttműködésüket az élelmiszeripar és a mezőgazdaság területén. Grossi és Qu főigazgató október 31-én együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelyben az innovatív kutatás és fejlesztés fokozását tűzték ki célul annak érdekében, hogy segítsék az országokat az ENSZ fenntartható fejlődési céljainak elérésében. Az új tervek szerint a munka olyan kulcsfontosságú területekre is ki fog terjedni, mint az óceán, a környezetvédelem, a vízkészletek és a táplálkozás.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Pelyvás gabonák magyarországi termesztési helyzete – új kihívások a bioágazatban

2024. október 20. 10:10

Ezek a gabonafajok mára kiszorultak a köztermesztésből és vetésterületük világszerte jóval alacsonyabb, mint a kenyérbúzáé.

A „fekete arany”, avagy jövedelmező repcetermesztés titaN segítségével

2024. október 18. 11:10

A repce továbbra is előkelő helyet foglal el a magyarországi olajosnövény-kultúrákban, mely köszönhető számos felhasználási területének.

Terménypiaci körkép a nyári betakarítás után

2024. október 16. 09:40

Úgy tűnt, hogy mind mennyiségben, mind minőségben kiegyensúlyozott értékesítési szezonra számíthatunk, amely részben be is igazolódott.

A kukorica lesz a hazai vesztese a klímaváltozásnak, a napraforgó pedig az egyik nyertese

2024. október 6. 14:10

A kukorica helyét részben a napraforgó veheti át, illetve teret nyerhetnek olyan tavaszi vetésű növények is, mint például a cirok és a szója.

Bővítse takarmánybázisát őszi vetésű gabonafélékkel!

2022. augusztus 26. 13:29

A tömegtakarmányt fogyasztó állatállományok esetében különösen nagy jelentősége van a termésbiztonságnak, ezért célszerűnek látszik több növényfajra alapozni az ellátásukat.

Takarmányborsó. Kiváló lehetőség méltatlan helyzetben

2024. február 13. 11:10

Az őszi és a tavaszi fajták is nagy terméssel, magas fehérjetartalommal, kiváló utóvetemény-hatással és jövedelemtermelő képességgel hálálják meg, ha bekerülnek a vetésforgóba.

Böjtmás hava

2018. március 13. 21:52

Végre valahára ébredezik a természet. Reménykedünk, hogy itt a tavasz, és lessük, hogy véglegesen megmérkőzött-e már győztesen a téllel.

Hamarosan: Új repceszakkönyv

2018. augusztus 8. 08:28

Elsősorban a termelőknek szeretnénk segítséget nyújtani Volker H. Paul Repce című szakkönyvének magyar kiadásával.