Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Tovább élénkül a vita a német bioüzemanyagokról

Tovább élénkül a vita a német bioüzemanyagokról

Agrofórum Online

A német kormány bármilyen, a növényalapú bioüzemanyag-termelés leállítására irányuló terve súlyosan érintené a gazdákat, és csökkentené a repcetermelést – hívta fel a figyelmet Thomas Mielke, az Oil World hamburgi olajos magvakkal foglalkozó elemzőcég vezérigazgatója.

Az olajos magvak kisebb feldolgozási mennyisége Németországban az állati takarmány belföldi fehérjehiányának növekedéséhez vezet, és a szójabab és a szójadara importjának növekedését hozza magával

– mondta Thomas Mielke.

Steffi Lemke német környezetvédelmi miniszter azt javasolja, hogy 2030-ig szakaszosan fejezzék be a növényi eredetű bioüzemanyagok gyártását.

Az ország üvegházhatású gázok csökkentésére irányuló programja magában foglalja a bioüzemanyagok, köztük a biodízel és a bioetanol fosszilis dízel és benzin bekeverését a közúti járművek kibocsátásának csökkentése érdekében.

Az olajcégek üvegházhatású gázok csökkentésére vonatkozó célt tűztek ki, amelyet részben teljesíthetnek a gyakran repceolajból vagy hulladék növényi olajokból előállított biodízellel és gyakran gabonából előállított bioetanollal.

Németország repcetermésének, amely 2022-ben összesen 3,7 millió tonna volt, mintegy felét biodízel előállítására használják fel. Németországban évente körülbelül 3 millió tonna biodízelt kevernek össze fosszilis dízelolajjal, és az állati takarmányt is repce feldolgozásával állítják elő.

Ez a javaslat változásokat idézhet elő a kereskedelmi forgalomban, mivel több német repceolaj kerül exportra

– mondta Thomas Mielke.

A gazdálkodók repcetermesztését is csökkentenék. Egy ilyen drasztikus politikai változás természetesen az importkeresletet is csökkentené, fokozná a versenyt az exportáló országok termelőivel és csökkentené az árakat

– fűzte hozzá.

Lemke, a német kormánykoalíció zöldpárti tagja elmondta, hogy intenzívebbé akarja tenni a szemétből, hulladékból és használt étolajból előállított bioüzemanyagok használatát.

Nem gondolom, hogy a növényi eredetű bioüzemanyagokat így lehet helyettesíteni, mert nincs elegendő hulladék a szükséges mennyiség előállításához

– mondta Mielke.

A német kormány javaslatokat fontolgat az élelmiszer- vagy takarmánynövényekből előállított bioüzemanyagok használatának 2030-ig történő fokozatos megszüntetésére – közölte a német bioüzemanyag-ipari szövetség (VDB), hozzátéve, hogy az intézkedés növelheti a szén-dioxid-kibocsátást.

Németország teljes, 1,07 millió hektáros őszi káposztarepce-területéből alig több mint 500 000 hektárt használnak fel a legtöbb évben biodízel előállítására. A bioüzemanyag-termelésben használt növények fokozatos megszüntetéséről szóló hírek csökkentették az EU repceárait – számolt be a nemzetközi mezőgazdasági szaksajtó a brit Thomson Reuters hírügynökségre hivatkozva.

Németország korábban bejelentette, hogy 2023-tól betiltja a pálmaolaj használatát a bioüzemanyag-gyártásban.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Az EU megállapodott az ukrán agrárimport visszafogásában

2024. május 8. 09:10

Az Európai Unió áprilisban korlátozta az élelmiszerimportot Ukrajnából, amely egyes EU-tagországok szerint destabilizálta a piacokat.

Késedelmesen fizet a felvásárló? Hamarosan büntethető!

2024. május 6. 08:10

2025. január 1-jétől indul a zöldség-gyümölcs, valamint sertés- és baromfiágazati, 30 napnál későbbi késedelmes fizetések szankcionálása.

Van egy ország, amely az élelmiszerek 80 százalékát importálja

2024. május 2. 12:10

Az ország területének csak kis (1,5 százaléka) százaléka művelhető, és az öntözetlen földeken csupán rövid tenyészidejű növényeket tudnak termeszteni.

A labdarúgó-Európa-bajnokság jót tehet a német agráriumnak is

2024. május 2. 10:10

Az egészséges élelmiszerekre hívta fel a figyelmet a német mezőgazdasági miniszter a labdarúgó-Európa-bajnokság kapcsán.

Németország fontos repceolaj-szállító az EU-ban

2022. november 18. 13:34

Németország 1,1 millió tonnával közel 22%-kal kevesebb repceolajat exportált 2021/22-ben, mint az előző szezonban.

A 2022-es német almatermés 10%-kal haladja meg az elmúlt tíz év átlagát

2023. január 10. 08:03

A Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) betakarítási eredményeiből kiderült, hogy 2022-ben mintegy 1,1 millió tonna almát takarítottak be.

Még nem lélegezhetnek fel a német gabonaszállítók

2021. február 7. 10:34

A Rajna az árupiaci termékek, a gabonafélék és takarmányok, illetve a szén és az olajtermékek, fontos szállítási útvonala. A magas vízszint már a hét eleje óta problémákat okoz a régióban.

EU agrárreform: Brüsszel jóváhagyta a német KAP stratégiai tervet

2022. november 22. 12:06

Az Európai Bizottság jóváhagyta az EU agrárpolitikájára vonatkozó német stratégiai tervet. Ez azt jelenti, hogy Németországban 2023-tól megszabták a 6 milliárd eurós mezőgazdasági támogatás szabályait.