18℃ 14℃
július 9. Lukrécia, Veronika, Hajnalka
Életmód, gasztronómia

Ehető vadnövények, melyek tavasszal szedhetők

Agrofórum Online

Jön a szép idő és egyre többet vagyunk kint a kertben, a szabadban. Ehető vadnövények sokasága van előttünk, melyeket ha ismerünk, akár egy jó salátára valót is összegyűjthetünk.

Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezonja is, helyenként már lehet is találni első példányokat. Bár minden évben nagy felhajtás van a medvehagyma – gyöngyvirág kérdés körül, hogy vajon melyik melyik, mivel a gyöngyvirág ilyenkor még sehol nincs, így a medvehagymát biztonságosan tudjuk szedni most még.

A medvehagyma

A medvehagyma nagyon kedvelt vadon termő fűszernövény, mert ízre a fokhagymához hasonlít, de nem lesz az ember lehelete, bőre fokhagymaszagú, ha sokat eszik belőle. Kiváló salátába, húsok mellé, szószgyártásra, de még medvehagyma-sót is készíthetünk belőle.

A pitypang, vagyis gyermekláncfű

A pitypang sokak nagy kedvence, gyerekek is előszeretettel fűznek belőle koszorút. Keserűanyagai miatt a vadnövényevők előszeretettel fogyasztják, mivel a keserűanyagok segítik a test méregtelenítését is. Oda kell azonban figyelni az egyéni érzékenységre, hiszen a pitypangra is lehet allergiás valaki, így csak akkor együk, ha nem vagyunk allergiásak rá.

A pitypang mivel szinte bárhol előfordul, érdemes csak olyan helyről szedni az élénksárga virágait és a leveleit, ahol tiszta a talaj és a környezet. Nem ideális utak mentén vagy forgalmas árokpartokról szedni.

A pitypang keserűanyagai miatt a vadnövényevők nagy kedvence (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-nyar-fu-szirmok-1099105/)

A közönséges tyúkhúr

A tyúkhúrt sokan salátafélének eszik, újabban a fine dining is felkapta, mint dekorációs salátanövényt.

Értékes ásványi anyagai és magas Omega-3 zsírsavtartalma miatt ugyanúgy érdekes étkezési oldalról, mint a kövér porcsin.

Nagy csalán, ami igazi kincsnek számít

A nagy csalán évezredek óta ismert gyógynövény, de megfőzve, forrázva már a csaláncsípés sem jellemző és főzelékként is fogyasztható. Persze nem mondom azt, hogy egy jó borsófőzelék kiváltható vele, de igen sok csalánt tartalmazó sós sütemény és étel van a tarsolyomban, legyen az pogácsa, vagy akár egy csalánlevél-főzelék.

A csalán-gyógytea viszont vértisztító, ízületek fájdalma ellen való gyógynövényünk, de még a samponokba is beleteszik korpátlanító hatása miatt.

A kövér porcsin, az Omega-3 bomba

A kövér porcsinról a legtöbben a rendkívül magas C-vitamin tartalmát ismerik, de külön érdeme a nagyon magas Omega-3 zsírsavtartalma is. Enyhén savanykás íze miatt salátának vagy tojásrántottához adva használhatjuk, de sokan smoothie-kba teszik.

Honnan szedhetünk ehető tavaszi növényeket?

Mindenképpen az első és legfontosabb az egészségünk szempontjából, hogy csak tiszta helyről szedjünk. Kerüljük a forgalmas utak mentét, árokpartokat, mert itt a növények felületén a nehézfémek, por és más szennyeződés igen magas koncentrációban lehet, melyet nem tudunk lemosni róluk.

Ne szedjünk tájvédelmi körzetben, védett helyeken!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

5 ok, amiért a levendula nélkülözhetetlen otthon

2025. július 3. 16:10

A levendula nem csak illatos virág: nyugtat, szépít, fűszerez, és molyűzőként is működik – valódi kincs a háztartásban és a kertben is.

Diéta alatt is lehet gyümölcsöt enni – mutatjuk, hogyan

2025. június 30. 16:10

Nem minden gyümölcs emeli meg hirtelen a vércukorszintet – mutatjuk, melyeket és hogyan fogyassza IR vagy diéta mellett is biztonsággal!

A borsmenta, ami megmenti a nyári kánikulától

2025. június 29. 14:10

A borsmenta hűsít, frissít és gyógyít: mutatjuk, hogyan használja italban, borogatásként, vagy akár aromaterápiában a nyári hónapokban!

Ezért issza egyre több ember a kecsketejet!

2025. június 25. 11:10

Egyre több tejtermék készül kecsketej alapanyagból – nem véletlenül: tápanyagokban gazdag, könnyen emészthető és sokoldalú.

Csicsóka: elődeink fontos növénye újra reneszánszát éli

2023. április 24. 05:38

Számos jótékony hatással rendelkezik a csicsóka, kiváltható vele a burgonya és más köretféle, viszonylag könnyen termeszthető és különleges ízvilágú.

Ezért algásodik be a medence vize

2023. szeptember 2. 06:40

Fél nap alatt is képes a kristálytiszta víz bealgásodni, bármennyire is lehetetlennek tűnik a dolog. Hogyan oldjuk meg a problémát?

Kálium: amitől zamatosabb a termésünk

2022. április 23. 05:36

Vannak igen káliumigényes növények, mint például a paradicsom, de vannak kevésbé érzékeny konyhakerti növények is természetesen.

Az ízletes ribizli titka - Mit tegyünk, ha túl sok terem?

2022. július 1. 05:36

Az utóbbi időben rájár a rúd a bogyós gyümölcsökre, mert hol az időjárás a ludas a kevés csapadékkal, hol a kártevőktől való megmentésük nagy kihívás. De azt kell mondjam, hogy az elmúlt években megtanultunk ilyen kihívások mellett is bogyósokat termelni.