Zöldség-Gyümölcs

AKI: egyre több spenót terem hazánkban is

Agrofórum Online

Az Eurostat adatai szerint az Európai Unióban a spenót termése növekvő tendenciát mutatott az elmúlt években, a tagországok 731 ezer tonna spenótot termeltek 2021-ben – mutat rá az Agrárközgazdasági Intézet (AKI). Magyarországon a KSH adatai szerint 11,7 ezer tonna volt a termés ebből a korai szabadföldi zöldségféléből 2021-ben. Ez a mennyiség 35 százalékkal haladta meg a 2016–2020 közötti évek átlagát.

A friss spenót behozatala és kivitele is nőtt 2022-ben az előző évihez képest, az előbbi 62 százalékkal 418 tonnára, az utóbbi 24 százalékkal 226 tonnára – írja az AKI. Hozzátették, a legnagyobb mennyiség Spanyolországból érkezett, az export leginkább Románia felé bővült.

A fagyasztott spenót importált mennyisége (1,6 ezer tonna) csökkent 18 százalékkal az előző évihez képest 2022-ben, a kivitel volumene ( 1,05 ezer tonna) ugyanakkor 60 százalékkal túlszárnyalta a 2021-es értéket. A legnagobb beszállítónak Csehország számított, a fő célpiacot pedig Németország jelentette.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a spenót termelői ára 979 forint/kilogramm volt 2023 11–16. hetében, 33 százalékkal emelkedett az előző év azonos periódusához képest.

Agrofórum Hírlevél
Iratkozzon fel az Agrofórum hírlevélre!

A feliratkozást követően a rendszer egy megerősítő emailt fog küldeni a megadott email címre. Ha nem érkezne meg a levél, kérjük nézze meg a spam vagy Gmail esetén a Promóciók és az Összes levél mappát.

Elképesztő hír érkezett Törökországból, „gyilkos” méretű növényeket termesztenek

2025. november 16. 16:10

Az éghajlat és a kiváló fajták miatt a törökországi Pasinler-völgyben már manapság sem ritkák a félmázsás tömegű káposzták.

Paradicsomtermesztés növény nélkül?

2025. november 12. 14:10

Holland kutatók a Wageningen Egyetem "Fruit of Knowledge" projektjében paradicsomot hoztak létre növény nélkül.

Az ördögé lett az egész éves munka, elrothad a földeken a termés, nem éri meg betakarítani

2025. november 10. 09:10

Hiába született nagy hozam és kiváló minőség az idei évben, a burgonyatermesztőknek nem érdemes betakarítaniuk a gumókat az alacsony felvásárlási ár miatt Németországban. Egyre többet küszködnek az uniós gazdák.

Kivit szüretelni tudni kell!

2025. november 4. 07:10

Nem mindegy, mikor vágjuk le a kivit: a helyes érettségmérés és a gondos szüret a minőség és a jövedelmezőség kulcsa.

6 növény, ami segít pótolni a vasat

2025. szeptember 3. 11:10

Spenót, lencse, brokkoli – fedezze fel a legjobb természetes vasforrásokat, amelyek támogatják a vérképzést és az energiaszintet!

Pad thai - házilag

2019. augusztus 8. 04:33

Régóta izgatta a fantáziámat ez a tradicionális thai étel, melynek számos elkészítési módja van a legkülönfélébb hozzávalókkal.

Választékbővítő levélzöldségünk, a mángold

2020. április 28. 07:39

A nagyüzemi termesztésből kiszoruló, választékbővítő fajok iránti érdeklődés folyamatosan megfigyelhető a termelői piacokon, főleg a fővárosban és környékén. A különleges, akár nemzetközi ízeket a magyar konyhával ötvöző szakácskönyvek, főzőműsorok olyan alapanyagokkal ismertetik meg a bátor szakácsokat, amelyek gyakran nem könnyen szerezhetőek be.

Egyelés – nemszeretem feladat, de nagyon fontos!

2023. április 30. 05:36

Az egyelés igazi türelemjáték, és bizonyos növényeink esetében kihagyhatatlan a csírázás utáni időszakban. Mit jelent pontosan ez a művelet? Mikor érdemes elvégezni, és hogyan csináljuk, hogy megfelelően fejlődjenek a növényeink?