Terményárak

A makrogazdasági hatások miatt estek a terményárak

Agrofórum Online

Eladói nyomás alá kerültek a terményárak a szerdai kereskedés során a tengerentúlon és kontinensünkön is. Chicagóban a búza 2,1 százalékkal, a kukorica 0,9 százalékkal, a szójabab 0,8 százalékkal, a repce pedig 0,4 százalékkal lett olcsóbb. Európában mind a négy kiemelt agrártermék, a malmi búza, a kukorica, a repce és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt.

Elemzők szerint azért estek szerdán a határidős búza-, kukorica- és szójabab-kurzusok a részvényárak és az energiapiacok hanyatlását követően, mert a kereskedők attól tartottak, hogy az amerikai gazdaság rugalmassága arra ösztönözheti az Egyesült Államokban a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve-t, hogy ragaszkodjon kamatemelési kampányához.

A gabonákkal és olajos magvakkal kapcsolatos alapvető hírek csekélyek voltak, így a piacok a közelmúltbeli kereskedési tartományokban rekedtek.

A szerdai nap a negatív pénzáramlásról szólt, mivel az eheti adatok a vártnál erősebb gazdaságot mutatnak tartós inflációval

– vélekedett Arlan Suderman, a StoneX nyersanyagpiaci vezető közgazdásza.

Az őszi búza megfelelő nedvességet kap, de Kansas nyugati részén nehézségek figyelhetők meg. A készletek elég nagyok a világon, tehát a kereskedési piacokon elég nagy a kínálat

– emelte ki Don Roose, az iowai székhelyű US Commodities elnöke. Roose megjegyezte, hogy az ukrajnai háborúból eredő, a fekete-tengeri gabonaellátást fenyegető kockázatokkal kapcsolatos bizonytalanság is érződött a búza- és kukoricapiacon.

A kukoricára és a szójára nyomás nehezedett, mivel a kőolaj határidős jegyzései csökkentek az Egyesült Államok vártnál jóval nagyobb heti kőolajkészlet-növekedésére válaszul, bár a nyersolaj később mérsékelte a veszteségeket. A kukorica időnként követi a nyersolaj trendjeit, mivel az Egyesült Államokban az etanol üzemanyag fő alapanyaga, míg a szójaolajat biodízel előállításához használják.

A Nemzeti Olajmag-feldolgozók Szövetsége (NOPA) azt közölte, hogy egyesült államokbeli tagjai januárban 0,8%-kal több szójababot dolgoztak fel, mint decemberben, de 1,8%-kal kevesebbet, mint egy évvel ezelőtt, 2022 januárjában.

Európában a malmi búza 3 eurós mínusz után 296,5 euróba, a kukorica 1 eurós árcsökkenést követően 297 euróba, a repce 3,25 eurós lejtmenet hatására 550,25 euróba, a takarmánybúza pedig 3 angol fontos mínusz után 236 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A szójabab drágult a brazil időjárás miatt

2024. szeptember 19. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Olcsóbb a búza az orosz kockázati prémium kiárazásával

2024. szeptember 18. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is csökkent, ám a repce pluszban zárt.

Kihátráltak a kereskedők és bezuhant a búza ára

2024. szeptember 17. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is mínuszban zárt, a repce viszont drágult.

A búza drágult az európai bizonytalanságok miatt

2024. szeptember 14. 07:10

Európában a malmi búza, a kukorica és a takarmánybúza kurzusa is pluszban zárt, de a repce olcsóbb lett.

A növények fejlődését veszélyezteti már a csapadékhiány

2020. április 14. 13:44

Az elmúlt napok időjárását és növény egészségügyi helyzetét alapvetően a tartós szárazság határozta meg. Jelentősebb mennyiségű csapadék utoljára csak március elején esett, azóta a felső talajrétegek vízkészlete minimálisra csökkent. Húsvét hétfőjén gócosan esett ugyan néhány milliméter csapadék, de ez nem jelentős tényező a növények szempontjából, hiszen a napi párolgás ennél jóval több lenne, ha lenne miből. A kalászos gabonák szemmel láthatóan kiheverték a fagyok okozta levéltörést és elhalást, de a fejlődésük alaposan lelassult.

Nyolchavi csúcson a kukorica ára

2022. február 10. 06:13

Az USDA jelentése szerint az Egyesült Államok szójabab-készletei a korábban előrejelzettnél kisebbek lesznek, mivel a feldolgozás iránti kereslet növekedett.

A termésbesorolások a vártnál kisebb mértékben csökkentek

2023. augusztus 30. 08:40

Erős eladói nyomást lehetett tapasztalni a hét második kereskedési napján a terménypiacokon, mind a tengerentúlon, mind a kontinensünkön.

Az olcsóbb dollár változást hozott a piacon

2023. február 3. 07:36

A chicagói szójabab és búza határidős jegyzésárai emelkedtek csütörtökön, amit a dollár gyengülése okozott.