Nagyvilág

Egyre tiszavirág életűbbek a méhek

Agrofórum Online

A Marylandi Egyetem entomológusainak új tanulmánya szerint a laboratóriumi környezetben tartott mézelő méhek élettartama 50%-kal csökkent a ’70-es években tapasztaltakhoz képest.

A méhcsaládok kiöregedése természetes jelenség a méhészetben. Az elmúlt évtizedben azonban az amerikai méhészek jelentős veszteségekről számoltak be. Megértendő az okokat, a kutatók a környezeti stresszhatásokat, a betegségeket, a parazitákat, a növényvédőszer-kitettséget és a táplálkozási tényezőket is figyelembe vették.

Ez az első olyan tanulmány, amely kimutatja a mézelő méhek élettartamának általános rövidülését, amely – a kutatás alapján – potenciálisan független a környezeti stressztényezőktől, és arra utal, hogy a genetika jelentősen befolyásolhatja a méhészeti ágazatban megfigyelhető általánosabb tendenciákat.

Anthony Nearman, a tanulmány első szerzőjének véleménye szerint először akkor figyelt fel az élettartam csökkenésére, amikor Dennis van Engelsdorp entomológussal közösen tanulmányt folytatott a felnőtt méhek laboratóriumi nevelésének szabványosított protokolljairól. Korábbi tanulmányokat megismételve a kutatók álcákat gyűjtöttek a kaptárakból. A fiatal egyedek kikelését követően 24 óra elteltével a méhek inkubátorba kerültek, majd a kifejlett egyedeket speciális ketrecekben tartották.

A kutatók megfigyelték, hogy – függetlenül az étrendtől – a laboratóriumban nevelt, és ketrecben tartott méhek átlagos élettartama az 1970-es években tapasztalt élettartam felére csökkent (ma 17,7 nap, míg az 1970-es években 34,3 nap volt).

Amikor a kutatócsoport ,,lemodellezte” az élettartam 50%-os csökkenésének hatását egy olyan méhészetre, ahol a kipusztuló méhcsaládokat évente pótolják, a kapott veszteségek aránya 33% körüli volt, ami valóban tükrözte a méhészek által az elmúlt 14 évben jelentett, 30-40%-os átlagos éves veszteségeket.

A kutatók következő lépése az lesz, hogy összehasonlítsák a mézelő méhek élettartamának tendenciáit az Egyesült Államokban és más országokban. Ha eltéréseket találnak az élettartam-adatokban, akkor olyan, lehetséges kiváltó tényezőket vizsgálnak majd, mint például a genetika, a növényvédőszer-használat és a vírusok jelenléte a helyi méhállományokban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A farm, ahol minden a régi – és ez a legjobb benne

2025. június 20. 08:10

Skócia szívében élő gazdaság, amely évszázadokon átívelő történelmével és élő múzeumként működő farmjával varázsolja el látogatóit.

10 növény, ami úgy viselkedik, mint egy állat

2025. június 18. 16:10

Mozognak, csalnak, védekeznek és vadásznak – ezek a növények megdöntik a csendes, mozdulatlan zöldek mítoszát.

Csökken a cukorrépa vetésterülete az EU-ban

2025. június 2. 16:10

A cukorrépa vetésterülete 9%-kal csökkenhet az EU-ban. Az alacsony árak és az ukrán export súlyos nyomást helyeznek az ágazatra.

Drágulnak a tulipánok: a jövőben duplájára nőhet a hagymák ára

2025. május 5. 16:10

A szakértők előrejelzései szerint a tulipánhagymák ára 2025 őszére 50-100%-kal is megemelkedhet a tavalyi évhez képest.

Amerikában csökkentek, Európában pedig emelkedtek a terményárak

2023. október 21. 18:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, ám a repce értéke csökkent.

Trump agrárminiszter-jelöltje Brooke Rollins: ez mit hozhat Európának?

2024. november 26. 14:40

Miniszterként olyan területekért lesz felelős, mint az élelmiszer-biztonság, a bioüzemanyagok előállítása, a nemzetközi kereskedelem.

Pattogatni való kukorica: nem csak finom, de jó üzlet is

2020. január 7. 11:47

A Győr melletti Kránicz tanya a székhelye annak az a Agrogenius Kft-nek, amelyet Kránicz Tamás és Krániczné Mayer Erika alapított tizenöt évvel ezelőtt. A cég mára már nemcsak európai, hanem ázsiai exportra is termel, illetve szerződött partnereikkel termeltet pattogatni való kukoricát. Mindezt olyan sikerrel teszik, hogy szinte már nem is tudják a rendeléseket kielégíteni, további beszállítókra lenne szükségük… Krániczné Mayer Erikával, a cég vezetőjével beszélgettünk.

Gondolatok a DDT-ről

2022. augusztus 18. 11:12

A téma apropója Elena Conis, How to sell a poison (,,Hogyan adj el mérget”) című könyve.