Életmód, gasztronómia

Ehető vadnövények, melyek tavasszal szedhetők

Agrofórum Online

Jön a szép idő és egyre többet vagyunk kint a kertben, a szabadban. Ehető vadnövények sokasága van előttünk, melyeket ha ismerünk, akár egy jó salátára valót is összegyűjthetünk.

Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezonja is, helyenként már lehet is találni első példányokat. Bár minden évben nagy felhajtás van a medvehagyma – gyöngyvirág kérdés körül, hogy vajon melyik melyik, mivel a gyöngyvirág ilyenkor még sehol nincs, így a medvehagymát biztonságosan tudjuk szedni most még.

A medvehagyma

A medvehagyma nagyon kedvelt vadon termő fűszernövény, mert ízre a fokhagymához hasonlít, de nem lesz az ember lehelete, bőre fokhagymaszagú, ha sokat eszik belőle. Kiváló salátába, húsok mellé, szószgyártásra, de még medvehagyma-sót is készíthetünk belőle.

A pitypang, vagyis gyermekláncfű

A pitypang sokak nagy kedvence, gyerekek is előszeretettel fűznek belőle koszorút. Keserűanyagai miatt a vadnövényevők előszeretettel fogyasztják, mivel a keserűanyagok segítik a test méregtelenítését is. Oda kell azonban figyelni az egyéni érzékenységre, hiszen a pitypangra is lehet allergiás valaki, így csak akkor együk, ha nem vagyunk allergiásak rá.

A pitypang mivel szinte bárhol előfordul, érdemes csak olyan helyről szedni az élénksárga virágait és a leveleit, ahol tiszta a talaj és a környezet. Nem ideális utak mentén vagy forgalmas árokpartokról szedni.

A pitypang keserűanyagai miatt a vadnövényevők nagy kedvence (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-nyar-fu-szirmok-1099105/)

A közönséges tyúkhúr

A tyúkhúrt sokan salátafélének eszik, újabban a fine dining is felkapta, mint dekorációs salátanövényt.

Értékes ásványi anyagai és magas Omega-3 zsírsavtartalma miatt ugyanúgy érdekes étkezési oldalról, mint a kövér porcsin.

Nagy csalán, ami igazi kincsnek számít

A nagy csalán évezredek óta ismert gyógynövény, de megfőzve, forrázva már a csaláncsípés sem jellemző és főzelékként is fogyasztható. Persze nem mondom azt, hogy egy jó borsófőzelék kiváltható vele, de igen sok csalánt tartalmazó sós sütemény és étel van a tarsolyomban, legyen az pogácsa, vagy akár egy csalánlevél-főzelék.

A csalán-gyógytea viszont vértisztító, ízületek fájdalma ellen való gyógynövényünk, de még a samponokba is beleteszik korpátlanító hatása miatt.

A kövér porcsin, az Omega-3 bomba

A kövér porcsinról a legtöbben a rendkívül magas C-vitamin tartalmát ismerik, de külön érdeme a nagyon magas Omega-3 zsírsavtartalma is. Enyhén savanykás íze miatt salátának vagy tojásrántottához adva használhatjuk, de sokan smoothie-kba teszik.

Honnan szedhetünk ehető tavaszi növényeket?

Mindenképpen az első és legfontosabb az egészségünk szempontjából, hogy csak tiszta helyről szedjünk. Kerüljük a forgalmas utak mentét, árokpartokat, mert itt a növények felületén a nehézfémek, por és más szennyeződés igen magas koncentrációban lehet, melyet nem tudunk lemosni róluk.

Ne szedjünk tájvédelmi körzetben, védett helyeken!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

A csipkebogyó így őrzi meg erejét: szüret és feldolgozás szabályai

2025. szeptember 6. 14:10

A csipkebogyó gazdag C-vitamin-tartalma miatt értékes gyógynövény. A megfelelő időben szedve és feldolgozva egész télen kincset ér.

Házias ízek, illatok, hagyományok – ilyen a Nyitott Porták varázsa

2025. szeptember 1. 08:10

Egy nap alatt bejárni Szatmár-Bereget? A Nyitott Porták rendezvényen szarvasmarhától a kötött tésztáig, lekvárfőzéstől a házi süteményekig mindent átéltem.

Tiszta fejjel a pálinkáról: mitől igazi a hungarikum? + videó

2025. augusztus 26. 16:10

Csak hazai gyümölcsből, szigorú szabályok mentén: Barabás Attila nagymester lerántja a leplet a pálinkáról keringő tévhitekről.

Házilag készített körömvirágkenőcs: recept!

2025. augusztus 24. 16:10

Természetes sebgyógyító és bőrápoló: készítsen otthon körömvirágkenőcsöt, amely megnyugtatja, regenerálja és védi bőrét!

Pasztinák: Amit tudni érdemes

2023. január 21. 08:28

A pasztinák egy Európában őshonos strapabíró gyökérzöldség, amelyet tavasszal vetnek és ősszel, még a talaj megfagyása előtt betakarítanak. A fehérrépának is nevezett pasztinák leveseket és pörkölteket gazdagít, de köretként is fogyasztható.

Így tisztítjuk a levegőt szobanövényekkel

2023. október 30. 05:40

Egy növények nélküli lakás levegője ugyanúgy kellemetlen érzetű, mintha nem szellőztetnénk eleget.

Mire figyeljünk sziklakertünk kialakításakor?

2018. október 29. 09:07

A sziklakertek is alapos tervezést igényelnek, létrehozásuk komoly munkát jelent, erős fizikumot, és a terület méretétől függően több embert és napot kívánhat. Ám a befektetett munkát hosszú távon meghálálja egy semmihez sem fogható, természetes és üdítő látvány: egy kis hegyvidéki hangulat a közvetlen környezetünkben.

Hogyan termesszünk díszkáposztát cserépben és ágyásokban?

2022. szeptember 4. 05:32

Ez a színpompás növény ugyanis nem csak a virágágyások, de a konténerek, cserepek és balkonládák színesebbé tételére is kiválóan alkalmas.