Állattenyésztés

A tavalyihoz hasonló lesz az idei haltermés

Agrofórum Online

A tógazdák és halászok 22-23 ezer tonna halra számíthatnak, amelyből mintegy 12-13 ezer tonnát tesz ki az étkezési hal mennyisége.

Hasonló lesz az idei haltermés mennyisége  a tavalyihoz, a tógazdák és halászok 22-23 ezer tonna halra számíthatnak, amelyből mintegy 12-13 ezer tonnát tesz ki az étkezési hal mennyisége – mondta az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Lévai Ferenc közölte: a haltermelést főként a Dunántúlon rendkívül megnehezítette az időjárás, mert a kora tavaszi csapadékos időben csúsztak a lehalászások, a nyári nagy hőség pedig a ragadozóállományt tizedelte meg.  Emellett Horvátországból nagy mennyiségű, olcsó, édesvízi halat hoztak be az országba. A szomszédos országból származó hal ára azért rendkívül alacsony, mert ott a haltenyésztéssel foglalkozó gazdaságok nemzeti forrásból jelentős támogatást kapnak, ráadásul a jobb éghajlati feltételek miatt hosszabb a tenyészidő. Emiatt Magyarországon nyáron esett a hal ára, ami nagymértékű veszteséget okozott a hazai termelőknek – mondta a vezérigazgató.

Az értékesítési, gazdálkodási nehézségek arra sarkallták a haltermelőket és az ágazati szakmai szervezeteket, hogy saját kezükbe vegyék az értékesítést. A halászati vállalkozásoknak egyre több helyi értékesítési pontra (helyi halboltok, kis feldolgozók, piacok) van szükségük az országban, és fontos a közösségi marketing tevékenység élénkítése is – fogalmazott.

Utóbbi eredményeként  – amely egybeesik a belföldi halfogyasztást ösztönözni kívánó kormányzati szándékkal is – jön létre az idén először közvetlenül karácsony előtt az első magyarországi termelői halpiac Karácsonyi halvásár néven Budapesten. A rendezvényt a Magyar Vasúttörténeti Parkban, a Tatai úton tartják december 18-20. között.

A helyszínen nemcsak vásárolni, kóstolni és fogyasztani lehet a halat, hanem tanulni is lehet a halételkészítést. A termelők mellett halászcsárda, halbüfé és látványkonyha is működik a vásáron.

Így a vásárlók nemcsak a kereskedelmi árnál olcsóbban juthatnak hozzá a halakhoz, hanem a termelőkkel is személyesen találkozhatnak. A magyarok ugyanis az év végi ünnepek során fogyasztják el az éves halmennyiség 40 százalékát. A fejenkénti fogyasztás Magyarországon évente mintegy 4-5 kilogramm közötti, amely lényegesen alacsonyabb a 18 kilogramm körüli  uniós átlagnál.    Még mindig a ponty a legnépszerűbb hal Magyarországon, de már sokan keresik a harcsát, a csukát valamint a süllőt is, illetve a feldolgozott termékeket is.  A halárak az idén nem változnak a múlt évihez képest, egy kilogramm élő ponty ára a vásárlás helyétől függően 800-1200 forint között mozog az országban, míg ugyanezen termék feldolgozott formájáért 1200-1500 forintot kérnek – mondta Lévai Ferenc.

A vezérigazgató közölte: az Aranyponty Zrt. idei árbevétele mintegy 800 millió forint lesz,  hasonló a múlt évihez.

(MTI)

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Minőségi bála: szívvel-lélekkel-tapasztalattal + videó

2025. augusztus 5. 16:10

Komjáthi Gábor hazánk legnívósabb lovardáit, és egyik legszínvonalasabb tejelő tehenészetét látja el bálákkal, és garanciát is vállal.

Megelőzés a kulcs: az oltás időpontja dönt

2025. július 28. 16:10

A szarvasmarhák légzőszervi betegségének visszaszorítása a borjak választás előtti elővakcinázásával jelentős előnyt jelent.

Hazánk újra madárinfluenza‑mentes – mit jelent ez a gyakorlatban?

2025. július 22. 08:10

Július 5-től hazánk hivatalosan is mentes a madárinfluenzától – ez fontos mérföldkő az állattenyésztők és az exportpiacok számára.

Fűfehérje: új fehérjeforrás a tejágazatban?

2025. július 3. 14:10

Holland innováció: fűből nyert fehérje válthatja a szóját, miközben csökkentheti a nitrogénkibocsátást és a trágya mennyiségét.

Nem csak korhelyeknek

2023. január 22. 08:34

A bajai és a tiszai halászlevet követően a tiszacsegei korhely halászlé is bekerült a Magyar Értéktárba, így viselheti a ’kiemelkedő nemzeti érték’ címet.

Pontyleves

2018. február 23. 09:38

Halászlevet mi általában csak nyáron eszünk, nálunk nem része a karácsonyi menünek, így ilyenkor, február-március környékén már kezd kialakulni a hiányérzet.

Folyamatosan biztosított lesz az élelmiszer-ellátás az ünnepek alatt is

2020. december 11. 07:03

Csirke- és pulykahús mellett lesz elég pecsenyekacsa, sovány és hízott liba is a boltokban éppúgy, mint sertés- és malachús, valamint virsli és más húskészítmény.

Kapitális ponty illegális áttelepítésére derített fényt a Nébih

2019. június 30. 10:34

A szakértői vélemény alapján, a Nébih az érintett ponty egyedet zár alá vette, és elrendelte annak visszaszállítását a Duna Adonyi-mellékágának halgazdálkodásra jogosultja részére.