Pályázatok

Czerván: megkezdődött a tavaly visszatartott agrártámogatások kifizetése

Agrofórum Online

Pénteken megkezdődött mintegy 65 ezer termelő számára az uniós krízistartalékból felszabadított 8,4 milliárd forint kifizetése.

Pénteken megkezdődött mintegy 65 ezer termelő számára az uniós krízistartalékból felszabadított 8,4 milliárd forint kifizetése – tájékoztatta Czerván György, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős államtitkára az MTI-t.

Az államtitkár közölte: azok a termelők részesülnek visszatérítésben, akiknek a 2014. évi közvetlen támogatásaik a 2000 eurót meghaladták, ezért az e feletti részt 1,3 százalékkal csökkentették korábban.

Az egységes területalapú támogatás mellett közvetlen támogatásnak minősülnek az elkülönített támogatások (cukor, ipari zöldség-gyümölcs, bogyós gyümölcs), a különleges támogatások (tej, rizs), a szerkezetátalakítási támogatások (dohány, zöldség-gyümölcs) és a biztosítási díjtámogatás uniós része. A teljes visszatérítésből 1,1 milliárd forintra a tejtermelők jogosultak – ismertette Czerván György.

A tagállamoknak a pénzügyi fegyelem alkalmazása miatt csökkenteniük kellett a 2014-ben beadott közvetlen támogatási kérelmekre nyújtott támogatást, ha egy termelőnél a közvetlen támogatási jogcímek alapján járó összeg meghaladta a 2000 eurót. A csökkentést a 2000 euró fölötti részre kellett alkalmazni. Ebből az összegből képezte az Európai Unió (EU) a mezőgazdasági költségvetési fejezet krízistartalékát. Mivel a krízistartalékot nem használták fel, a tagállamok visszakapják az elvont pénzt, amelyet október 15-ig visszatérítenek az érintett termelőknek. Magyarország ilyen módon 26,9 millió eurót, azaz mintegy 8,4 milliárd forintot juttat vissza a gazdálkodóknak.

A visszatérítés minden olyan termelőre vonatkozik, akinek a területalapú támogatásra (SAPS) jogosult területe meghaladja a 9 hektárt; 2014-ben a 2000 eurónak megfelelő összeg mintegy 620 000 forint volt, amelyet 9 hektár felett lehetett megkapni. Ha a gazdálkodó egyéb jogcímen is kapott közvetlen támogatást, a területi küszöb alacsonyabb.

A visszatérítés mintegy 4,5 millió hektárt és a termelők 37 százalékát – mintegy 65 ezer gazdálkodót – érint. A tejtermelők az általuk használt mezőgazdasági területek, valamint a 2014-ben működő különleges tejtámogatás révén a teljes 8,4 milliárd forintos összeg 13,3 százalékára, azaz mintegy 1,12 milliárd forintra jogosultak. A visszatérítés kifizetéséről szóló FM rendelet szeptember 7-én jelent meg.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Kertészeti ültetvénytelepítés: szeptemberben érkeznek a pályázatok!

2024. augusztus 12. 14:10

Szeptember 10. és szeptember 23. között nyílik meg a támogatási kérelmek benyújtásának lehetősége.

Fejlessze ültetvényét pályázati forrásból!

2024. július 8. 14:40

A 25 milliárd forint keretösszegű pályázati forrás elnyerésével komplex kertészeti beruházások megvalósítására lesz lehetőség.

50 millió forint összdíjazású pályázat sertéstenyésztőknek

2024. június 13. 17:10

A díjjal olyan sertéstenyésztőket – cégeket, magánszemélyeket, startupokat vagy szervezeteket – jutalmaznak, akik a sertéságazat innovációjának és technológiájának előmozdításán dolgoznak.

Gép- és technológia-beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

2024. április 8. 16:10

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre 2027-ig a borászati üzemek technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból finanszírozott ágazati támogatásai között.

Megkezdődött az aratás az országban - Kevesebb lesz a betakarított termény

2017. július 4. 08:51

Az őszi árpa és a repce aratásával megkezdődött az idei aratási szezon az országban.

Czerván: a szőlőültetvények telepítése stratégiai fontosságú

2016. november 11. 14:33

A termelők a szőlőültetvények szerkezetátalakításának és átállításának támogatására 2004 óta közel 50 milliárd forintot kaptak.

Tovább bővülő hitellehetőség az agráriumban a kkv-k számára

2016. október 25. 14:08

Kedvező fordulat tapasztalható a mezőgazdasági vállalkozások hitelezésében, amely megfigyelhető egyrészt az állománynövekedésben, másrészt a hitelfelvevők összetételének változásában.

Az előzetes termésbecslések alapján jó aratásra lehet számítani

2016. június 18. 21:44

Az előzetes termésbecslések alapján jó eredményekre lehet számítani az idén, őszi búzából hektáronként 5 tonnás termés várható.