Növényvédelem
Növényvédelem

Újabb akadály hárult el a növényvédelmi drónok legális használata elől

Újabb akadály hárult el a növényvédelmi drónok legális használata elől

Agrofórum Online

Az idén elindult növényvédelmi drónpilótaképzés első hallgatói sikeres vizsgát tettek.

Az utóbbi időben nagyon nagy lett az érdeklődés a drónos növényvédőszer-kijuttatás iránt, ugyanis sokkal takarékosabb és hatékonyabb kijuttatási mód tud lenni. Egy jó darabig a jogszabályi háttér sem tette lehetővé ennek legális alkalmazását, sem a pilóták képzése, sem a növényvédelmi drónok típusengedélyeztetése, sem az engedélyezett növényvédő szerek tekintetében.

Nagy része ezeknek a problémáknak megoldódott, ugyanis hazánkban a permetező drónok típusengedélyeztetését a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) el tudja végezni, így a gépek kaphatnak forgalomba hozatali engedélyt. A termelők jelenleg 17 engedélyes típus közül választhatnak. A megvásárolt permetező drónt regisztrálni is szükséges a Légiközlekedési Hatóság elektronikus felületén. Ezen túl idén a drónpilóta képzés is elindult, a végzettek nyilvántartását a Nébih honlapján meg is lehet tekinteni.

A képzésről és a jelenlegi helyzetről Tóth Sándor végzett drónpilótát kérdeztem, a www.dronemunka.hu tulajdonosát.

Mennyire nehezen teljesíthető a képzés, milyen részei vannak, amelyek szükségesek a végzettség megszerzéséhez?

Két képzés szükséges a legális munkavégzéshez. Az első speciális képzés a pilóta nélküli légijármű irányító igazolvány. A képzésnek az A2 kategóriás igazolvány a bemeneti feltétele. Ez egy nem könnyű, a drónok üzemeltetéséhez szükséges minden területre kitérő, több hónapos tanfolyam. A tanfolyam végén elméleti és gyakorlati vizsgát kell tenni.

A második a növényvédelmi drónpilóta képzés. Ennek feltétele a fent említett pilóta nélküli légijármű irányító igazolvány és a II. forgalmi kategóriájú növényvédő szerek vásárlására és felhasználására jogosító engedély, az úgynevezett „Zöld könyv”. Ez a tanfolyam már a drónos permetezésre fókuszál, a végén szintén elméleti és gyakorlati vizsgával.

Milyen feltételei, problémái vannak jelenleg még a legális kijuttatásnak?

Jelenleg nincs drónos kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer. Legálisan csak a növényvédő szernek nem minősülő anyagokat (lombtrágya, termésnövelő anyag), készítményeket lehet drónnal kijuttatni.

Milyen növényvédelmi ismeretekkel kell rendelkezni a kijuttatáshoz?

A drónpilótának a fent említett Zöld könyvvel kell rendelkezni, más növényvédelmi ismeret, végzettség nem szükséges. Információim szerint, ha lesznek engedélyezett szerek a jövőben, akkor a növényvédelmi végzettséggel nem rendelkező drónpilótáknak szerződni kell növényvédelmi szakirányítóval, akinek a kezelt területen kell tartózkodni a permetezéskor.

A közeljövőben várhatók-e engedélyezett szerek drónos kijuttatásra? Melyek lehetnek az elsők?

Folynak a növényvédő szer engedélyezések, kísérletek. Arról, hogy mely készítmények lesznek az elsők és mikor, sajnos nincs információm.

Egyetlen akadálya van már csak tehát a hivatalos kijuttatásnak. Ez pedig az engedélyezett növényvédő szerek hiánya drónos kijuttatásra, ugyanis drónnal kizárólag pilóta nélküli légijárművel való kijuttatásra engedélyezett növényvédő szer juttatható ki. Ez a fajta kezelés nem egyenlő a légi kijuttatással, jogszabályilag külön kategóriába sorolt. Ez az oka annak, hogy a növényvédő szereket is külön engedélyeztetni kell drónra, nem elég, ha légi kijuttatásra van engedélye. A kiterjesztésre vonatkozó kérelmet a Nébih-hez kell benyújtani az alábbiak szerint:

  • benyújtandó dokumentumok: a hivatalos kérelem, a drónnal végzett GEP hatékonysági vizsgálat eredményei, a drón típusa és az alkalmazott fúvókák leírása, az elsodródásra vonatkozó adatok, információk

Egy lépésre vagyunk tehát a teljesen legális drónos növényvédelmi kezelésektől, ígéretek szerint a közeljövőben az utolsó akadály is elhárul és megnyílhat a kapu az új kezelési mód előtt széles körben is.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Szódabikarbónával a károsítók ellen

2024. július 7. 08:10

A szódabikarbóna szinte minden háztartásban ott lapul a szekrényben. Próbálta már növényvédő szerként használni?

Permetezés a biogazdaságban: amikor a szükség törvényt bont

2024. július 5. 13:10

Vannak növényvédő szerek, melyek biotermesztésben is engedélyezettek. Ezt használta ki egy német gazda, amikor a burgonyáját megvédte a fertőzéstől.

Poloskák a gyümölcsösökben: barátok vagy ellenségek?

2024. július 3. 14:10

Fontos megemlítenünk, hogy számos vírusvektor szervezeteként is közreműködnek, ezáltal okozva kisebb-nagyobb fertőzéseket.

Növényvédő szer természetes összetevőkből

2024. június 30. 10:10

Nem kell feltétlenül vegyszerekhez nyúlnunk, amikor a levéltetvek vagy más kártevők megtámadják a növényeinket. Íme, egy organikus megoldás.

Változó a kórokozó-paletta

2021. október 1. 05:36

Az eredmények azt mutatják, hogy a mérsékelt övi régiók éghajlatfüggő hozamnövekedését mérsékelni fogja a növekedő kár- és kórokozónyomás.

Az enyhe tél miatt idén különösen fontos a kalászosok védelme - ÚJ növényvédő szer csomagok!

2018. március 14. 09:19

A Riza® 250 EW előnye, hogy a kalászosokon kívül felhasználható őszi káposztarepcében, almatermésűekben, csonthéjasokban és szőlőben.

800 liter növényvédő szer szivárgott ki a pótkocsiból

2022. május 14. 09:16

Németországban súlyos baleset történt egy traktorszerelvénnyel.

Corteva Agriscience és Gaïago megállapodás a biológiai gombaölő szerek fejlesztésére

2021. szeptember 11. 08:36

A Corteva modellje a kategóriájában legjobb biológiai portfólió kifejlesztésére egyesíti a külső innovációt, az együttműködést a kutatás és fejlesztés terén, az engedélyezést és a forgalmazást.