Életmód

Díjazták az idei év legjobb magyar mézeit

MTI

A XIII. Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztiválon szombaton hirdették ki a fajtamézek versenyének eredményét és az idei év legjobb magyar mézét.

2022-ben az Év kiváló magyar méze a csővári Dian Richárd akácméze lett.

A zsűri értékelése szerint a legjobb akácmézet Hegedűs Gábor készítette Hódmezővásárhelyen, a legjobb repcemézet a dunaújvárosi Gál Balázs Sándor, a legjobb vegyesmézet pedig Dian Gergő Csőváron.

Fajtaméz kategóriában Hanzel Róbert hárs méze nyert Kaposmérőről, az egyéb fajtaméz kategóriában a pécsváradi Tojzán Zoltán facélia méze diadalmaskodott.

A napraforgóméz kategória első helyezettje Jó István lett, aki Nagytarcsán méhészkedik. A különleges méz kategória első helyezettje a gyulai Alb György mogyorós-csokoládés méze lett – tájékoztatta az MTI-t Árgyelán János versenyigazgató, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) Békés megyei szaktanácsadója.

A felhívásra rekordszámú, 448 mintát küldtek be idén, azokat ötfős szakmai zsűri bírálta. Az értékelési szempontok között szerepelt a tisztaság, a víztartalom, a jellemző szín, a méz fajta szerinti illat jellege, az íz tisztasága, a csomagolás, valamint a harmónia, az összbenyomás.

Csaknem hatvan minta került a második körbe, azokat az Eurofins Food Analytica Kft. először analitikai szempontból elemezte, majd a víztartalmat, a fruktóz-glükóz arányt nézték, valamint a méz pollenösszetételét is megállapították. Így alakult ki a végső sorrend.

A győztesek jogosultak arra, hogy jövőre a mézüket egy matricával lássák el, amely igazolja a versenyen elért fokozatot a vásárlók felé.

Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke – aki maga is a bíráló bizottság tagja volt – elmondta, a gyulai mézverseny az egyetlen országos szintű megmérettetés, amely jelentős a méhészek szempontjából.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az ágyi poloskák szinte kiirthatatlanok – előzzük meg a megjelenésüket!

2024. október 17. 06:40

A petéik alig 1 milliméteresek, a kifejlett egyedek pedig 5 milliméter hosszúak és kiválóan rejtőzködnek.

Egyszerű trükkel megállapítható, száraz-e a tűzifa

2024. október 14. 13:10

Honnan tudható, hogy a kamrában álló tűzifa kiszáradt-e már, és tüzelésre alkalmas? Adunk egy jó tippet: csak egy kis mosogatószerre lesz szükség.

Egy hónap alatt 720 tojást evett meg egy diák

2024. október 12. 14:10

Kiderült, hogy ha a koleszterinszint csökkentésére van szükség, akkor nem kevesebb, hanem egyenesen sokkal több tojást kell fogyasztani.

Szelídgesztenye vagy vadgesztenye: melyik hatásos a molylepkék ellen?

2024. október 9. 11:40

A vadgesztenye termése különösen gömbölyded és kerek, míg a szelídgesztenye termése lapos és egyik oldalra kúpos.

Mérgezés és varroa atka pusztított tavaly a méhészetekben

2019. január 21. 09:33

Különösen nagy kitartás kell a méhészkedéshez, hiszen a kevesebb méz sem tudta feljebb tornázni az árakat. Nem végleges becslések szerint az átlagosan 25-30 ezer tonnás hazai méztermelés mintegy 5 ezer tonnával csökkenhetett 2018-ban a rovarok megfogyatkozása miatt.

Lesz elég méz a belföldi fogyasztásra

2020. október 6. 07:37

A magyar méztermelés általában nemcsak a teljes hazai fogyasztást fedezi, hanem jelentős, 17,5-23,5 ezer tonna körüli mennyiségben exportálnak is.

Nem kedvez a méhészeteknek a forróság

2019. június 28. 15:03

A növények virágzási időszaka körülbelül felére csökken, emiatt a méheknek kevesebb idejük van nektárt gyűjteni.

Összedől a mezőgazdaság méhészek nélkül!

2020. január 22. 12:33

A méhészek szeretnék felhívni az európai lakosság figyelmét az unióban termelt méz fogyasztására, mert ezzel életben tartják a méhészeket, ezáltal pedig biztosított lesz a növények méhes megporzása.