Állattenyésztés
Állattenyésztés

Hamisított a kristályos méz, vagy eredeti?

Hamisított a kristályos méz, vagy eredeti?

Agrofórum Online

A hosszan tárolt méznél gyakran előforduló probléma, hogy kristályosodni kezd. Ez csupán esztétikai gond, vagy más is áll mögötte?

Sokan vannak, akik – tévesen – úgy gondolják, hogy a kikristályosodott méz romlott, vagy (ami még rosszabb) hamisított. Ezért ódzkodnak a felhasználásától, ám teljesen alaptalanul, mivel itt legfeljebb csak esztétikai problémával állunk szemben.

A méz szőlőcukorból (glükóz), gyümölcscukorból (fruktóz), valamint vízből, és a méhek által hozzáadott enzimekből, emésztőnedvekből áll. A kristályosodás során a túltelített nektároldatból válik ki a rosszul oldódó szőlőcukor, vagyis egy természetes folyamatról van szó.

A krémes vagy kemény méz kémiai összetétele semmit sem változik, és ha valakit zavar, akkor viszonylag könnyen és gyorsan folyékony halmazállapotúvá vissza tudja varázsolni. Hogyan? Állítsa bele a mézes üveget 40 foknál nem melegebb vízbe, alkalmanként kevergesse, és a „csoda” megtörténik. A folytonos melegítés azonban árt a méznek, ezért jobb, ha inkább elfogadjuk szilárd állapotúként, mert úgy tökéletesebben megőrzi az ízét és az értékes összetevőit.

Egy méz annál hajlamosabb kristályosodásra, minél több benne a szőlőcukor. A gyümölcscukorhoz való aránya fajtától függ: Magyarországon a repceméz és a napraforgóméz tartalmazza a legtöbb szőlőcukrot, az akác a legkevesebbet. Utóbbi képes akár 5 évig is folyékony maradni.

A kristályosodáshoz kapcsolódó tévhitet néha maguk a méhészek is táplálják. Alkalmanként igazodnak ugyanis a fogyasztói „elvárásokhoz”, és a feldolgozás során 42 °C fölé melegítik a mézet, hogy megakadályozzák a kristályosodást, közben viszont elpusztítják a benne lévő vitaminokat, enzimeket, aminosavakat.

(Fotó: PollyDot/Pixabay)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Megbukott a monokultúrás gazdálkodás

2024. április 15. 14:40

Kutatók öt kontinens 2655 gazdaságát elemezve bizonyították, hogy az ipari, monokultúrás gazdálkodásról való elmozdulással az ember és környezete is csak nyerhet.

ANImashExpo: az állattenyésztő ágazat vadonatúj szakkiállítása

2024. április 10. 08:10

Bővül a HUNGEXPO kínálata: 2024. december 5-7. között rendezik meg az ANImashEXPO-t. A kiállítás célja, hogy fórumot és önálló bemutatkozási lehetőséget teremtsen az állattenyésztés és -egészségügy területén működő szakembereknek, vállalkozásoknak.

Az emberek többet fertőzik az állatokat betegségekkel, mint fordítva

2024. április 9. 15:10

Több vírust adunk át a házi- és vadon élő állatoknak, mint amennyit elkapunk tőlük – derül ki a UCL kutatóinak új, nagyszabású vírusgenom-elemzéséből.

A szarvasmarhák tbc-oltása a tüneteket és a továbbfertőzés esélyét is csökkenti

2024. április 9. 10:10

A kutatás szerint a vakcinázás nemcsak a tuberkulózis súlyosságát enyhíti a fertőzött szarvasmarhák esetében, hanem a terjedését is 89%-kal mérsékli a tejelőállományokban.

Uniós szinten szigorodhat a mézkeverékek származásának jelölése

2023. június 29. 08:03

A keverékalkotó mézek származási országait a kis kiszerelések kivételével minden esetben fel kellene sorolni.

Mézvásárt és méhésztalálkozót tartanak a hétvégén Jászberényben

2018. augusztus 2. 07:00

A Jászság központjába a korábbi tapasztalatok alapján 6-7 ezer embert várnak, köztük 200 kiállítót, hagyományos árust, valamint sok méhészt és érdeklődőt.

Összedől a mezőgazdaság méhészek nélkül!

2020. január 22. 12:33

A méhészek szeretnék felhívni az európai lakosság figyelmét az unióban termelt méz fogyasztására, mert ezzel életben tartják a méhészeket, ezáltal pedig biztosított lesz a növények méhes megporzása.

Ismét igényelhető támogatás a méhészeti nemzeti programból

2020. február 20. 17:03

Támogatás igényelhető a méhészek által méhanya és különböző méhészeti eszközök, valamint termelői mézesüveg és méz-zárszalag beszerzésére, továbbá méhegészségügyi költségekre.