Agrárközélet

AM: képzéssel a fenntartható fejlődésért 

AM Sajtóiroda

Hazánk a hétköznapokban jól hasznosítható mezőgazdasági ismereteket ad át a fejlődő országok leendő élelmezéssel és élelmiszerrel foglalkozó szakembereinek. A problémákat helyben kell megoldani, mi ebben hiszünk – hangsúlyozta dr. Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár a FAO-ösztöndíjprogram fogadó ünnepségén.

A helyettes államtitkár köszöntőjében elmondta: a magyar kormány célja elősegíteni, hogy a jól képzett diplomás munkaerő hozzájáruljon a fejlődő országok fenntartható fejlődéséhez és indirekt módon az elvándorlás csökkentéséhez. Kiemelte: a program országainak együttműködése a szakmai, kulturális és gazdasági kapcsolatok fejlesztését is ösztönzi. A képzésnek otthont adó Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem naprakész, jól hasznosítható információkat ad át a fejlődő országok vízgazdálkodással, növénytermesztéssel és növényvédelemmel foglalkozó leendő szakembereinek.

Az Agrárminisztérium FAO együttműködései közül a legsikeresebbnek mondható az ösztöndíjprogram, amelyre minden évben több tízszeres a túljelentkezés. A jelenlegi 23 ösztöndíjas színesen képviseli a fejlődő és legkevésbé fejlett országokat: a Jordánia, Ghána, Etiópia, Algéria, Egyiptom, Nigéria, Fülöp-szigetek, Kazahsztán, Üzbegisztán országaiból érkezett hallgatók növényorvos, vízgazdálkodó mérnök és növénytermesztő diplomát szereznek Magyarországon, az Agrárminisztérium támogatásával. A program kezdete óta mintegy 47 ország 370 hallgatója kapta meg a támogatást mester szintű tanulmányainak folytatásához. A program 2023 szeptemberében is folytatódik, biotechnológiai mérnök és mezőgazdasági vízgazdálkodási mérnöki szakokon.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Felbukkant az ázsiai lódarázs a szomszédunkban, izgalmas hajsza indult utánuk

2024. október 19. 16:10

Egy drón 360 fokos szkenneléssel azonosította a fészket a 2,5 °C-os hőmérséklet-különbség alapján. A fészek a lomb takarása miatt csak mintegy 5 fokos szögben volt látható.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Ingyenes állategészségügyi és járványvédelmi képzést indított a kamara

2019. március 18. 08:03

Az oktatók gyakorlati szakemberek közül kerülnek ki, praktizáló állatorvosok, nagy tapasztalattal rendelkező tenyésztők, járványvédelmi, állathigiéniai szakemberek.

Növényvédelmi drónpilótaképzés indul májusban

2024. május 6. 16:10

A pilóta nélküli légijármű irányítói igazolvány megszerzését követően a növényvédelmi drónpilóta tanúsítványt is megszerezhetik a jelentkezők.

Ökoképzést indít a Debreceni Egyetem

2023. május 26. 11:39

Az ökológia gazdálkodást támogató alapképzést indít a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara.

Újabb akadály hárult el a növényvédelmi drónok legális használata elől

2023. július 14. 15:40

Az idén elindult növényvédelmi drónpilótaképzés első hallgatói sikeres vizsgát tettek.