Agrárgazdaság
Agrárgazdaság

Kibertámadás érte az európai árutőzsdét

Kibertámadás érte az európai árutőzsdét

Agrofórum Online

Az Euronext tőzsdeüzemeltető további értesítésig elhalasztotta az árupiaci származékos ügyleteinek pozícióiról szóló heti jelentés közzétételét, mivel az ION Group pénzügyi adatszolgáltató cég elleni zsarolóprogramok által okozott fennakadások jelentkeztek.

Az Euronext, amelynek határidős búzaügylete az európai gabonaágazatban a meghatározó árat jelenti, közölte, hogy egy harmadik féltől származó szoftverszolgáltatóval kapcsolatos, január 31-én fellépő probléma miatt egyes piaci szereplők nem tudták február 3-án a napi pozíciókat közölni.

Nem nevezték meg a szolgáltatót, de január 31-e megegyezik azzal a dátummal, amikor az ION kibertámadást jelentett az ION Markets UK elszámolt származékos részlegénél. A támadás, amelyért a Lockbit hackercsoport vállalta a felelősséget, az ION ügyfeleit érintette, beleértve a brókercégeket, a fedezeti alapokat és a világ néhány nagy bankját.

A US Commodity Futures Trading Commission szabályozó hatóság a múlt héten elhalasztotta a kereskedők kötelezettségvállalásairól (Commitments of Traders, COT) szóló jelentés közzétételét. Az Euronext, amely általában szerdánként adja ki COT-jelentését az előző héten betöltött pozíciókról, először bejelentette, hogy az újabb közzétételre később lehet csak számítani, mivel néhány résztvevő nem tudott adatokat szolgáltatni. A weboldalon megjelent frissített üzenet szerint a jelentést „további értesítésig” elhalasztották.

Az ügyről egy másik intézménynél egy személy azt mondta, hogy az ION közölte az ügyfelekkel, hogy helyreállította a kapcsolatot az XTP elszámolási rendszerénél, ami azt jelenti, hogy az ION-felhasználók megkezdhetik a belső üzleti lemaradások felszámolását.

A Reuters információi szerint az ION-támadás valószínűleg a holland ABN Amro Bank elszámolóegységét és az Intesa Sanpaolo-t, Olaszország legnagyobb bankját is érintette.

Az ION Group kiberincidensével kapcsolatban haladéktalanul intézkedéseket fogadtunk el, hogy elkerüljük a tőzsdén kereskedett származékos termékek szegmensével kapcsolatos tevékenységek teljes felfüggesztését. A legtöbb műveletet már helyreállítottuk. Azonnal biztonsági ellenőrzéseket is végrehajtottunk ügyfeleink védelme és annak biztosítása érdekében, hogy saját rendszereink mentesek legyenek a fertőzéstől – közölte az Intesa Sanpaolo szóvivője.

Egyes nemesfém-kereskedők arról számoltak be, hogy késéseket tapasztaltak a londoni fémtőzsdén lebonyolított ügyletek egyeztetésében.

Kiemelt kép: Pixabay

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Közepesen alakult a július az agrárcégeknek a tőzsdén

2024. augusztus 6. 14:10

12 cég tőzsdei árfolyama emelkedett, 13 vállalaté csökkent saját devizában júliusban. Az ETF-ek negatív képet mutatnak idei teljesítményük alapján.

Odavágta a Bunge részvényeit a gyenge feldolgozási árrés

2024. augusztus 6. 10:10

A Bunge részvényei 8, majd másnap még 2 százalékot estek az árrések csökkenése miatt. A negyedéves nyereség is visszaesett.

Fenntartják gabonatermés-előrejelzésüket az oroszok

2024. augusztus 5. 10:10

Oroszország a rossz időjárás ellenére 132 millió tonnás értéken tartotta idei hivatalos gabonatermés-előrejelzését.

Több mint 50 milliárd dollár az ukrán mezőgazdaság háborús kára

2024. augusztus 4. 10:40

Az átfogó támadás kezdete óta az ukrán mezőgazdasági vállalkozások összesen több mint 50 milliárd dollárnyi kárt szenvedtek el.

Az országosnál magasabb a búza és a kukorica termésátlaga Zala megyében

2019. november 26. 16:03

Zalában a közel 30 ezer hektáron termelt kukorica 86 százalékát betakarították, a hektáronkénti 8,62 tonna termésátlag meghaladta az országos (7,9 tonna) átlagot

Hathetes csúcson ünnepel a szójabab

2019. december 26. 05:38

Mindhárom fő gabonafajta drágult a 24-i rövid kereskedési napon a chicagoi árutőzsdén.

A vártnál több búzát takaríthatnak be az oroszok

2023. április 19. 06:10

A kukorica határidős jegyzései többnyire az ukrán kínálat kockázataitól függtek, a piac a vegyes időjárási előrejelzéseket is értékelte az Egyesült Államok vetései kapcsán.

A negyedéves készletadatokra vár a piac

2020. március 31. 08:02

Nyomás alatt áll a kukorica ára, továbbra is rendkívüli mértékben aggódunk az etanolüzemek jövőjével kapcsolatban.