Életmód, gasztronómia

Ehető vadnövények, melyek tavasszal szedhetők

Agrofórum Online

Jön a szép idő és egyre többet vagyunk kint a kertben, a szabadban. Ehető vadnövények sokasága van előttünk, melyeket ha ismerünk, akár egy jó salátára valót is összegyűjthetünk.

Hamarosan kezdődik a medvehagyma szezonja is, helyenként már lehet is találni első példányokat. Bár minden évben nagy felhajtás van a medvehagyma – gyöngyvirág kérdés körül, hogy vajon melyik melyik, mivel a gyöngyvirág ilyenkor még sehol nincs, így a medvehagymát biztonságosan tudjuk szedni most még.

A medvehagyma

A medvehagyma nagyon kedvelt vadon termő fűszernövény, mert ízre a fokhagymához hasonlít, de nem lesz az ember lehelete, bőre fokhagymaszagú, ha sokat eszik belőle. Kiváló salátába, húsok mellé, szószgyártásra, de még medvehagyma-sót is készíthetünk belőle.

A pitypang, vagyis gyermekláncfű

A pitypang sokak nagy kedvence, gyerekek is előszeretettel fűznek belőle koszorút. Keserűanyagai miatt a vadnövényevők előszeretettel fogyasztják, mivel a keserűanyagok segítik a test méregtelenítését is. Oda kell azonban figyelni az egyéni érzékenységre, hiszen a pitypangra is lehet allergiás valaki, így csak akkor együk, ha nem vagyunk allergiásak rá.

A pitypang mivel szinte bárhol előfordul, érdemes csak olyan helyről szedni az élénksárga virágait és a leveleit, ahol tiszta a talaj és a környezet. Nem ideális utak mentén vagy forgalmas árokpartokról szedni.

A pitypang keserűanyagai miatt a vadnövényevők nagy kedvence (fotó: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/termeszet-nyar-fu-szirmok-1099105/)

A közönséges tyúkhúr

A tyúkhúrt sokan salátafélének eszik, újabban a fine dining is felkapta, mint dekorációs salátanövényt.

Értékes ásványi anyagai és magas Omega-3 zsírsavtartalma miatt ugyanúgy érdekes étkezési oldalról, mint a kövér porcsin.

Nagy csalán, ami igazi kincsnek számít

A nagy csalán évezredek óta ismert gyógynövény, de megfőzve, forrázva már a csaláncsípés sem jellemző és főzelékként is fogyasztható. Persze nem mondom azt, hogy egy jó borsófőzelék kiváltható vele, de igen sok csalánt tartalmazó sós sütemény és étel van a tarsolyomban, legyen az pogácsa, vagy akár egy csalánlevél-főzelék.

A csalán-gyógytea viszont vértisztító, ízületek fájdalma ellen való gyógynövényünk, de még a samponokba is beleteszik korpátlanító hatása miatt.

A kövér porcsin, az Omega-3 bomba

A kövér porcsinról a legtöbben a rendkívül magas C-vitamin tartalmát ismerik, de külön érdeme a nagyon magas Omega-3 zsírsavtartalma is. Enyhén savanykás íze miatt salátának vagy tojásrántottához adva használhatjuk, de sokan smoothie-kba teszik.

Honnan szedhetünk ehető tavaszi növényeket?

Mindenképpen az első és legfontosabb az egészségünk szempontjából, hogy csak tiszta helyről szedjünk. Kerüljük a forgalmas utak mentét, árokpartokat, mert itt a növények felületén a nehézfémek, por és más szennyeződés igen magas koncentrációban lehet, melyet nem tudunk lemosni róluk.

Ne szedjünk tájvédelmi körzetben, védett helyeken!

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Húsvéti termelői piacok és kézműves vásárok

2025. április 19. 13:10

Húsvét előtt országszerte rendezett termelői piacok és kézműves vásárok élénkítik a helyi gazdaságot, és ápolják a húsvéti hagyományokat.

Praktikus tanácsok gombaszedőknek + videó

2025. április 7. 16:40

A tavasz első gombáit vadásztuk Vass Éva gombaszakellenőrrel a pilisi erdőkben. Megismerkedhetünk a cseh kucsmagombával, az osztrák csészegombával, de mutatunk videónkban még egy gyönyörű, ám mérgező gombát, az óriás papsapkát is.

A kovász „titkos” feladata: ettől válik egészségessé a kenyér a szervezetünk számára

2025. február 27. 16:10

A kovászban probiotikumok és prebiotikumok is megtalálhatók, amelyek az emésztőszervrendszerünkre fejtik ki előnyös hatásukat.

Miért fogyasszunk csírát?

2025. február 27. 08:10

A csíráztatott magvak olyan fogyasztásra szánt zöldségeket jelentenek, amelyeket a növekedés nagyon korai szakaszában takarítottak be.

TOP 5 sziklakerti évelő

2021. április 14. 14:43

Az évelők és a sziklakerti évelők népes családjában könnyen eltévedhetünk, így most elhoztam a számomra TOP 5 sziklakerti évelőt, amit érdemes megvásárolnod, mert szinte minden kertben megállják a helyüket.

Hogyan szaporítsunk magról galagonyát?

2022. november 13. 07:34

A Galagonya egy rendkívül mutatós, vadregényes hangulatot árasztó tövises cserje, vagy kis fa, amelynek szemet gyönyörködtető piros termését a népgyógyászat előszeretettel alkalmazza a szív erejének javítására.

Gilisztaűző varádics: most kell megszedni növényi főzethez

2022. augusztus 28. 09:37

Mivel hatóanyagai figyelemre méltók, így növényi levekhez a kertben használható a gilisztaűző varádics.

Így teleltesd át a paprikát és a paradicsomot, hogy télen is teremhessen!

2022. december 9. 05:37

A legtöbb palántáról nevelt kerti növény átteleltethető. Amikor eljön az ősz és elkezdődnek az első fagyok, akkor nagy földlabdával emeljük ki a veteményesből a töveket és nagy dézsába tegyük át.