Agrárközélet

Sok gondot okoz az esőzés a mezőgazdaságban

Agrofórum Online

Az esős időjárás miatt késik a betakarítás, valamint az őszi talajmunkák és a vetés is.

Az esős időjárás miatt késik a betakarítás, valamint az őszi talajmunkák és a vetés is – írta szombati számában a Magyar Idők.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese a lapnak elmondta: ha nem áll el az eső, akkor nem végeznek november végére az őszi vetéssel.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kimutatása szerint a legnagyobb elmaradás az őszi búzánál van: a 985 ezer hektár 23 százalékát vetették el. A tavaszi vetés földmunkái is késében vannak: az 1,98 millió hektárból mindössze 203 ezernél sikerült a mélyszántással végezni.
A kamara adatai szerint a napraforgó-terület 96 százalékán végeztek a betakarítással, de az esős idő rontja a termés minőségét. Petőházi Tamás szerint a feldolgozók az exportár felett, tonnánként 115 ezer forint körül veszik a napraforgót.

A kukorica esetében a vetésterület 42 százalékán végeztek a betakarítással. Az újkukorica telephelyi ára 45 ezer forint tonnánként.

(MTI Eco -Magyar Idők)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Milyen új szakmák vannak a mezőgazdaságban?

2024. október 16. 13:10

Az agrárium átalakulásával óriásivá nőtt az igény a digitális technológiákhoz vagy a fenntarthatósági elvárásokhoz értő szakemberekre.

Bajorország átáll az éghajlatálló vegyes erdőkre

2024. október 15. 12:10

Három százalékponttal 38 százalékra nőtt a lombos fák aránya a bajor erdőkben. A fiatalabb erdőállományokban jelenleg 60 százalék körüli az arány.

A nagy kávés cégek is készülnek a klímaváltozásra

2024. október 11. 11:10

A Starbucks több innovatív gazdaságot vásárol a klímarezisztens kávé létrehozása érdekében. Célja a szén-dioxid-semleges kávétermesztés.

Mik az amerikai elnökjelöltek tervei a mezőgazdaságban?

2024. október 10. 14:40

Kamala Harris és Donald Trump a legtöbb mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésben gyökeresen eltérő nézetet képvisel. Íme, a legfontosabb témák.

Fel lehet gyorsítani a paradicsom érését – mutatunk egy ügyes fogást

2023. július 23. 17:10

A nyári szezonban sok hobbikertésznek okoz gondot, hogy a paradicsoma lassan érik, és ezért kénytelen azt a piacon, boltban beszerezni, ha már júliusban egy jó lecsóra vágyik. Vajon fel lehet gyorsítani a paradicsom érését?

Az Amazone és a Schmotzer új növénytermelési rendszert tesztel

2020. augusztus 19. 04:36

A projektben az Amazone és Schmotzer mérnökeinek feladata a technológia kifejlesztése és tesztelése, míg az Agravis tanácsadói a CRF rendszer megvalósításához alkalmas növényfajták és az input anyagok kiválasztását segítik.

A repce és az árpa gyengébb, a búza megfelelő minőségű

2019. július 15. 08:47

Az étkezési búzák fehérje- és sikértartalma megfelelő, sütőipari értékcsoport szerint jellemzően a B1 és B2-es besorolásúak, teljesítve ezzel a hazai malomipar követelményeit. Az első tételek alapján nincs ok aggodalomra, de ünneplésre sem. Minőség szempontjából jó-közepes évre számíthat a szántóföldi ágazat.

Programváltoztatás a CLAAS salgaui gyárában - befejezik a CARGOS rendfelszedő kocsik gyártását

2022. május 12. 04:36

A CLAAS járvaszecskázó betakarítási technológiájának sikere és főleg az új ORBIS adapter pozitív eladási előrejelzése arra ösztönzi a céget, hogy módosítsa a Bad Salgauban található üzem szerkezeti működését.