Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Zuhan a konstancai kikötőn keresztüli ukrán gabonaexport

Zuhan a konstancai kikötőn keresztüli ukrán gabonaexport

Agrofórum Online

Ukrajna 3,05 millió tonna gabonát szállított exportra a román fekete-tengeri Konstancán keresztül 2024 első négy hónapjában, ami harmadával kevesebb, mint az előző év azonos időszakában – közölte a kikötői hatóság a Reuters hírügynökséggel.

A konstancai kikötő adatai, amelyek nem tartalmazzák a kisebb román dunai kikötőkön keresztül szállított mennyiségeket, valamint a dél-európai államokba irányuló vasúti és közúti exportot, azt mutatták, hogy áprilisban 890 ezer tonna ukrán gabona hagyta el a kikötőt.

A Konstancán keresztüli gabonaexport összességében 14,8%-kal 10,7 millió tonnára nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Az orosz exportbúza folyamatosan drágul

Közben az orosz búza exportára emelkedett a múlt héten, mivel a jelenlegi termést károsították a májusi fagyok.

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz búza ára júniusban tonnánként 221 dollár volt, ami magasabb az előző heti tonnánkénti 216 dollárnál. A Sovecon mezőgazdasági tanácsadó cégnél a búza tonnánként 223-227 dollár volt a korábbi 215-219 dollár után.

Oroszország három kulcsfontosságú gabonatermő területében nyilvánítottak ki vészhelyzetet a múlt héten. A májusi fagyok súlyos károkat okoztak a termésben, és csökkentették az idei termést.

Az orosz kormány szerint elegendő lesz

Oroszország 2024-es betakarítása a fagyok ellenére elegendő lesz az élelmiszer-ellátás biztosításához, mondta Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter.

Az orosz mezőgazdasági minisztérium nem változtatott a gabonatermés-előrejelzésén, amely szerint az 2024-ben 132 millió tonna lesz. A Sovecon 3,4 millió tonnával 89,6 millióra csökkentette a búzatermési előrejelzését, míg az IKAR tanácsadócég 5 millió tonnával 86 millióra csökkentette búza-előrejelzését.

Nagyobb export

Oroszország a világ legnagyobb búzaexportőre, gabonaexportja 0,77-ről 0,91 millió tonnára emelkedett a múlt héten az egy héttel korábbihoz képest – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva. A Sovecon májusi búzaexportjának első becslése szerint 3,9-4,3 millió tonna lehet a kivitt mennyiség, szemben az egy évvel korábbi, rekordmértékű 4,1 millió tonnával.

Fotó: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az orosz búza exportára tovább csökkent

2024. július 13. 10:10

A 12,5%-os fehérjetartalmú orosz újtermesztésű búza ára a fedélzeten átadva, augusztusi szállítással 216 dollár volt tonnánként.

Szinte kirabolják a termelőket és fogyasztókat a belga burgonyapiacon

2024. július 11. 10:10

Egy friss Greenpeace-felmérés szerint a belga burgonyapiac 90 százalékát 7 nagyobb társaság tartja ellenőrzés alatt.

Inkább eladják a befektetők az agrárcégek papírjait

2024. július 8. 11:40

A június eladói fölényt mutatott a 25 vizsgált, agráriumhoz kötődő cég tőzsdei árfolyammozgása alapján.

Az idénymunkásokat elsősorban a fizetés érdekli, a munkaminőségre általában keveset adnak

2024. július 4. 08:40

Nemcsak a szakképzett munkaerő hiánya jelent egyre nagyobb problémát a mezőgazdaságban (is), de az idénymunkásoké úgyszintén.

Lélektani szintig drágult a szójabab

2020. november 24. 06:23

Jól indult a hét a chicagói árutőzsdén, a búza 1,1 százalékkal, a kukorica 0,9 százalékkal a szójabab pedig szintén 0,9 százalékkal drágult.

Drágultak a fő agrártermékek az árutőzsdén

2020. február 8. 10:30

A koronavírussal kapcsolatos aggodalmak enyhültek némileg, de még nem teljesen világos a kép az agrárpiaci következményekkel kapcsolatban.

Az Ida hurrikán zavart okozhat az exportpiacokon

2021. szeptember 1. 07:02

Európában mind a négy kiemelten fontos termék, így a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza árszintje is mérséklődött.

A repce 6,5 százalékkal drágult egy hét alatt Párizsban

2021. március 1. 08:42

Az elmúlt hét kereskedése jellemzően pluszokat hozott az agrárpiacokon. Párizsban a repce csaknem hét százalékos drágulása emelkedik ki.