Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Újabb negatív jelek az ukrán gabonaexport kapcsán

Újabb negatív jelek az ukrán gabonaexport kapcsán

Agrofórum Online

Ukrajna valószínűleg csökkenti téli gabonaexportját a 2023/24-es gazdálkodási szezonban az orosz invázió okozta vártnál kisebb vetésterület miatt – közölte egy magas rangú ukrán mezőgazdasági tisztviselő.

Ukrajna a világ vezető gabonatermesztői és -exportőrei közé tartozik, de kibocsátása és exportja visszaesett a sok régióban zajló harci cselekmények miatt. „Sajnos a háború negatívan befolyásolta a területek őszi vetésének lehetőségét. Kedvezőtlen időjárási viszonyok is voltak, és kevesebbet vetettek” – mondta Tarasz Viszockij, a mezőgazdasági miniszter első helyettese az ukrán nemzeti televíziónak.

A minisztériumi adatok szerint november 29-ig 4,5 millió hektáron vetettek el őszi gabonát a gazdálkodók, ami a várható terület 94%-a.

A vetésterületen 3,8 millió hektár őszi búza volt, szemben a tavalyi 6,2 millióval, amelyből csak 4,6 millió hektárt takarítottak be, mivel nagy területet foglaltak el az Ukrajnát februárban megszálló orosz csapatok.

„A vetésterületek csökkenése csökkenti az exportot, de még ekkora terület mellett is arra számítunk, hogy a belföldi fogyasztásnál kétszer több lesz a termesztés. Ez negatív hatással lesz az exportra, de nem a belföldi fogyasztásra”

– Viszockij mondott.

Nem árulta el, mekkora az ország belföldi búzafogyasztása. Az APK-Inform elemzője szerint Ukrajna akár 8 millió tonna búzát is fogyaszthat a 2022/23-as július-júniusi szezonban. Az APK-Inform azt is közölte, hogy a búza exportja a logisztikai helyzettől függően 8,1 és 13,8 millió tonna között változhat.

Ukrajna 2022/23-ban eddig 6,9 millió tonna búzát exportált, szemben az egy szezonnal korábbi 14,6 millió tonnával, mivel fekete-tengeri kikötői az év első felében zárva maradtak – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Az orosz invázió okozta csaknem hat hónapos blokád után július végén három ukrán fekete-tengeri kikötőt oldottak fel a Moszkva és Kijev között az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Zuhan a konstancai kikötőn keresztüli ukrán gabonaexport

2024. május 19. 16:10

Ukrajna 2024. első negyedévi gabonaexportja harmadával kevesebb, mint egy éve. Az oroszországi búzát súlyosan károsította a májusi fagy.

Megugrott az élelmiszerek kiskereskedelme

2024. május 17. 10:10

Az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelemben 5,7%-os volt a forgalomnövekedés.

Felülmúlta az előrejelzéseket a Bayer első negyedéves nyeresége

2024. május 17. 09:10

Nagyobb lett a vártnál a Bayer AG nyeresége, viszont a mezőgazdasági ágazat árbevétele, az értékesítés és a glifozát ára is csökkent.

Esnek az élelmiszeripari termelői árak

2024. május 16. 08:10

A tavalyi csúcshoz képest folytatódik az élelmiszerek termelői és értékesítési árának csökkenése.

Moszkva: a szankciók akadályozzák a gabonamegállapodás meghosszabbítását

2023. február 14. 07:36

Oroszország jelezte, hogy nem elégedett a megállapodás egyes aspektusaival, és a szankciók feloldását kéri a mezőgazdaságát érintő export szabályozásával kapcsolatban.

5,2 tonna volt az ukrán gabonaexport februárban

2023. március 2. 08:04

Az ukrán gabonaexport 5,2 millió tonnát ért el februárban, meghaladva a tavalyi 5,05 millió tonnás szintet - derült ki a kijevi mezőgazdasági minisztérium adataiból.

Tíz millió tonnához közelít az ukrán gabonaexport

2021. szeptember 10. 06:26

A világ legnagyobb kukoricatermesztői közé tartozó Ukrajna megkezdte a 2021-es betakarítást az első 25 800 tonnás tétellel.

Ukrajna a dunai kikötőkön keresztüli kizárólagos exportra készül

2023. június 29. 07:36

Ukrán tisztviselők szerint a román területen keresztül a fekete-tengeri Konstanca kikötőjébe történő tranzit is kritikus fontosságú lesz.